Tänavustel Eesti Saarte mängudel olid esindatud Saaremaa, Hiiumaa, Muhu, Abruka, Vilsandi, Piirissaar ja Kõinastu. Mängudest saavad osa võtta kõigi saarte püsielanikud, samuti suvesaarlased ja saartelt pärit, kuid praegu mujal elavad inimesed. Kergejõustikus said nii Saaremaa, Hiiumaa kui ka Muhu viis ja Kõinastu ühe alavõidu.

Silmapaistvaimateks tulemusteks olid 38-aastaselt isikliku rekordi püstitanud Muhu esindaja Kaire Nurja 5.62 naiste kaugushüppes ja hiidlase Allan Sadula 50.92 meeste kettaheites. Korvpalli võitis 11 meeskonna konkurentsis Muhu saare I võistkond (Vallo Allingu, Margus Nurja, Mati Rüütel ja Robert Võeras). Rannavõrkpallis olid võidukad saarlased: meeste arvestuses tulid Eesti Saarte mängude võitjaks Sander Talistu ja Karli Allik ning naistest Kaia Mägi ja Kadi Mägi. Segapaaride tennisturniiri parimad olid saarlased Kristiin Mets ja Priit Suluste. Petangis ja mälumängus jätsid esikoha koju hiidlased.

Hiiumaa Spordiliidu juhatuse esimehe Anton Kaljula sõnul aitasid võistlusprogrammi lisatud alad suurendada mullusega võrreldes osalevate saarte ja sportlaste arvu ning muuta ürituste tõeliseks saarte spordipeoks. „Eriti väärivad tunnustust väikesaared, kes oma esindajad võistlema saatsid,“ ütles tänavuste Eesti Saarte mängude peakorraldaja Anton Kaljula. Ta lisas, et teiste seas olid võistlustules ka Muhu vallavanem Raido Liitmäe ja Piirissaare vallavanem Siim Avi. Kõik osalenud saared said mängude lõputseremoonial Kaljula käest mälestusmedali, mis jääb meenutama 2013. aasta Eesti Saarte mängudest osavõttu.

Mängude lõpetamisel Kärdla staadionil kuulutati välja ka III Saarte mängude korraldaja. 2014. aastal võõrustab saarte spordisõpru Muhu. Muhu vallavanema Raido Liitmäe sõnul annavad muhulased endast parima, et 2014. aastal oleksid kohal ka need saared, kes seni veel oma esindust mängudele ei ole saatnud. „Nagu tunnuslause „Ühendame Eesti saared“ ütleb, loodame igal aastal osalejate ringi ja Eesti Saarte mängude kandepinda laiendada,“ lisas Liitmäe. Hiiumaal viibinud Tõstamaa vallavanem Toomas Rõhu lubas järgmise aastal välja panna Manija saare võistkonna ning aidata kaasa Kihnu ja Ruhnu esindajate seas huvi tekitamisele.

Eesti Saarte mängude eesmärk on ühendada Eesti saartel elavaid ning saartelt pärit spordiharrastajaid ja spordisõpru, propageerida liikumisharrastust kui emotsionaalset ja tervislikku vaba aja veetmise viisi ning edendada võistlussporti.

I Eesti Saarte mängud toimusid 3. juunil 2012 Hiiumaal Kärdlas. Osalesid Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu saare esindused ning võisteldi kergejõustikus, rannavõrkpallis ja tänavakorvpallis.

2011. aasta rahvaloenduse andmetel on Eestis 19 püsiasustusega saart: Saaremaa, Hiiumaa, Muhu, Kihnu, Kassari, Vormsi, Prangli, Ruhnu, Piirissaar, Manija, Abruka, Kesselaid, Vilsandi, Naissaar, Väike-Pakri, Osmussaar, Kõinastu, Aegna ja Mohni.