Kas suhtumine on võti?

Olen enda senise eluloo peale mõelnud ja see võib kõrvalvaatajale paista, kui lugu, kuidas atrofeerunud lihastega hipist sai ettevõtja ja personaaltreener ja kaalunõustaja. Mul on võitja suhtumine, sest nii ei jää aega muretsemiseks ja põdemiseks. "Olen kogenud tuhandeid kohutavaid asju oma elus ja mõnda neist ka päriselt," ütles Mark Twain hirmu kohta ja olen temaga igati nõus. Usun, et suurimad õnnestumised on veel ees. Minu jaoks on iga lõpuni viidud ettevõtmine õnnestumine, sest võtan kogemusi õppetundidena ja investeeringuga enese arengusse. Olen kogenud võrdselt finantsilisi ja emotsionaalseid õnnestumisi. Minu jaoks on sama tähtsad nii mõne armsa kliendi aitamine kaalulangetamisel, kui suurimate edukate suvetuuride korraldamine ja ettevõtete käivitamine.

Kumb on olulisem teekond või siht? 

Ajaga olen üha rohkem mõistma hakanud, et oluline on teekond ja inimene, kelleks sel teel muutud, mitte lõpp-punkt.

Kuidas Sinust endast treener sai?

Tehes enda kallal tööd ja saavutades silmaga nähtavaid tulemusi, tekkis sõpradel-tuttavatel huvi ja hakati küsima nõu. Järk-järgult ja loomulikul teel kujunes minust eratreener ja tänaseks on see üks minu elu lahutamatu osa.

Miks Sa valisid personaaltreeneri töö?

Olen personaaltreener, sest see annab võimaluse oma tööga inimesi aidata. Päeva lõpuks on emotsioonide laegas alati laetud säriseva energiaga, sest teiste teenimine annab tõelise jõu ka ise rohkem tahta, jõuda ja saavutada. Personaaltreeneri amet on olemuselt “leegitsev” töö – tee seda kirega või ära tee üldse. Usun, et isiklik treener aitab oluliselt kiiremini oma eesmärke saavutada, olgu selleks kaalu langetamine, lihase kasvatamine või lihtsalt heasse vormi saamine. Hoolimata tasuta treeningkavadest, toredatest fitness-äppidest ja tuhandetest videodest, kasutatakse aina rohkem personaaltreeneri teenuseid, sest inimesed on erinevad ja soovivad endale isikustatud lähenemist ning teadjat nõustajat, kes oskaks küsimustele vastata. Olles ise erinevaid kaalust alla ja kaalust juurde menüüsid proovinud, peensusteni välja töötatud treeningprogramme täitnud ning erinevaid terviseteenuseid ostnud, meeldib mulle mõtteviis, et sa tasud lühikesel perioodil eratreenerile/nõustajale, kes on end aastaid sel alal harinud ja kogemusi omandanud ning annab oma parimad teadmised sulle edasi. Sinu eest on justkui keegi ajakuluka töö ära teinud.
Kõige olulisemaks treenimise ja vormi saamise juures pean järjepidevust. Selle lihtsa mõtte rakendamine on tõeliselt väljakutsuv. Järjepidevalt trenni tehes ja korralikult süües näitad iseendale, milline on su iseloom. Kas jätad asju pooleli või viid lõpuni. Seepärast öeldaksegi, et trenni tehes kasvatad kõige rohkem iseloomu ja lihased on heaks boonuseks.
Oma töö juures armastan ma kõige rohkem koos klientidega naermist, sest ka rasket vormi saamise tööd saab lõbusalt teha. Hea tujuga tulemusteni.

Miks võiks kindlasti tulla jõusaali?

Jõusaal on üks paljudest võimalustest enda vormi saamisel. Mulle meeldib selle käepärasus ja kohene tagasiside. Kas jõuad või ei jõua – raud ei valeta.

Miks võiks personaaltreenerilt abi paluda?

Hea personaaltreener aitab sind, sest tema ülesandeks on välja selgitada parim lähenemine, mis just sulle sobib. Öeldakse, et personaaltreening on sama unikaalne, kui oled sa ise. See mõte võtab minu jaoks asja kenasti kokku. Praktilisest poolest vaadatuna säästad nii oma aega, raha, tervist ja kindlasti närve. Pimesi saalis kargamine ja hantlite veeretamine pole veel kedagi edasi viinud.

Miks Mirko Miilits?

