Peamised põhjused, miks ülekaalulised treenijad spordijooke tarbivad, on personaaltreener Risto Uuki arvates järgmised:

  • ilus turundusjutt pudeli etiketil;
  • inimene ei ole kunagi põhjalikult selle peale mõelnud, mis jooki võiks trennis juua;
  • spordijook on hea maitsega;
  • arvatakse, et see aitab sooritusvõimet tõsta ja väsimust vähendada.

Tegelikult ei ole pudelitel ilmtingimata väärinfot, aga kuna info on pealiskaudne ja üldine, ei aita see tarbijal mõista, kellele spordijook ikkagi mõeldud on. Etiketil ei ole eraldi välja toodud, et tegemist on suhkrurikka joogiga, mis ei pruugi sobida inimestele, kes soovivad kaalu langetada.

Kui olen inimestelt küsinud, miks nad spordijooki trenni kaasa ostavad, ei ole neil tegelikult sellele tihti mingit läbimõeldud vastust anda. Tundub iseenesestmõistetav, et kui joogi nimi on „spordijook", siis võiks seda juua, kui sporti teha.

Jook on maitsev

Spordijook võib tõepoolest väga hea maitsega olla, sellele pannakse kindlasti palju rõhku. Vesi on maitsetu ja kui pole harjumust juua, siis võib see olla vastumeelne. Samas võib ju osta ka maitsevett või seda endale ise sidruni ja muude maitsetega valmistada. Küll aga on poevee puhul oluline vaadata sildilt, et jook suhkrut ei sisaldaks, kuna muidu on see tegelikult lihtsalt limonaad

Ka on ülekaalulised inimesed sageli arvamusel, et nemad oma kolme või nelja trenniga nädalas ei taastu ära ning vajavad toidulisandeid, et jaksata treeningutel pingutada. Tihti ei ole aga nende trennid tegelikult nii intensiivsed ja sagedased, et keha üldse nii palju süsivesikuid vajaks, pealegi tuleb teha vahet eesmärgil kaalus alla võtta ja eesmärgil saavutada maksimaalset sooritusvõimet spordivõistlusteks.

Kellel on spordijooki vaja?

Spordijooke toodetakse tavaliselt selleks, et aidata vältida või vähendada vedelikukadu, pakkuda kehale lisasüsivesikuid, et sportimiseks rohkem energiat oleks, ja taastada higistades kaotatud mineraale. Inimesed, kes teevad üldist tervisesporti, saavad oma makrotoitainevajadused tavatoiduga kaetud. Sportlased, kes teevad tugevalt trenni (5-6 korda nädalas, 2-3 tundi päevas), vajavad märksa rohkem toitaineid. Neil on tõeliselt raske saada tavatoidust piisavas koguses süsivesikuid, nad peaksid selleks sööma võib-olla rohkem kui kilo makarone päevas, ja sellisel juhul on spordijoogi tarbimine vägagi põhjendatud.

Suur hulk teadusuurimusi viitab, et üle kahe tunni kestvate trennide puhul aitab spordijook sooritusvõimet parandada, ent on leitud, et spordijoogil on sooritusvõimet parandav efekt isegi ligi tund aega kestvate intensiivsete trennide puhul.

Kaalulangetajale sobib vesi

Kas aga ülekaalulistele ja spordiga alles alustavatele treenijatele on spordijooki vaja selleks, et suurt vedelikukadu ära hoida, ja rohkelt süsivesikuid selleks, et trennis energiat oleks? Ma arvan, et pigem mitte, kuna veest piisab täiesti vedelikukaotuse vähendamiseks ja kaalulangetaja eesmärk nõuab tegelikult vähema energia tarbimist, mistõttu võib spordijook pigem kahjuks tulla.

Milline on spordijoogi koostis, energiasisaldus ja palju see katab meie päevasest vajadusest loe mai kuu ajakirjast Sport.

Autor: Risto Uuk, personaaltreener

Kasutatud kirjandus

Committee on Nutrition and the Council on Sports Medicine and Fitness . Sports drinks and energy drinks for children and adolescents: are they appropriate? - Pediatrics. Jun;127(6):1182-1189.

Jeukendrup, A. E. 2004. Carbohydrate intake during exercise and performance. - Nutrition. Jul-Aug;20(7-8):669-677. Review.

Kreider, R. B.; Wilborn, C. D.; Taylor, L.; Campbell, B.; Almada, A.L.; Collins, R.; Cooke, M.; Earnest, C. P.; Greenwood, M.; Kalman, D. S.; Kerksick, C. M.; Kleiner, S. M.; Leutholtz, B.; Lopez, H.; Lowery, L. M.; Mendel, R.; Smith, A.; Spano, M.; Wildman, R.; Willoughby, D. S.; Ziegenfuss, T. N.; Antonio, J. 2010. ISSN exercise & sport nutrition review: research & recommendations. J Int Soc Sports Nutr. Feb 2;7:7.