Sportivad sõbrad ja meedia räägivad aina enam traagilistest juhtumitest. Spordiüritustel osalejate arv teeb aina uusi rekordeid. Statistikaameti andmetel on neid orienteeruvalt 345 000 (allikas: Tervisesporti teeb iga kolmas inimene. http://statistikaamet.wordpress.com/tag/tervisesport/) ja kasvab. Seega positiivne tendents, aga kasvab inimeste arv, kellel on kõrgenenud riskid tervisele, enam peaks mõtlema vigastuste ennetamisele, tervise jälgimisele ja oma teadlikkuse tõstmisele.

Tippsportlased, treenerid, füsioterapeudid, arstid jt kutsuvad kuulama loenguid koondnimetusega TREENI TEADLIKULT, mis on enesetäiendamise võimalus tervislikuks sportimiseks sportivatele inimestele, juhendajale või lapsevanemale, kes peavad liikumist ja sportimist oma elu osaks ning soovivad lisateadmisi, kuidas seda paremini teha.

Loengutes pööratakse tähelepanu suvistelt vastupidavusaladelt üleminekut talvistele, suusahooaja ettevalmistusele, treeningute planeerimisele ning suuskade määrimisele.
Legendaare korvpallitreener Jaak Salumets jagab nõu nendele täiskasvanutele, kes sõprade/kolleegidega korvpallimängu harrastavad. Räägitakse vigastustest taastumisest, tervisekontrolli vajalikkusest ja geeniuuringutest. Eraldi teemadena lisaks suvespordialadelt talvistele minnes toitumisest ja tasakaalu hoidmisest töö, puhkuse ja treeningute vahel.

Lektoriteks on: Jaak Mae, Kristjan Port, Raul Olle, Are Mets, Kaarel Zilmer, Jaak Salumets, Tõnis Matsin jt.

Esimene loeng on juba järgmine nädal, 1.oktoobril ja jätkub teisipäeva õhtuti detsembrini.
Need toimuvad Tallinna Ülikooli Tondi 55 asuvas õppehoones. Loengute aeg kell 18:00 kuni 19:30.

Loengute ajakava:

1. okt Kuidas panna laps sporti nautima? Suusatamise näitel (Jaak Mae, Riho Roosipõld)
8. okt Suvistelt vastupidavusaladelt üleminek talvistele aladele (Raul Olle, Indrek Rannama)
15. okt Kas talvituv sportlane peab sööma rohkem? (Kristjan Port)
22. okt Suusamaratonid - reaalsus ja sellega toimetulek (Kaarel Zilmer)
29. okt Veel pole hilja! Harrastussuusataja ettevalmistus talvisteks (Raul Olle)
30. okt Meeldetuletus - kuidas ise määrida suuski suusahooajal? (Are Mets)
5. nov Millega peab korvpallimängija arvestama!? (Jaak Salumets)
12. nov Füsioterapeudilt harrastussportlasele: vigastuste ennetamise, kiirem taastumine ja ravi võimalus (Liivia Raudsik)
19. nov Spordimeditsiiniline tervisekontroll: tervisesportlase vereanalüüs (dr Meeli Glükmann)
26. nov Tasakaalu hoidmine töö, treeningu ja puhkuse vahel (Kristjan Port)
03. dets Millise soodumuse annavad spordisaavutusteks minu geenid? (sünnipärased eeldused spordis, geeniuuringud ja treening) (Tõnis Matsin)

Osaleda võib ühes loengus, mitmes või kogu sarjas. Osalemise eeltingimuseks on eelnev registreerumine! Ühest loengust osavõtumaks on vaid 5 eurot. Registreeruda on võimalik: www.tlu.ee/tsi või e-posti teel: katrin.soidra-zujev@tlu.ee.

Loengusarjale on kaasa aidanud Eesti Spordimeditsiini klaster SportEST, Eesti Korvpalliliit, Eesti Suusaliit. Kaasrahastus EASi kaudu Euroopa Regionaalarengu Fondist.