Külmatooted

Külmaspreisid, külmakotte, jääkuubikuid, ühekordseid külmakotte (-kompresse) oleme harjunud kõige sagedamini kasutama esmaabiks.Ühekordseid külmakotte ei ole vaja hoida külmkapis. Kui tekib vajadus külmaravi järele, vajutatakse külmakoti sees olev veekott katki ja ühekordne külmakott muutub külmaks ning on kasutusvalmis. Toime on kiire ning kestab enamjaolt 20-30 minutit, mis on vajalik aeg ka esmaabiks vigastuste korral. 20-30 minuti reegel kehtib ka tavaliste, nn mitmekordse kasutusega külmakottide puhul, mida aga tuleb hoida külmkapis või sügavkülmas, et saada vajalik jahutav temperatuur. Kindlasti ei tohi seda asetada otse nahale, kuna kott on liiga külm ja võib tekitada koekahjustusi. Külmakotte soovitatakse kasutada esmaabiks värskete traumade, nt venituste, nikastuste, rebestuste korral, verejooksude peatamiseks ning hoida peal 20-30 minutitiga kolme tunni järel. Eelkõige kasutatakse seda turse ja verevalumi tekkimise vähendamiseks, ainevahetusprotsesside aeglustamiseks, veresoonte ahendamiseks ja põletikuliste protsesside pidurdamiseks. Külmakotte soovitatakse kasutada vähemalt 2-3 päeva, hiljem võib neid kombineerida külmageelidega. 

Geel ja külmaspreitamine
Vigastuse olemusest sõltuvalt kasutatakse külmageele üldjuhul üks-kaks nädalat. Külmageelide eelis on nende pikaajaline toime, akuutsel vigastuse perioodil kasutatakse neid kolm-neli korda päevas, samal ajal kui spreid tuleks pihustada väga sagedasti. 
Väiksemate löökide ja mitte väga ulatuslike traumade korral kasutatakse sageli külmaspreisid, mis aitavad lühikese aja jooksul kudede temperaturi alandada ning annavad kiire külmatunde. Nende eelis on see, et pärast kasutamist võib sportlikku tegevust jätkata - hea nt võistluste ajal. Külmaspreisid on kahte sorti: lühiaegse toimega aerosoolid ja nn geelkülmaspreid, mille toime on üks kaks tundi. Neid on soovitav kasutada nt väga pikkade koormuste ajal värskenduseks, lihaste turgutamiseks, lihaskrampide leevendamiseks, kui ka lõõgastuseks. Geelkülmaspreid võib väga edukalt kombineerida aerosoolkülmaspreidega. 

Soojatooteid 
Kui külmaravi on pigem esmaabi, pärast traumat ning koormusest taastumiseks, siis ennetamiseks ning pidevalt vaevava teatud tüüpi lihasliigesevalude korral saab abi soojast.
Neid leidub nii geelidena, kreemidena kui ka plaastritena. Võib kasutada ka lihaste lõõgastamiseks. Valulikule piirkonnale paigaldatud soojaplaaster kiirendab ainevahetustja vereringet, mille tulemusena lihaskangus leevendub või sootuks kaob. Soojaplaastreid on erinevaid. Kellel on tundlikum nahk, ei sobi plaastrid, mis tekitavad soojareaktsiooni nahas, vaid tuleks kasutada soojust kiirgavaid plaastreid.

Põhjalikumalt loe ajakirja Jooksja käesolevast numbrist, mis on saadaval kuni oktoobri keskpaigani.
Autor: Gerly Kedelauk

28.10 õhtul peab loo üks autoritest, tunnustatud füsioterapeut Lauri Rannama harrastussportlastele loengu: "Vigastustest ja ülekoormusest taastumine abivahenditega" TLÜ Terviseteaduste ja Spordi Instituudis harrastussportlastele suunatud TREENI TEADLIKULT loengusarjas. Kõik huvilised oodatud. Loe lähemalt 
siit.