Tahaksid spordiklubisse trenni minna, aga ei tea millist treeningut valida? Treeningute nimetused tunduvad kuidagi keerulised ja ei selgita treeningu sisu? Käesoleva artikli eesmärk on aidata sul paremini mõista, mis peitub erinevate treeningnimetuste taga ja muuta enda jaoks sobiva treeningu valimine sinu jaoks lihtsamaks.

Millist trenni valida?
Spordiklubis pakutavad rühmatreeningud on tavaliselt süsteemselt (treeningu sisu/ treeningust saadava tulemuse vms) järgi grupeeritud. Kuigi esmapilgul võib see tunduda keeruline on eesmärgiks nimetustes orienteerumise lihtsustamine. Kõige tüüpilisemalt on treeningud tähistatud erinevate värvidega. Näiteks lihasvastupidavuse arendamisele suunatud treeningud on ühte värvi, spetsiaalselt algajatele mõeldud treeningud on teist värvi jne. Pea silmas, et värvid ja värvide taga olevad kirjeldused võivad olla klubides erinevad. Iga klubi on loonud oma süsteemi ja selle kirjeldus on tavaliselt leitav klubi kodulehelt “treeningud” või “rühmatreeningud” kirje alt.
Rühmatreeningud kestavad enamasti 45-60 minutit, kuid on ka 30minutilisi ja üle 60 minuti kestvaid treeninguid. Enamasti on treeningu pikkus märgitud kirjelduste juurde (näiteks sulgudesse).
Kellele treening sobib? Tihti on kirjelduste juurde märgitud, kellele tund on mõeldud (nt kas ainult edasijõudnudtele või eraldi algajatele). Kui treeningu kirjelduse juures märge puudub, siis küsi soovi korral klubist lisainfot.

Les Mills treeningud
Väga paljudes Eesti klubides on sees Les Mills treeningud. Les Mills on rahvusvaheline firma, mis tegeleb kontsepttreeningute loomisega. Kontsepttreening tähendab, et treeningu sisu ja muusika on treeneri jaoks terve treeningu ulatuses paika pandud. Programm vahetub iga kolme kuu tagant. Sinu jaoks tähendab see seda, et ükskõik millises klubis sa LesMills treeningusse lähed, siis sisu on kõikjal sama. Alustamiseks on see mugav, sest iga järgmine kord on ootamas midagi tuttavat. Les Mills treeningud tunneb treeningplaanis ära nimetuse järgi, sest ka nimetus on nende puhul fikseeritud. Eestis on esindatud järgnevad Les Mills treeningud: BODYPUMP; BODYCOMBAT; BODYBALANCE; BODYJAM; BODYATTACK - ehk nimetus algab sõnaga „BODY“ ja teine pool sõnast annab aimu treeningu sisust.
• BODYPUMP® on spetsiaalsete kangidega tehtav lihasvastupidavustreening;
• BODYCOMBA® on erinevatest võitlusstiilidest inspireeritud treening;
• BODYBALANCE™ on tai chi`st, joogast ja pilatesest inspireeritud treening;
• BODYJAM™ on tantsulise koreograafiaga treening;
• BODYATTACK™ on väga intensiivne kuid lihtsate sammudega kardiotreening.
• Lisaks on Eestis ka Les Millsi siserattatreening RPM™ ja kõige uuem tulija: tõhus 30 minutiline kerelihaste treening CXWorks®.

Siserattatreeningud
Siserattatreeningud toimuvad eraldi treeningsaalis, seepärast on need ka klubi kodulehel enamasti eraldi treeningplaanis märgitud. Siserattatreeningud on erineva pikkusega. Alustamiseks on hea valida algajatele mõeldud treening. Alguses tasuks vältida väga pikki (üle 60minuti kestvaid) treeninguid ning selliseid, mille nimetuses on sõnad „intervall“ (on oma olemuselt intensiivse koormusega) või „maraton“ (tähendab, et tegemist on pika treeninguga). Kui treeningu nimetuse lõpus on numbrid, siis see võib tähistada treeningu pikkust või treeningu raskusastet (level 1, level 2). Rattatreeningutest on hea alustada, sest olenemata sellest, kuidas treening on üles ehitatud või mida treener ees räägib, saad sa alati ise reguleerida mis tempoga ja kui suure raskusega sa sõidad. Kui tundub, et läheb raskeks, siis võta rahulikumalt!

Keha ja meele treeningud
Spordiklubides on viimastel aastatel kasutusele tulnud terminid “keha ja meele” või “Body & Mind” treeningud. Selle nimetuse alla on koondatud oma olemuselt rahulikumad treeningud, mis toetavad ka vaimse tasakaalu saavutamist läbi keskendumise. Siia nimistusse kuuluvad näiteks pilates, jooga, BODYBALANCE™ aga ka mitmed teised treeningud.

Body-, fit-, trimmi-, rasvapõletus- jms nimetuste taga on enamasti klassikaline aeroobikatreening, mis on üldjuhul ka algajatele sobilik. Kui sa ei ole varem aeroobika põhisammudega kokku puutunud, siis varu pisut kannatust - sammude nimetused saavad selgeks üsna kiiresti ning siis muutub kogu treening sinu jaoks lihtsamaks.

Dance-, tantsib-, groovy-, latino- nimetuste taga on enamasti keerulisema tantsulise koreograafiaga treeningud, kus osalemine nõuab veidi paremat koordinatsiooni. Alustamiseks sobivad need tunnid inimestele, kes on varem tantsimisega tegelenud. Samas võib Dance nimetuse taga peituda ka lihtsam ja algajatele sobiv koreograafia. Näiteks spordiklubis Fittest on selliseks algajatele sobilkuks tunniks AfroPowerDance, kus trummimuusika saatel tehakse afrika tantsudest ja loomulikust liikumisest inspireeritud lihtsaid tantsulisi liigutusi.
Palju populaarsust on kogunud ka Zumba treening- see on ladina-ameerika tantsudest inspireeritud tund, kus iga loo ajal korratakse lühikest tantsujuppi. Treening on üsna intensiivne, kuid sammud on piisavalt lihtsad ka algajamatele tantsuhuvilistele.

Erinevate treeningvahendite kesksed tunnid
Tüüpilisemad nn “vahendite-treeningud” on step (kasutatakse stepipinki); core (kasutatakse core-lauda) ja bosu (kasutatakse bosu palli) treeningud. Küsi erinevate vahendite-treeningute kohta lisa spordiklubist.

Ringtreening on enamasti jõusaalis tehtav rühmatreening, kus peale kerget soojendust jätkatakse funktsionaalsete harjutustega lihasvastupidavuse treenimist ning trennis kasutatakse jõusaaliseadmeid, kange, hantleid, fit-palle, bosusid, topispalle ja muid vahendeid.

Loodame, et said nüüd natuke rohkem aimu sellest, kuidas rühmatreeningute nimetustes orienteeruda. Kindlasti ei käsitletud käesolevas artiklis kõiki rühmatreeningute nimetusi, mis Eesti spordiklubides leida võib. Täpsustavat infot saad alati küsida oma spordiklubist.