Ma laseks hea meelega oma tööl ja edulugudel enda eest rääkida. Olgu selleks siis vahva toitumisnõustamine või positiivne personaaltreening – mulle meeldib mu töö. Teiste aitamine on ju tegelikult meil kõigil veres ja üks loomulikest vajadustest. Mina leian fitnessi-valdkonnas tegutsedes vastuse küsimusele : “Mida ma annan endast maailmale tagasi?”.
Igal treeneril ja nõustajal on oma stiil. Minu nägemustest ja tehtud töödest saab pikemalt lugeda kodulehel www.mirkomiilits.ee

Miks jõusaal naistele? Mida naised jõusaalis peamiselt kardavad, palun purusta mõni müüt.

Mille poolest erinevad naised meestest? Lihased ja organism on meil ju pea sama. Kui mehed tunnevad ennast hästi jõusaalis käies, siis saavad sama hea fiilingu kätte ka naised. Vahe tuleb sisse peamiselt testosteroonist – meessuguhormoonist, mis meeste puhul paneb nende lihased rohkem kasvama ja ilmselt ka mõne kujuteldava vastase alistamiseks võimsalt jõusaalis pingutama. Paljud naised soovivad kõhu ümbert rasva vähemaks, prinkis tuharat ja toonuses käsi. Nende soovide elluviimiseks on jõusaal hea variant. Kogu keha treenides oleme targad ja edulised, sest keha on üks terviklik masinavärk, mis allub väga hästi jõutreeningule.
Peamine müüt, millega ise sageli naisklientide puhul kokku puutun, ongi lihaste liiga kiire kasv ja “innauidistumine” ehk ülimadal rasvaprotsent, joonistuvad veenid ja punnis lihased. Soovitan naistel julgelt omal nahal järgi proovida, kas lihased ikka tulevad nii kiiresti ja rasvad nädalatega kilode kaupa põlevad. Reaalsus on hoopis vastupidine – tüdrukud peavad kõvasti rohkem vaeva nägema, et saada lihased toonusesse ja kena treenitud tuhar seejuures veel mõistliku rasvaprotsendiga. Kui lihased tuleks nii kiiresti, siis oleks me ju kõik ühed ringitaaruvad tailiha kamakad, mitte lodevate kõhtude ja lontis tuharaga.

Kindlasti oled märganud, et mõni inimene ei vaheta jõusaalis kunagi kavasid ja treenib sama moodi aastaid, seleta palun, miks see hea idee pole.

Einstein ütles, et on hullumeelne kogu aeg sama asju tehes oodata erinevaid tulemusi. Kui sinu sooviks on hoida oma vormi, siis tegelikult võidki kogu aeg sama kava ja raskustega trenni teha – keha jaoks pole suurt vahet, kui pingutus pidevalt sama, siis vorm on ka kogu aeg sama. Siiski väsib tavaliselt meie vaim ära ja seepärast on mõistlik aeg-ajalt kava vahetada isegi, kui ainult mõistlikus vormis soovid püsida.
Rääkides arengust on kava vahetamine väga oluline. Kasutades erinevaid trennimeetodeid (nt erinevad mikrotsüklid) üllatame oma keha, mis annab edasiliikumisele suure tõuke.

Kui oluline on lihashooldus, venitamine, saun, massaaž?

Lõõgastumine on sama oluline kui raske pingutamine treeningutel. Läbi hea lõõgastumise loome soodsa keskkonna taastumiseks, mis määrab ära selle, kas ja kui palju järgmine trenn jõuame rohkem teha. Parim viis keha hooldamiseks ja taastamiseks on korralik uni, piisavas koguses vett ja mitmekülgne regulaarne toitumine – need on hea tervise vundamendiks. Venitamine, saun, massaaž on lisaks loomulikult teretulnud ja soovitatavad.

Kas Sinu tutvusringkonna mehed, kes armastavad jõusaali treeninguid, koormavad ka piisavalt oma südant ja teevad piisavalt aeroobset trenni?

Jõusaal koormab samuti südant ja tervikpildina on hea trennikava, kus paigas suhe aeroobse (jalutamine, jooksmine, rattasõit) ja anaeroobse (jõusaal) trenni vahel. Tahan uskuda, et minu meeskliendid võtavad aega ka pikemateks jalutuskäikudeks, rattasõiduks, ujumiseks, sest nii paraneb füüsiline vastupidavus, mida läheb hädasti tarvis ka jõusaalis.

Mida soovitad inimestele, kel plaanis kaalu alandada?

