“D-vitamiini, nagu ka teiste vitamiinide puudus tekib inimestel ikka aeg-ajalt. Kõik vitamiinid on meie funktsioneerimiseks vajalikud ning üldiselt soovitatakse sügiseti ja kevaditi läbi teha multivitamiinikuur, et olla tervem ja tugevam,” räägib dr Merilind.

D-vitamiin on vajalik igas eas

D-vitamiini vähesuse põhjuseks on olukord, kus inimesed viibivad vähe õues ning nahavähi kartuses kaetakse end päikese kätte minnes riietega. Samas on D-vitamiin väga vajalik: väikelastel võivad selle puudusel tekkida rahhiidilised muutused ning täiskasvanutel soodustab vitamiinipuudus osteopeenia ehk luuhõrenemise teket.

D-vitamiin tagab kaltsiumi ja fosfori normaalse imendumise peensoolest, mille tulemusel moodustuvad tugevad luud ning hambad. Samuti on D-vitamiin hea teatud veresoonkonna- ja südamehaiguste ning suhkruhaiguse ja ülekaalu puhul.

“D-vitamiini sünteesimiseks meie enda organismis oleks vaja, et käed ja nägu saaksid iga päev paarkümmend minutit päikest, siis tekiks D-vitamiini organismi piisavalt. Aastaaegadel, mil päikest vähe, saab D-vitamiini manustada suu kaudu,” pakub doktor lihtsa lahenduse. “Kui tunnete väsimust, esinevad unehäired ja keskendumisraskused, tasuks pidada arsti või apteekriga nõu. Sageli vitamiinikuur aitab.”

Viirushaiguste hooaeg on alles tulemas

Rääkides selle sügise viirustest, ütleb dr Merilind, et õige viirushaiguste hooaeg on alles ees.

“Jah, meningiidiviirus ning puugiteema olid küll hiljuti sagedasemate pöördumiste põhjuseks, aga suuremaid viirusepuhanguid ei ole õnneks veel olnud,” ütleb ta ning hoiatab, et jahedate tuulte ja vihmade tõttu on nohu-köha ning kõrvapõletikud kiired tulema.

“Sügisel soovitame meelde tuletada ravivõtted haiguse alguses: kuidas palavikuga toime tulla, kuidas tegelda nohu ja köhaga. Kindlasti on omal kohal ka ravimtaimeteed, kuid kui haigus ikka pikaks venib, soovitame konsulteerida pereõe või -arstiga. Haiguse süvenedes tuleks alustada määratud raviga, ei ole mõtet organismi liigselt kurnata – meil on veel terve pikk külm talv ees,” tõdeb dr Merilind. “Lasteaia- ja koolilastele tuletage meelde, et on õige aeg välja otsida soojad riided, mütsid ja sallid.”