Meniski vigastused on kõige sagedasemad põlvevigastused
Meniski vigastus on üks sagedasemaid põlvevalude ja ortopeedile pöördumise põhjuseid. Vigastuse tavaliseks tekkepõhjuseks on fikseeritud pöiaga põlveliigese pööramine, põlve ülesirutamine ja ülepainutamine või hüppelt maandumine. Vanematel inimestel on meniski kude rabedam ja seetõttu võib menisk kahjustus tekkida ka oluliselt lihtsamalt, näiteks kükist või istest püsti tõusmisel.

Millal võib kahtlustada meniskivigastust?
Meniski vigastuse peamiseks sümptomiks on valu põlves ja valu tugevnemine painutust nõudvatel liigutustel, näiteks trepist üles astumisel ja laskumisel, aga ka põlve sirutamisel ja järskudel pööretel. Võib esineda paistetust. Rebenenud meniskiosa kiilumisel liigespindade vahele võib põlv „jääda lukku“
Meniski vigastusega ei pruugi alati valusid kaasneda, sest meniskis närve pole. Meniski valu põhjus on enamasti mehhaaniline. See tähendab, et kui rebenenud meniskiosa pääseb liikvele ja surutakse vastu liigeskapslit, siis tekib valu.

Üheks ravivõimaluseks on operatsioon
Kui meniski kahjustuse tõttu kaasnevad sümptomid, nagu valu liigutustel või põlve „lukustumine“ ja need ajas ei möödu, siis tehakse artroskoopiline operatsioon. Enamasti tuleb rebenenud meniskiosa eemaldada, kuid teatud juhtudel on võimalik ka meniski tagasikinnitamine või õmblus.

Taastumine ja treeningutega alustamine
Meniski operatsioonist taastumine võtab aega keskmiselt 6 nädalat. Liikuvust ja lihaste funktsiooni parandava ravivõimlemisega tuleb alustada koheselt pärast operatsiooni. Jalale võib täis raskusega astuda umbes nädala pärast. Treeninguid vees ja veloergomeetril sõitmist võib alustada paari nädala möödudes. Jooksma saab hakata enamasti ühe kuu möödudes.

Meniski vigastusest andis ülevaate ortopeed Kaspar Rõivassepp