Alusta toidulauast. Teadupärast tehakse kõhulihased köögis söögilaua taga. Võta julgelt ühendust toitumisnõustajaga ja selgita välja, mis sulle  sobib ja mis on hetkel nõrgad kohad. Lihtsalt toitumiskava tellides jääb palju infot saamata ja seetõttu on need minu kogemuse järgi paljude
jaoks lihtsalt aja ja raha raiskamine.

Mis on toitumise ABC?

Napoleon Bonaparte ütles, et sõjavägi marsib oma kõhul. Toit määrab ära, kui vastupidavad ja valmis tegudeks oleme füüsiliselt ja milline on meie meeleolu. Milline sa välja näed, milline on su tervis, energiatase ja isegi suhtumine, määrab väga paljuski toidulaud. On teada ütlus, et oleme need, mida sööme. Siia juurde öeldakse mulle tihti naljaga, et kui söön magusat saiakest või kooki, siis olengi üks tore, magus ja õnnelik inimene. Tegelikkuses oled hoopiski töödeldud rasvadest, väga madala toiteväärtusega toidust ja liigsest suhkrust küllastunud ja kogud suure kiirusega liigseid kilosid.
Väga häid tulemusi saavutad, kui paned enese jaoks paika kolm põhilist lähtepunkti - häälestatus, teadlikkus ja planeerimine. Lihtsuses peitub võlu ja täpselt sama baastõde kehtib nii kaalulangetaja, lihasmassi kasvataja kui lihtsalt head tervislikku vormi soovijale.
A- Häälestatus. Mis on peamine põhjus, miks sa soovid oma kaalunumbrit muuta? Mille tõttu oled vormist väljas (töö, eluviisid, sõbrad, suhted)? Kui suurel määral oled valmis panustama ja tööd tegema, et saada heasse vormi? Avatud küsimusi esitades ja neile vastates saame endast detailse ülevaate ja teeme selgeks, miks me midagi tahame ja vajame. See on oluline, sest peale alustamise tuhinat võib üsna pea tulla motivatsiooni langus ja siis on hea mõelda oma vastuste peale ja hoida silme ees peaeesmärki. Loodan siiralt, et kusagil sinu vastuste seas on ka "Soovin olla terve ja seeläbi elada täisväärtuslikku elu".

B- Teadlikkus, mida me sööme, mis on meie kehale kasulik ja mis mitte ning toiduga seonduva planeerimine tähendabki tervislikku eluviisi ja tervislikku toitumist. Teadmine, mida teeb liigne suhkur, kuidas alkohol takistab söögi imendumist, kuidas nisujahu toodetest on 90% kasulikke aineid ära võetud jne annavad meile selguse ja teevad toiduvaliku lihtsamaks.

C- Planeerimine.
 Enne poekülastamist toidunimekirja koostamine aitab oluliselt säästa aega, närvi ja kindlasti ka raha. Kui külmkapis puudub “2 aastat säiliv jama”, siis ei saa me seda ka süüa! Läbi lihtsa planeerimise nagu nimekirja koostamine hoolitseme oma tervise eest ja tagame hea valiku. Teadmistepagas ja planeerimine loovad järjepidevuse, mille abil muutub tervislik toitumine loomulikuks osaks meie igapäevaelust. Kurb on tõdeda, et söömine on muutunud kiire “kütuse” tankimiseks ja oleme unustamas, kui olulist rolli mängib hea toit haiguste, ülekaalu, alakaalu, meeleolude kõikumise ja üldise tervise puhul.

Mis on toitumise D, F, G?

Toitumise D – söö tervislikku ja töötlemata toitu – päris toitu. Kas teadsid, kust pärineb su taldrikul või ostukärus olev söök? Iga päev peaks tarbima toiduaineid kõigist viiest põhigrupist: leib ja teraviljatooted; juur- ja köögiviljad; puuviljad; piim ja piimatooted; liha, kala, munad.
Toitumise F – söö regulaarselt ja mitmekülgselt - Tervisliku toitumise puhul kehtib 5 toidukorra reegel: söö 3 põhitoidukorda ja 2 vahepala. Hommiku-, lõuna-, ja õhtusöök olgu toekam ja nende vahele võta kergemad palad. Regulaarsed söögikorrad aitavad korrastada sinu päevarütmi ja saad kindel olla, et patareid on tegudeks alati laetud. Lisaks õpib keha rohkem kasutama rasvu energiaks. Kvaliteetne toit annab parema enesetunde ega aja isutama magusa ning ebatervisliku järele. Lisaks reguleerid tihedalt süües paremini koguseid - sa ei söö korraga üle.               Toitumise G - Vähem nisujahu, magusat ja alkoholi. Säästa oma keha ja vaimu prahist, tarbides vähem nisujahu, magusat ja alkoholi. Kommid, sõõrikud, küpsised, pirukad, limonaad, alkohol on tühjad kalorid ega anna sulle midagi kasulikku, vaid kiirendavad väga kiiresti kehakaalu ning on tervisele kahjulikud. Piira magustatud toodete tarbimist ja eelista suhkrule puuvilja, mett ja pähkleid.

