Jõulude üks keskseid tegevusi on peolaua taga istumine ja söömine-joomine. Kui selle juurde ka liikumisega seotud mänge ei mängita, ongi karta ülesöömist ja peojärgset kosumist.

Juba meie elutargad esivanemad teadsid, mida millega süüa, et toit maitsev ja hästi seeditav oleks. Palju maitsetaimede häid omadusi tuleneb nende eeterlike õlide sisaldusest.

Seapraad ja verivorstid

Seapraadi on söödud ikka koos hapukapsaga, hapukapsasse on pandud köömneid ja lihale määritud sinepit.

- Hapukapsad sisaldavad kiudaineid ning aitavad sealiha paremini seedida.

- Köömned hapukapsa sees on aga tarvilikud kõhupuhituste ehk liigsete gaaside ärahoidmiseks.

- Sinep ergutab söögiisu ning kergendab liha seedimist. Lisaks aktiviseerib sinep ka vereringet.

Verivorsti koostisesse kuuluvad tang­ained, veri, aga ka sibul, pune, majoraan.

- Pune on tuntud kui bronhides sekretsiooni suurendaja ning seeläbi köha- ja bronhiidiravija. Samas suurendab pune natuke söögiisu ja korrastab seedimist. Samuti vähendab pune spastilisi valusid seedekulglas. Pune on vastunäidustatud rasedatele.

- Aedmajoraan töötab vastu kõhupuhituste tekkele ja lõõgastab spasme. Kusjuures suurendab söögiisu ja soodustab seedimist, tõstab maomahlas soolhappesisaldust ning on kergelt antibakteriaalne, valuvaigistav ning põletikuvastane.

- Verivorsti juurde süüakse sageli ka kõrvitsat. Kõrvitsalised – arbuus, melon, ka kurk – on igal aastaajal head seedimise ergutajad.

Veel seedimise soodustajaid

- Aedtill kaitseb omal kombel neerude tööd, kui organismi koormatakse alkoholiga. Hoiab ära kõhupuhitusi, leevendab kõhuvalu, ergutab seedimist. Aedtill on vastunäidustatud ägedate mao- ja neeruhaiguste ning südame- ja veresoonkonna haiguste puhul.

- Aedkoriandrit tuntakse sapi ja maomahla nõristumist suurendava vahendina, mis omakorda jällegi soodustab seedimist. Natuke suurendab koriander söögiisu ning stimuleerib uriinieritust. Lõõgastab kergelt spasme, leevendab gaasi- ja maovalusid ning iiveldust. Vastunäidustuseks on allergia koriandri suhtes.

- Must pipar stimuleerib mao ja maksa tööd ning temas sisalduv eeterlik õli toimib mikroobivastaselt. Amiidhapetel on sapinõristust soodustav mõju. Must pipar on paikselt valuvaigistav, seespidiselt aitab aga kõhulahtisuse ja -valu vastu, lõõgastab spasme ning suurendab söögiisu. Vastunäidustusteks on haavandtõbi, mao limaskesta-, peen- ja jämesoolepõletik jt ägedad seedeelundkonna haigused. Eriti tuleks hoiduda alkoholtõmmise tarvitamisest.

- Kurkum on hea kõhupuhituste vastu ja seedekorratuste ning iivelduse puhul. Täheldatud on ka maohaavandite paranemist ning sellega seotud kõhuvalude leevendumist. Vastunäidustusteks on sapipais ja sapikivid.

- Kaneel soodustab seedimist, ravib kõhulahtisust, lõõgastab silelihaste spasme ja vähendab iiveldust. Ei sobi rasedatele ning neile, kellel on kaneeli vastu allergia.

- Lagritsa magusjuur on pigem tuntud kui köharavim, aga on ka tõhus abivahend reflukshaiguse, kroonilise gastriidi, haavandtõve ja iivelduse puhul. Omab kerget kõhtu lahtistavat toimet, lõõgastab spasme ja alandab vererõhku. Vastunäidustuseks on rasedus, imetamine, maksatsirroos jt maksahaigused.

- Ingver suurendab seedeelundite peristaltikat ja vähendab seedetraktis käärimisprotsesse. Soodustab sülje ja maonõre ning sapi nõristumist. Vastunäidustatud on rasedatele, alla kuueaastastele, neeru- ja pankreasehaigetele. Ingverit ei tohi kasutada koos südamehaiguste ja diabeedivastaste ning vere hüübimist vähendavate ravimitega.

- Kardemon stimuleerib süljeeritust ja suurendab söögiisu, vähendab kõhugaase, lõõgastab spasme ja toob leevendust mao ülitundlikkuse puhul. Vastunäidustatud on sapikivitõve puhul.

Allikad: Ain Raal, “Tervist ja vürtsi maitsetaimedest”; Heikki Krimm; internet