Üle 3000 osaleja on startimas jooksule ning ülejäänud suunduvad kepikõnnile. Kõigil neil tuleb 1. mail teha ring ümber järve, mis on olenevalt rajavalikust 11,5 kuni 12 kilomeetrit pikk.

Eesti kõige vanemale rahvaspordiüritusele saab end kirja panna 27. aprilli viimase minutini veebilehel www.sportos.eu. Pärast seda on registreerimine võimalik vaid Viljandi spordihoones või võistluspäeva hommikul stardipaigas.

1. mail kell 12 startival jooksul selgitatakse ka Eesti krossijooksumeistrid pikal distantsil ning mullust võitu lähevad kaitsma meeste seas Roman Fosti ning naiste arvestuses Jekaterina Patjuk. Eesti meistritiitli nimel asub võistlusse kokku üle saja jooksja.

86. korda peetavale jooksule on tulemas välisvõistlejaid üheksast riigist. Stardiprotokollis on lisaks Eesti kodanikele jooksjaid Lätist, Venemaalt, Soomest, Rootsist, Iirimaalt, Valgevenest, Inglismaalt, Saksamaalt ja Moldovast.

Ümber Viljandi järve jooksu üritused algavad juba 30. aprilli õhtul. Kell 17 jooksevad staadionil kuni 12-aastased lapsed ning kell 18 antakse start koolidevahelisele teatejooksule, kus kümnest õpilasest koosnev võistkond viib teatepulga ümber järve. Mullust esikohta hakkab kaitsma Viljandi Gümnaasium.