„Tartu Maratoni monument on neile, kes on kunagi Tartu Maratoniga seotud olnud,“ ütles Tartu Maratoni direktor Indrek Kelk.

„Ennekõike pean ma silmas inimesi, kes 55-aastase ajaloo jooksul on osa saanud meie väärikast sündmusest. Võime praegu öelda, et läbi ajaloo on Tartu Maratonil osalenud ligi 200 000 inimest. Sinna juurde tulevad veel need, kümned tuhanded, kes on olnud seotud maratoni korraldamisega. Seega võib öelda, et igal viiendal Eesti elanikul on otsene seos Tartu Maratoniga.

Selle kõige taustal on minu jaoks lausa uskumatu, et me pole Tartu Maratoni pärandit kuidagi seni Tartu linnaruumi jäädvustanud. Tartu Maratoni monument täidaks selle lünga ja jäädvustaks kõik need sajad tuhanded inimesed pikaks ajaks meie ajaloo- ja kultuuriruumi.“

Sel talvel möödus 55 aastat esimesest Tartu maratonist, mis toimus 16. jaanuaril 1960. Tookordse Tartu-Kääriku suusasõidu korraldamine on üks olulisemaid otsuseid Eesti rahvaspordi ajaloos, kuna pani aluse Eesti suusatamise ja kogu rahvaspordi traditsiooni alustalaks kujunenud Tartu Maratonile ja rahvaspordi buumile.

Paraku ei ole aga Tartu maratoni sünnikohas Tartus tänase päevani ühtki püsivat sümbolit, mis seda Eesti kultuuri jaoks ajaloolist ja maailmas väga tuntud spordisündmust tähistaks.

Selle lünga täitmiseks ja linnaruumi lisaväärtuse toomiseks on plaanis luua Tartu maratoni esimese stardi asukoha lähistele Emajõe kaldapromenaadile Tartu maratoni monument. Monumendi kavand koos tervikliku lahendusega on välja töötatud viis aastat tagasi.

Kavand näeb Tartu maratoni monumendina ette rajaprofiili, mis toimiks ühtlasi ka avaliku puhkealana. Monument kaunistaks linnaruumi ja oleks oluliseks vaatamisväärsuseks ning külastuspaigaks nii linnakodanikele kui ka turistidele.

Tartu kaasava eelarve rahvahääletus toimub 5.-11. oktoobril 2015. Hääletusel on 24 tartlaste poolt esitatud ideed. Kõik tartlased alates 16 eluaastast saavad hääletada ööpäevaringselt veebis või iga päev kell 10-18 raekoja infokeskuses. Igal hääletajal on kolm häält.

2016. aastal viiakse 140 000 euro eest ellu kaks enim hääli saanud ideed. Hääletada ja ideedega saab tutvuda SIIT!