Diatermia on üle maailma laialdaselt levinud meetod, mida kasutatakse väga palju spordimeditsiinis ja ortopeedias. Diatermia abil saab kiirendada treeningutest ja ka traumadest taastumist, mis omakorda aitab kaasa sporditulemuste parandamisele.
Mitmesageduslik diatermia ehk soojusenergia ülekandmine kudedesse muudab lihased vastupidavaks ja elastsemaks, tõstes meie töövõimet ja jõudlust. Diatermia kasutamine soodustab ka luukoe teket ehk see aitab kiirendada paranemist näiteks luumurdude korral. Maailmas kasutatakse antud meetodit juba enam kui 15 aastat skeletilihassüsteemi ning lümfi- ja veresoonkonna probleemide ennetamiseks ja ka traumajärgseks taastusraviks.
Diatermilise teraapia kasutamist tasub kaaluda kui on probleemiks kõõlusepõletikud või on tegemist ägeda traumajärgse seisundiga (näiteks liigesevigastused või lihashematoomid ehk maakeeli „puukad“). Diatermia pakub leevendust ka krooniliste seljahädade korral.
Diatermia sobib:
- lihaste elastsemaks ja/või vastupidavamaks muutmiseks

- sportlasele pingutuse järgseks lõdvestamiseks

- luumurdudest taastumiseks

- lümfi- ja veresoonkonna probleemide ennetamiseks

- traumajärgseks taastusraviks

Diatermia füsioloogiline toimimise põhimõte on kudedes soojusenergia tekitamine, mistõttu paraneb verevarustus ja lümfivereringe, millel on omakorda põletikuvastane toime ning mis aitab alandada valu ja vähendada pingeid lihastes.
Diatermia peamine erinevus võrreldes teiste füüsikalise teraapia meetoditega on keharakkudes olevate ioonide elektriliste laengute abil kehasisese energia genereerimine. Selline füsioloogiline protsess võimaldab tugevat rakusisest stimulatsiooni ja kiiremat taastumist. Lisaks sellele võimaldab meetod täpselt teada saada kulunud energia hulka ning samaaegselt on manuaalselt võimalik hõlmata ka suuremat kehapiirkonda.
Varieerides protseduuridega ja sõltuvalt sellest, kas tegemist on ägeda või kroonilise seisundiga, saab kiirendada paranemist või tõsta organismi töövõimet.

Sel pühapäeval, 8.09, tutvustab Spordihooldus OÜ esimesena Eestis SEB Tallinna Maratoni maratonialal maratoni lõpetanutele diatermia seadet Tecnosix Red Coral, mis sobib hästi sportlastele, sportlasi teenindavatesse kliinikutesse ja füsioteraapiat pakkuvatele asutustele, et kiirendada koormuse või trauma järgset taastumist.

Artikli autor: Martin Vahimets, füsioterapeut, Spordihooldus OÜ