Aga kuidas kogu toitumise tähestik selgeks saada?

Infot ja materjale on metsikult. Kiireimaks lahenduseks on võtta ühendust toitumisnõustajaga ja teha endale põhjalik toitumisanalüüs, see oleks esimene etapp. Samuti küsi nõustaja käest materjale, mida lugeda – hea nõustaja oskab sind suunata. Täites toitumispäevikut näiteks keskkonnas tap.nutridata.ee saad jooksvalt näha, millised toitumisharjumused vajavad muutmist.

Mis on Su enda toidulaual, kuigi teooriat tead suurepäraselt, kas see kumab ka praktikas läbi?

Ise jälgin kodus “külmkapi reeglit” ehk ma ei osta endale koju jama kokku ja seega ei saa ma seda ka tarbida. Olen elav kinnitus sellele, et normaalselt tervislikku toitu süües ei teki kontrollimatut isu magusa järele. Algusaastatel kaalusin, panin kirja ja mõtlesin toidu peale väga palju. See oli vajalik periood ja kui asjad ikka paigas pole, siis on tarvis rohkem vaeva näha, et hiljem oleks toitumine automaatne nagu autojuhtimine.
Täna ei kaalu ma toitu ega loe kaloreid, sest on välja kujunenud valikutesüsteem ja harjumus head toitu süüa. Targad toitumiseksperdid ütlevad, et parim dieet on see, mida sa tähele ei pane. Kes siis ei tahaks sellist varianti, et ei peaks pidevalt toidule mõtlema ja samas välimus on hea ning tervis korras?

Mida on harrastajatel sinu teekonnast ja treeneritööst õppida?

Nagu äris ja elus, nii viib ka treeningutel tulemusteni visadus, sihikindlus ja paindlikkus. Esmalt on vaja midagi päriselt tahta, mitte ainult  pealiskaudselt mõelda, et nt kaotan 2 kuuga 10 kilo ja siis on kõik hästi. Mis edasi saab? Miks sa seda üldse teed? Esita endale avatuid  küsimusi, sest vastused aitavad sul suuremat pilti silme ees hoida ja  treeninguid mitte pooleli jätma. Tark on olla paindlik – me ei saa igas oma lemmiksaalis trenni teha ja nendeks puhkudeks on hea olla ette
valmistatud. On selleks siis oma keharaskusega kodus tehtav kava, toitumises korrektuurid või miskit muud.

Mis aladega oled veel tegelnud?

Mul oli hiljuti tarvis koostada oma CV ja seda tehes pidin meelde tuletama kõik oma olulisemad tegevused. Nimekiri sai päris kirju: keskkoolis alustasin üle-eestilise loomefestivali korraldamist Märjamaal, ülikooli ajal organiseerisin mitmeid alternatiivmuusika kontserte, alustasin bändide manageerimisega ja lõpudiplomi kättesaanuna alustasin tõsisemalt muusikaäris. Korraldasin suuri suvetuure ja esindasin tuntumaid kodumaiseid artiste. Samal ajal oma ettevõtlustegevusega hakkasin ka regulaarsemalt trennis käima ja toitumise kohta uurima. Kusagile vahele mahub veel paari tarkvaraprojekti arendamine, vabakutseline kirjutamine (peamiselt ajakirjas Digi), menuka bändi August Hunt asutamine ja selles mängimine ning kindlasti midagi veel, mis ei meenu. Olen tänulik nende kogemuste, võimaluste ja õppetundide eest.

Räägi oma ägedast lapsepõlvest- rokkis täiega?

