Organismi sisemuse pesemise veeks võiks olla midagi bioloogiliselt aktiivsemat, milleks kõige kättesaadavam on mineraalvesi ja värske puuviljamahl, ja nuustikuks kiudained ning turgutajaks vitamiinid.

Toidukiudained (peamiselt tselluloos, hemitselluloos, ligniin, pektiin jne) on toiduainete süsivesikuline osa, mis ei allu mao ja peensoole ensüümide lagundavale toimele ning väljuvad seedekulgla kaudu peaaegu muutumatul kujul. Toidukiudainete ainuke looduslik allikas on taimed ja taimesaadused.

Üldiselt on teada, et kiudainete rohkus toidus soodustab liigse ja halva kolesterooli väljaviimist organismist. Seda teevad ainult lahustuvad toidukiud, mida on eriti rohkesti kaeras.

Uurimustööd on kinnitanud, et 85 g kaerakliisid päevas (pudruna või saiakestena) vähendavad veres väikese tihedusega lipoproteiinide sisaldust 20% võrra või isegi rohkem.

Kaer on ainus teravili, mis sisaldab lahustuvaid toidukiude. Teistest taimedest kuuluvad siia hulka kaunviljad, õunad, ploomid, füüsal ja viigimarjad.

Organismis lahustumatud kiudained aga pühivad soolekurrud puhtaks sinna settinud šlakkainetest, raskmetallidest, radioaktiivsetest elementidest ja muudest organismi kahjustavatest ainetest, vähendades nii vähiriski. Eriti hästi mõjub teraline kiudaine, mida sisaldavad olulisel määral ainult pirnid, aiva ja ebaküdoonia.

Kiudaineterikkamad juurviljad-köögiviljad on maitseroheline, spinat, punane peakapsas, roos- ja nuikapsas, rõikad, pastinaak, spargel, artišokk ja kõrvitsad.

Kiudaineterikkad on ka seemned ja pähklid. Täiskasvanud inimene vajab ööpäevas 20–25 g taimset kiudainet, mis on tegelikult üsna suur kogus. Seetõttu mõned soovitused.

- Sööge päevas mitu korda puu- ja köögivilju, soovitatavalt värskeid ja eelistatult eestimaiseid, vähemalt 400 g päevas.

- Sööge päevas mitu korda leiba, eelistades täistera- ja kliileiba, müslit, kama, teravilja- ja pastatooteid, riisi või kartulit ning sojatooteid.

- Jooge päevas vähemalt klaas musta või rohelist parkaineterikast teed. Kaks tassi teed päevas vähendab vabade radikaalide hulka veres pea poole võrra.

Kõige tähtsam toiduaine on siiski vesi, mida täiskasvanud inimene peaks jooma 1,8–2,2 liitrit ööpäevas. Olenevalt õhu välistemperatuurist ja organismi üldkoormusest saab inimene ilma veeta kuidagimoodi läbi mitte rohkem kui
3–7 päeva. Samas võib ilma toiduta läbi ajada nädalaid ja isegi kuid (kirjanduse andmetel koguni kuni kuus kuud).

Peamiselt neeldub kogu vajalik vesi peensooles, osalt ka maos. Normaalse toitumise korral katavad joogid 40–50% (0,8–1 liitrit) ööpäevasest veevajadusest, tahke toiduga saame 0,7 liitrit ja supi-puljongiga 0,5 liitrit vett.

Kõige tervislikumad janukustutajad on puuvilja- ja marjamahlad, mis sisaldavad vett ligikaudu 90 protsenti.

Siiski ei ole see lihtsalt vesi, vaid tegu on erilise, bioaktiivse veega, mille ioonkoostis ja aktiivsus on hoopis teine.

Seega oleks lubamatu võrrelda kraanivett ja kurgimahla, sest need on täiesti erinevad toiduained, ehkki mõneski kraanivees võib mineraalset ja üldist kuivainet rohkem olla kui kurgis.

Organismile on kasulik, kui juua üks klaas mahla päevas või süüa mahlaseid puuvilju-marju ja köögivilju (kurk, tomat, arbuus, apelsin, viinamarjad, melon jne).

Rahvatarkus soovitab juua hommikul pool tundi enne sööki klaasitäis allikavett.



RETSEPT

Kolesteroolitaset alandavad ja organismi puhastavad teed

- Taimse tee valmistamiseks segada võrdsetes osades kuivatatud aed-liivateed, naistepuna ja pohlalehti. Tee valmistamiseks võtta 1 kuhjaga sl eespool valmistatud teesegu, valada sellele veerand liitrit vett ja kuumutada keemiseni, lasta 15 minutit kaane all seista, kurnata ja tarvitada koos meega kui head organismi puhastavat ning seedeorganeid turgutava-raviva teena.

- Kannikesetee. 1 kuhjaga tl kuivatatud kannikeseürdile valada peale 1 klaas kuuma 70° vett ja lasta 10 minutit tõmmata, juua vastavalt vajadusele 2–3 klaasi päevas. Ravikuuri kestus on kaks nädalat.

- Tiibeti tee ehk bergeenia lehetee valmistamiseks pesta vanad, üle kolme aasta taime küljes seisnud lehed mullaosakestest ja tolmust puhtaks ning kuivatada ühekordse kihina varjulises tuuletõmbusega kohas. Kuivanud lehed purustada ja säilitada kinnises hästi suletavas nõus nagu harilikku teed. Tee säilivus on 2–3 aastat. Hea tee valmistamiseks keeta peenestatud purustatud lehti vähese veega 20–30 minutit, saades ekstrakti, mida tarvitada nagu harilikku teetõmmist.

Veelgi õigem tee valmistamise viis on selline, kus teed lastakse kolm korda keema tõusta, kuid ei keedeta, ja vahepeal lastakse veidi jahtuda. Valmis tee on värvuselt kuldkollakas, omapärase lõhna ja tervistava toimega. Bergeeniatee on kogu seedeorganismi toniseeriva ja puhastava toimega. Kangema teega soovitatakse loputada põletilikust-angiinilist kurku. Teed kasutatakse ka põie- ja neeruhaiguste ravis.

- Kuldjuuretee valmistamiseks valada 1 teelusikatäiele kuivatatud purustatud risoomipulbrile 1,5–2 liitrit keeva vett, lasta aeglaselt jahtuda ja paar tundi seista. Juua 1–2 klaasi 3–4 korda päevas.

- Naistepunatee valmistamiseks võtta 1 sl kuivatatud peenestatud ürti 1 klaasi keeva vee kohta, keeta 10 minutit, lasta jahutuda ja kurnata; juua kolm korda päevas pool tundi enne sööki 1/3 klaasi korraga. Välispidiselt kasutada kootava vahendina igemepõletiku korral igemete määrimiseks ja suu loputamiseks.