Külma mõju
Külm lokaliseerib trauma või vigastuse piirkonna ning takistab selle levikut. Kiire kohene kasutamine võib takistada põletiku teket. Verejooksude puhul aitab seda peatada või vähendada.

Külmakotte kasutatakse sageli ainult esmaabiks, kuid see ei ole neile ainuke kasutamisvõimalus. Kui see juba olemas on võib külmakotte lisaks traumadele või verejooksudele kasutada ka peale spordivõistlust lihastele taastumiseks, turse alandamiseks, lastele peale kerge „vopsu" saamist või kehaosa ära löömist millegi vastu. Väga lai kasutusala on ka peale operatsioone, nt peale põlve artroskoopilisi lõikusi. Sel juhul kasutatakse turse alandamiseks ja valu vähendamiseks. Lisaks sellele ka verevalumite vähendamiseks või ärahoidmiseks. Praegusel ajal on kõige levinumad ning laialdast kasutust leidnud geelkülmakotid (Ice Power külma- /soojakott). Nendel on oluline et nn elastsus säiliks ka külmast väljavõttes. See võimaldab külmakoti  hästi ümber liigese sättida.

Külmakoti kasutusvaldkonnad:
-         esmaabiks peale traumat ja vigastusi
-         verejooksude peatamiseks
-         koormusest taastumiseks
-         turse alandamiseks
-         operatsioonide järgselt
-         reisidel, matkadel, laagrites jne. vajalik kaaslane

Kuidas kasutada:
-         Koheselt peale venitust, rebestust, traumat asetada vigastatud kohale ning hoida 20-30 min. Vajadusel korrata paari kolme tunni järel. Kasutatakse 2-5 päeva või vastavalt vajadusele sõltuvalt vigastusest.
-         Koormustest taastumiseks 20 - 30 min peale treeningut või võistlust asetades kangele kohale või suurematele lihastele mis said kõige rohkem koormust. Tavaliselt tegu suuremate aladega. Sel juhul kasutatakse mitut kotti või pannakse erinevatel aegadel erinevatesse vajalikesse kohtadesse.
-         Operatsioonide järgselt, vastavalt arsti või meditsiinipersonali ettekirjutustele, soovitustele.

Kahjuks peab tõdema, et sageli ei ole külma saadaval kui seda vaja on ning kasutama peaks. Ka paljudes spordisaalides või spordiklubides külmakotid puuduvad või on kuskil. Sellele on tänapäeval väga lihtne lahendus, apteekides müüakse ühekorsdeid külmakotte (nt Ice Power külmakompress) mida ei ole vaja külmkapis hoida. Need on koheselt kasutamisvalmis kui vajadus tekib. Kottides olev sisemine veekott tuleb katki pigistada ning selles toimuva keemilise reaktsiooni tõttu on see koheselt külm ning kasutusvalmis. See on suurepärane kaaslane reisidele, laagritesse, matkadele, spordisaalidesse. Samuti väikelaste vanematele, mis võimaldab seda kohe vajadusel kasutada.

Levinud on ka külmakoti kombineerimine külmageelidega sellistel puhkudel kui nahk on terve ning ei ole haavu. Külmageeli abiga saab külma kasutada regulaarselt ning toime on kauakestvam ja võimaldab teha omi asjatoimetusi vastavalt võimalusele ning ei pea ühes kohas paigal olema.

Teksti koostas: füsioterapeut Anneli Sikkut