Sportlase testist leiti jälgi stanosoloolist, mis kuulub anaboolsete androgeensete steroidide hulka.

Sporditraumatoloog doktor Mihkel Mardna rääkis Delfile ja Eesti Päevalehele neljapäeval, et anaboolsete steroidide puhul võivad lihased areneda tavapärasest kiiremini, kuid pikaajalisel kasutamisel riskib inimene raske tervisekahjustusega. "Noor inimene võib oma areneva organismi tõsiselt kihva keerata ja tekitada endale püsivaid tervisekahjustusi,“ ütles ta.

Anaboolsed androgeensed steroidid (tuntud ka nimetustega „anaboolsed steroidid“ ja „steroidid“) on meessuguhormoonile ehk testosteroonile sarnased ained. Nende kaks peamist toimet on anaboolne toime e skeletilihase kasvatamine ning androgeenne toime e meessuguelundite välja-arendamine, seisab SA Eesti Antidopingu kodulehel kirjas.

Anaboolsed steroidid mõjutavad inimkeha hormonaalset tasakaalu, põhjustades tõsiseid terviserikkeid. Mõned kõrvalnähud võivad olla pöördumatud, see tähendab, et anaboolsete steroidide kasutamise ajal tekkinud terviserikked jäävad püsima kogu eluks.

Nii meestel kui ka naistel esinevad kõrvaltoimed on noorte kasvupeetus; vistrike teke näole ja seljale; maksakahjustus, mis võib viia maksavähi tekkeni; neerukahjustus; südamelihase-kahjustus, mis võib viia eluohtlike südame rütmihäirete tekkeni; lihaste ja kõõluste kahjustus, mille tõttu võivad sportimisel tekkida tõsised vigastused; haigestumine AIDSi, B- ja C-hepatiiti (hepatiit on raskekujuline maksapõletik) neil, kes kasutavad hormoonide süstimisel üht ja sama süstalt; psüühika muutused: tekib raskemeelsus, suureneb agressiivsus ja viha. Selliste psüühika-häirete all kannataja võib muutuda ohtlikuks oma lähedastele ja kaaslastele. On esinenud juhtumeid, kus steroidide kasutaja on lõpetanud elu enesetapuga.

Meestel esinevatest kõrvalnähtudest võib nimetada munandite kahanemist, suguvõimetust ning rindade suurenemist, mis ei pruugigi enam taanduda.

Naistel kutsuvad anaboolsed ained esile menstruatsiooni ärajäämise, hääle madaldumise, liigse karvakasvu või kiilaspäisuse.