Riietuse valikul tuleks lähtuda eelkõige mugavusest ja rõivaste funktsionaalsusest. Riietus peaks olema piisavalt elastne ja kerge ega tohi liigutusi takistada. On vältimatu, et aktiivselt liikudes hakkab inimkeha higistama. Seetõttu muutub naha pind märjaks, olemine muutub ebamugavaks ning organism hakkab otseselt sõltuma välistemperatuurist. Kui väljas on palav, tekib ülekuumenemiseoht. Kui aga õues on miinuskraadid, suureneb risk külmetuda. Riietumise ülesanne on luua keha ümber treenimiseks optimaalne mikrokliima. Selle tagamiseks tuleb järgida kihilise riietumise põhimõtet. Riidekihtide vahele jääb õhuvahe, mis parandab oluliselt ventilatsiooni ning aitab niiskusel keha pinnalt eemalduda. Riietumisel kasutatakse kolme erineva funktsiooniga rõivakihti: 

1) Keha pinnalt niiskust transportiv aluskiht
Hea treeningsärk on kindlasti esmatähtsusega efektiivse treeningprotsessi ja hea enesetunde loomisel. Aluskiht on otseselt vastu Sinu ihu ning mõjutab kõige enam Sinu treeningprotsessi ja enesetunnet. Seega on oluline, et riietus oleks äärmiselt hea niiskusjuhtivusega ja kerge Nende omaduste suurendamiseks kasutatakse mikrokiust kangaid (Nike Dri-Fit), mis on väga vastupidavad, kuivavad kiiresti ja tänu spetsiaalsele konstruktsioonile äärmiselt hea niiskusjuhtivusega. Lisaks tagavad võrkpaneelid õigetes kohtades hea õhuliikumise, vältides keha ülekuumenemise eest.  
Puuvill on oma omaduselt küll pehme ja mugav materjal igapäevaseks kasutamiseks, kuid looduslikud kiud (puuvill, vill) on käsnasarnase ehitusega ja higistamisel tekkiv niiskus imendub nende sisse. Rõivas läheb märjaks ja raskeks, kleepub keha külge ja teeb olumise vägagi ebamugavaks.

2) Isoleeriv vahekiht
Vahekihi kasutamine riietuses muutub oluliseks välistemperatuuri langedes. Isoleeriva vahekihi ülesandeks on hoida kehasoojust ning samuti tagada niiskuse eraldumine. Siin sobivad kasutamiseks sünteetilistest kiududest valmistatud ja karustatud pindadega riideesemed.

3) Väliskeskkonna eest kaitsev pealiskiht
Sügistalvised treeningud toimuvad sageli tuule, vihma ja lumega võideldes. Selliste tingimuste vastu peaks kasutama vee-ja tuulekindlat pealisrõivast. Rõiva vee-ja tuulekindlus saavutatakse materjali tiheda koega ja erinevate töötluste käigus, kus rõivamaterjali pinnale lisatakse veekindel laminaatkiht. Lisaks kaitsefunktsioonile on pealiskihi oluline omadus ka hingavus ehk niiskuse läbilaskevõime. Nö. tavalised kilejoped ja vihmakeebid on küll veekindlad, aga nende hingavus on olematu või minimaalne. Sellise jakiga treenides kondenseerub kehast eralduv niiskus rõiva sisepinnale ning takistab organismi optimaalset funktsioneerimist. Tulemuseks on “haudumine” iseenda higis.

Jooksmisel vajame reeglina riietuseks pükse, särki ja sokke. Need esemed peaksid vastama esimese riietumiskihi põhimõttele ja olema niiskusjuhtiva funktsiooniga. Kvaliteetsete jooksusärkide õmblused on tehtud lamedad ning on asetatud nii, et ei tekiks liigset hõõrdumist kehapinnaga. Särgi varrukate pikkus on pigem maitseasi. Samuti ka jooksupükste pikkus, ehkki jahedama ilmaga valitakse ikka pikemad püksid. Soovitav oleks valida jooksupüksid, millel on taga värvli juures tasku. Seal on hea segamatult hoida näiteks võtmeid. Külmema ja tuulise ilmaga jooksmiseks vajame ka head jooksujakki, mis järgiks kolmanda riietuskihi põhimõtet. Osadel jakkidel on nutikas omadus varrukate eemaldamine ja nii saab seda ka vestina kasutada, kui olud seda lubavad. Suuremad taskud jaki külgedel toimivad edukalt tuulutusavadena.  
Hea jooksumugavuse tagamiseks tuleks pöörata tähelepanu ka näiliselt väikse detaili, sokkide, valikule. Kvaliteetsed jooksusokid on valmistatud niiskust hästi juhtivast ja elsatsest materjalist, Spetsiaalsed jooksusokid on varustatud detailidega, mis hoivad soki jalas paigal ja väldivad ebameeldivaid hõõrdumisi. 

Tervislik sport Viru Keskuses
Lõpetuseks tuletame meelde, et SEB Maijooksu eelseks nädalaks (08.-18.05) on Viru Keskuse aatriumisse Sportlandi poolt ülesse seatud tervislikku sportimist tutvustav boks, kus on võimalik testida oma jalgade tervist ja saada personaalset tervisliku sportimise alast konsultatsiooni.

NB! Täna viimane võimalus ennast registreerida ka SEB Maijooksule (kuni 16. mai kl 17.00)!  Kõigi Viru Keskuses võistlustele registreerunute vahel loositakse välja NIKE jooksukomplekt (jooksujalatsid, püksid, pluus - koguväärtuses 200 eurot) või NIKE jooksujalatsid!  

Autor: Erik Aibast, Nike Baltimaade müügidirektor