Kliinik 32 hambaarst Dr. Martin Martma hinnangul ohustab sportimise käigus hambaid peamiselt kaks tegurit-happelised spordijoogid- ja geelid ning pingutuse ajal alateadlikult tehtav hammaste kokkusurumine ja krigistamine. „Spordijoogid on enamasti happelised ja spordigeelid magusad. Neid segamini tarbides tekitame suus tõelise happerünnaku, mis söövitab hambavaapa ja muudab selle pehmeks. Lisandunud süsivesikutest saadud energiaga viime pingutusastme veelgi kõrgemale ning alateadlikult hakkame hambaid omavahel kokku hõõruma või kokku suruma, mis on sisuliselt otsetee hammaste hävimiseni,“ tõdes Dr. Martma.

Sellise protseduuri pideva kordamise tulemuseks on tundlikud hambad, mis tähendab, et hape on jõudnud läbi hambavaaba juba dentiinini, mis on hamba seesmine pehme kude. Sellise kahjustusastme tundemärgiks on kollakad hambad ning seejuures sportides ja hambaid kokku hõõrudes või pigistades on väga lihtne hammas ära kulutada, sest happelise keskkonna tõttu on email juba niigi kulunud.

Sportimise käigus on selle vastu muidugi keeruline midagi ette võtta, kuna energiakulud on suured ja süsivesikurikkad joogid ja söögid on asendamatud, kuid kahjude tekkimist saab siiski ennetada. Alustuseks tuleks mõelda, kas me oleme sportides juba piisavalt energiat kulutanud, et kas seda energiageeli- või batooni on meil ikka vaja? Kui jah, siis tuleb lisaenergiat endasse ammutada, kuid tähele tuleks panna, et ei toimuks ületarbimist ja asjatut keha koormamist. Teise olulise abinõuna saab kasutada suu loputamist veega. Vesi aitab happelise keskkonna suus puhastada ning ühtlasi päästab sellega ka hambaid. Pealegi spordijoogi suust loputamise tulemusena alla neelatud vesi aitab vähendada ka vedelikukaotust. Hammaste kahjustamise ennetamiseks on olemas mõned lihtsad nipid, millede kasutamisel ei pea otseselt millestki loobuma.

Rohkem infot hammaste hoidmisest kulumise eest annavad suuhügienistid 8.septembril SEB Tallinna Maratonil Eesti Spordimeditsiini klastri SportEST poolt korraldataval spordimeditsiinialal Suur-Karja ja Pärnu mnt ristil. Infot leiab ka aadressilt www.hammastetervisekuu.ee