Tervisehädadest teadliku toitumiseni

Tõsisemate terviseprobleemidega pöördume arsti poole ja kergematel juhtudel püüame leevendada sümptomeid apteegis leiduvate käsimüügiravimitega. Ravimid võiksid olla siiski viimane valik ja regulaarsete tervisehädade korral tasub mõelda, milliseid muudatusi oleks otstarbekas teha oma eluviisis, sealhulgas toitumises. Kõhupuhitus ja teised seedeprobleemid viitavad eelkõige sobimatule toiduvalikule ja pikemas perspektiivis ei ole tablett parim lahendus. Asjakohaseid soovitusi, kuidas toidusedelis vajalikke muudatusi teha, võib küsida toitumisnõustajatelt. „Kehal on suurepärane võime end ise tervendada ja puhastada, meie ülesanne on toetada organismi tervislike eluviisidega. Puhastuse ajal paku kehale piisavalt puhkust, tarbi puhast vett ja kergesti seeditavat toitu. Samas jälgi, et sööksid pigem vähem. Ülesöömine on suur koormus maksale ja neerudele," kinnitab toitumisnõustaja ja organismi puhastamist tutvustavate töötubade läbiviija Eeva Relli-Meldre.

Loobumistest valikuteni

Organismi puhastamise perioodil on oluline jälgida lihtsaid ja ajatuid soovitusi. Puhastuse ajal võiks toit olla võimalikult naturaalne, puhas ja kergesti seeditav. Vältige organismi puhastuse ajal valmistoitu, rafineeritud ning lisa- ja säilitusaineid sisaldavat toitu, kohvi, musta teed, suhkrut ja seda sisaldavaid toite, samuti loomseid toiduaineid (liha, kala, piimatooted), et neerud saaks tegeleda toksiinide väljutamisega ega oleks koormatud liigse loomse valgu töötlemisega. Soovitatav on lisada toidusedelisse kõikvõimalikud puu- ja juurviljad. Eriti head maksa puhastavad köögiviljad on peet, seller, artišokk, apteegitill, kõikvõimalikud kapsalised (brokoli, lillkapsas, peakapsas, Rooma kapsas, lehtkapsas jms). Väga hästi toetavad puhastusprotsesse erinevad vürtsid nagu kurkum, karri, tšilli, koriander, vürtsköömned, muskaat jms. Kindlasti võiks puhastuse ajal olla menüüs roheline lehtvili (spinat, lehtkapsas, Rooma kapsas, mangold jms), mis sisaldavad hulgaliselt kiudaineid, vitamiine, mineraale ja fütotoitaineid ja mida on kerge seedida. Rohelisi lehtvilju on eriti mugav tarbida roheliste smuutidena, kus on vähemalt pool kogusest lehtvilja ning teine pool marju ja puuvilju ja vett. Puhastuse ajal ei peaks smuutidesse piimatooteid lisama. Lihtne ja maitsev on näiteks spinati-maasika-banaanismuuti ja puhastav smuuti.

Idanditest tervislike salatiteni

Kevad on suurepärane aeg lisada oma toidusedelisse üha enam rohelist ja väga hästi sobib see ka organismi puhastamiseks. Toitumisnõustaja soovitab salateid eri lisanditega rikastada. „Salatites soovitan kindlasti kasutada rohelisi lehtvilju (spinat, lehtkapsas, Rooma kapsas, mangold jms). Kevadel on salatis asendamatud turgutajad ka kõikvõimalikud idud ja võrsed, mida on lihtne ka kodus idandada. Kindlasti võiks salatile lisada erinevaid seemneid, näiteks kõrvitsaseemneid, seesamiseemneid, linaseemneid (purusta kohviveskis), päevalilleseemneid, kanepiseemneid jms. Seemned sisaldavad vajalikke asendamatuid rasvhappeid ja mineraale. Puhastuse ajal ära lisa salatile hapukoort, majoneesi või muid valmiskastmeid. Kastmena kasuta hea kvaliteediga extra virgin oliiviõli, sidrunimahla, mett ja Dijoni sinepit."

Vee joomisest liikumiseni

Arutledes vee joomise harjumuste üle, olen täheldanud inimestes pigem vastumeelsust, mis on sageli tingitud vastava harjumuse puudumisest. Enamik siiski mõistab, et keha vajab tõhusaks toimimiseks piisavalt vedelikku, ja siinkohal on oluline meelde tuletada, et organismi mürk- ja jääkainetest puhastamise perioodil on vee joomine väga tähtis!

„Puhastuse ajal on väga oluline piisavalt juua. Lisa oma veele sidruni- või laimimahla, et saada puhastuse ajal nii vajalikku C-vitamiini. Võid lisada ühe klaasi vee kohta supilusikatäie naturaalset õunaveiniäädikat. Nagu laim ja sidrun, tasakaalustab ka õunaveiniäädikas keha happelisust ja toetab puhastust. Tarbi ohtralt ka erinevaid taimeteesid. Parima maksa puhastava tee saad võilillejuurtest, eriti hea jook puhastuse ajal on ka kurkumitee," ütleb Eeva.

Sportlikele inimestele ei ole liikumise tähtsuse meenutamine vajalik, kuid tasub meeles pidada, et kohtleksime oma keha hoolivusega ja arvestaksime, et organism vajab puhastudes veidi enam puhkust. „Oluline on ka piisav kehaline aktiivsus ja värskes õhus viibimine. Samas ei ole hea tegeleda puhastuse ajal liigselt pingutust nõudva spordiga või võistelda. Mõnusalt mõõdukas liikumine, mis organismi liigselt ei koorma, on puhastuse ajal parim. Ära ei tohiks unustada ka emotsionaalset poolt. Negatiivne mõtlemine ja stress on kehale suureks koormaks ja vähendab tunduvalt keha enda võimekust tõhusalt toksiine väljutada. Hea on tegeleda jooga, meditatsiooni ja muude rahustavate tegevustega. Puhastus on aeg, kus peaks eriti tähelepanelikult jälgima keha märguandeid."

Loe puhastumisest tervendamiseni ja leia selleks erinevaid retsepte (ainevahetust kiirendav smuuti, immuunsust tõstev salat jne) märtsi ajakirjast Sport loos pealkirjaga Organismi ootused - olelusest olemiseni.

Kevad on uute alguste ja tärkamise aeg, tee endale kingitus, mida väärid!