Loengus saab ülevaate:

  • millised vitamiinid ja mineraalained on inimorganismile kõige olulisemad?
  • kuidas on seotud närvisüsteemi, lihaste ja luude talitus, immuunsüsteemi tugevus jm vitamiinide ja mineraalide tasemega organismis?
  • kuidas selgitada välja kas vitamiine ja mineraalaineid on organismis piisavalt?
  • kui tulemused on teada, mis järeldusi saab teha oma tervisliku seisundi ja eelkõige sportliku sooritusvõime parandamiseks?

Vitamiinide ja mineraalainete oskuslik ja süsteemne tarbimine, arvestades iga inimese eripära, aitab vähendada paljude haiguste kujunemise riski või kiirendab paranemist. Neid peaks inimene saama tasakaalustatud segatoiduga, mis sisaldab nii taimse kui ka loomse päritoluga toiduaineid. Tänapäeva inimesed tarbivad päris suurtes kogustes vitamiine või toidulisandeid, aga kas neid on üldse vaja? Ja kui jah, siis inimese organismist on leitud üle 70 erineva mineraalaine, vitamiine tuntakse tänaseks üle 20 - kuidas mõjutavad erinevaid bioelemendid mu organismi talitust, mida peaksin juurde tarbima? Vereanalüüside alusel on võimalik jälgida, kas organismis on vitamiine ja mineraalaineid piisavalt, samuti saab avastada nende liigset sisaldust ülemäärase vitamiinide või mineraalainete preparaatide tarvitamisest.

Loeng toimub 9. aprill algusega kell 18.00 Tallinna Ülikooli Pedagoogilise seminari õppehoones Räägu 49, Tallinn. Loengu pikkus 1,5 tundi. Osavõtutasu on 5 eurot (maksmine kohapeal, sularahas).

Vajalik on eelnev registreerimine: katrin.soidra-zujev@tlu.ee.

Doktor Anneli Raave-Sepp töötab Quattromed HTI/Synlab laboris laboriarstina 2004-st aastast. Ta on lõpetanud Tartu Ülikooli pediaatrina ning hiljem laborimeditsiini residentuuri.
Igapäevaselt koordineerib dr Raave-Sepp Eesti suurima Quattromed HTI/Synlabi labori Lõuna-Eesti regiooni tööd, nõustades laborimeditsiini ja erinevate analüüside osas pere- ja eriarste ning patsiente. Ta on tunnustatud laborimeditsiini alase koolitajana arstide, õdede ning Tartu Ülikooli tudengite seas, kes nüüd astub ka lõpptarbijate ette koolitana. Vabal ajal harrastab dr Raave-Sepp jalgrattasõitu.

Käesolev loeng on loengusarja TREENI TEADLIKULT kevad 2015 loeng. Sari on suunatud harrastussportlastele, lastevanematele, perearstidele, treeneritele ja kehalise kasvatuse õpetajatele. Kokku on sarjas sel kevadel 11 loengut iga teisipäev kuni mai keskpaigani. Registreerida võib kõigile või valitud huvipakkuvatele loengutele üksinda, sest iga nädal on iseseisev teema.

Peale laboriarst dr Anneli Raave-Sepp loengut on järgmised loengud:
14.04 Füsioterapeutilised võtted edukamaks ja kiiremaks tulemuseks - füsioterapeut Indrek Tustit
21.04 Treeninguga seotud joogid ja nende tarbimine - TÜ professor Vahur Ööpik
28.04 Kuidas panna ihu ja vaim koos sportima? Võtteid jooga, meditatsiooni ja tantra õpetustest - TLÜ lektor Martti Kalda
05.05 Ettevalmistus (sügis)maratoniks jooksutreener Harry Lemberg