Ajakirja Jooksja septembri numbris tehakse juttu toitumise algtõdedest, antakse nõu, mida ja millal süüa, et igapäevasteks tegevusteks oleks rohkem jaksu, et oleksite tervem ja tunneksite ennast rõõmsana.

Teha põhitõed selgeks

Tehes endale selgeks ja järgides normaalse söömise põhitõdesid, tunnete juba varsti, kuidas energiat on rohkem, jaksate enam, olete tervem ja rõõmsam. Oluline on siinkohal, et tegemist ei ole reeglitega, mida peab tingimusteta järgima igas kohas ja ajahetkel. Inimese keha on kohanemisvõimeline ja väiksemad ajutised kõrvalkalded püsivat tagasilööki ei tekita. Olgu nendeks siis näiteks korra ülemäärane söömine või mõne vajaliku toitaine puudumine. Keha on talletanud nn hädaolukordadeks varu, mida vajadusel saab kasutusele võtta. Kui aga järjepidevalt ja pikema perioodi jooksul jätta menüüst välja olulisi toitaineid või toiduainete rühmasid, nõrgenevad varem või hiljem keha koormustaluvus ja vastupanuvõime haigustele.

Raamatu „Normaalse söömise kursuste käsiraamat" järgi on söömisalaste rumaluste peiteaeg umbes 10-15 aastat.

Mitmekülgse normaalse söömise teadlik järgimine aitab hoida kehakaalu kontrolli all, annab energiat ja toonust ning targalt treenides parandada ka sportlikku vormi.

Ühekülgsest söömisest ja teistest toitumisalastest möödalaskmistest põhjustatud silmaga nähtavad ja kehaliselt tuntavad tagajärjed avalduvad mitu aastat hiljem. Oma toidusedelile tasuks siiski pilk peale visata ja oma söömise harjumusi aeg-ajalt hinnata.

Kui ilmnevad mõned puudused, siis pärast nende kõrvaldamist võite avastada, et teil on igapäevaseks tegevuseks rohkem energiat, olete tervem, tugevam ja rõõmsam, teie nahk on siledam. Isegi juhul, kui selgub, et sööte vaheldusrikkalt ning saate toidust sobival ajal vajalikus koguses ja vahekorras toitaineid, on teadmine ikka kasuks.

Loe artiklit täismahus ajakirja Jooksja septembrikuu numbrist, kus tehakse veel juttu ka toiduainerühmadest ja antakse soovitusi, mida tuleks arvesse võtta, kui planeerite oma nädala toidumenüüd.
Ajakirja septembri numbrist saad lisaks lugeda nt füsioterapeutilisest hindamisest, kuuma- ja külmateraapia kasulikkust mõjust jpm.

Kasutatud allikad:
Mihkel Zilmeri, Urmase Kokassaare ja Anne Lille raamat „Normaalse Söömise Kursuste Käsiraamat" (2012);
 www.toitumine.ee.

Toitumisalaseid artikleid leiate ka Eesti Spordimeditsiini klastri SportEST kodulehelt www.sport.ee