Olen peamiselt üles kasvanud ühes väikeses Sipa külas, mis asub Märjamaa vallas. Mul oli väga elav lapsepõlv, sest toas olesklemine ei tulnud arvuti- ja nutitelefonivabal ajal kõne allagi. Hommikul vara õue, poest kopikate eest limonaad ja sai kaasa ning sõpradega jõe äärde parve ehitama, sõda mängima, mööda nõukaajast püsti jäänud katlamaja kondama. Pidime ise olema leidlikud ja fantaasiarikkad, et oleks lõbus. Mu lapsepõlv rokkis sajaga – puuoksast sai leekides mõõk, väikesest künkast hüppemägi, metsatukast onnidega täidetud laburünt. Eks lapsepõlve uljus ja kogemus, et mis aga pähe tuleb ja huvitav tundub, on tehtav, kannab mind tegevustes siiani.Mida soovitad inimestele, kel vaim juba valmis, aga keha pole veel järele tulnud?

Minu kogemus ütleb, et kui teha trenni progresseeruvalt ja püsivalt, siis tuleb keha alati järele. See on sama kindel kui loodusseadused. Kui teed trenni ja kaal ei lange, siis vaata oma toidulaud üle. Kui teed trenni ja lihased ei kasva, vaata oma trennikava ja toitumine üle. Seda nimekirja võib jätkata ja siin kehtib vana hea tõde, et iga kett on nii tugev, kui on selle nõrgim lüli.

Kuidas alustada peale pikka pausi uuesti või kuidas üldse alustada?

Soovitan täiesti nullist alustajatel võtta üks personaaltreening ja kehakoostise mõõtmine, nii saab kohe pildi ette, mis seisus oled ning millised eesmärgid püstitada. Näiteks minuga on esimene kohtumine alguses jutu rääkimine, et aimu saada, mis suunas oleks sobilik liikuda. Seejärjel teeme lõbusa tutvustreeningu ja vaatame, millise harjutused ja trennimeetodid inimesele sobida võiks. Hiljem saadan  sobivate harjutustega trennikava. Kehaanalüüsist saab ülevaate, mis seisus on üldine tervis, sisemised rasvad ja lihaste osakaal. Edaspidi saab analüüsi tehes hästi kuude lõikes jälgida, kuidas näitajad treeningutele ja toitumisele alluvad.

Loe edasijõudnutele sõnad peale. Et enne treenige tiibu ja siis lennake?

Edasijõudnutel on tavaline mure progressist arusaamisega. Alguses tulevad tulemused kiiresti ja mida aeg edasi, seda aeglasemaks jäävad edusammud. Hea on mõelda, mis on treeningutel eesmärgiks: kas teatud visuaalne vorm, lihtsalt terve olemine või hoopiski mõni sportlik saavutus. Sellest lähtuvalt tuleb treeningud ja toitumine üles ehitada.

Mulle vahel näib, et eestlased on isegi liiga tublid, kas sul on kogemusi ületreenimisega endal või klientide seas? Kuidas seda vältida?

Väga levinud on tõesti see, et trennides käiakse pigem rohkem kui vähem. Mulle meenub alati üks seminar, kus toodi välja tänapäeva inimeste harjumused. Palju me näeme vaeva iga päev mõtlemisega: mida selga paneme, milline on meie soeng, mis make-upi kasutame, mis autoga sõidame. Huvitaval kombel mõtleme rohkem triviaalsetele asjadele kui enda tegelike soovide väljaselgitamisele. Sama asi on treeningutega. Kas sa tahad saada väga heasse vormi, teades, et see,mida teed, on just sulle sobilik? Mina küll tahaks. Mulle ei meeldi niisama jõusaalis seigelda või rühmatrennides hüpata, kui ma ei tea, miks see just mulle hea on. Küsin iga päev tuttavatelt, et kuidas tänane trenn oli ja kuidas muidu läheb. 9 juhul 10-st öeldakse mulle, et kõhust tahaks lahti saada või “sangadest” vabaneda. Kui ma seepeale ettevaatlikult uurin, et kas söömise poolt ka natuke uuritud on, siis vastuseks midagi ebamäärast või et tunduvat liiga keeruline teema. Oleme oma harjumuste orjad. Trennis käimine on vajalik, andes sulle hea tunde ja tugevdades tervist, paraku ainult sellest ei piisa. Tervikpildis on toitumine, treening ja puhkamine. Kõigepealt vundament tugevaks ja alles siis võiks mõelda siseviimistluse peale.

Kuidas hoida ja kasvatada motivatsiooni, et käia treeningute teel ja liikuda läbi elu?

Väga lühidalt mainin ära mõned nipid, mis treeningutel ja miks mitte ka elus aitavad teel püsida:
- Vaata kaasakiskuvaid videosid ja loe trenniblogisid - teiste edusammud, füüsiline vorm ja kinnitus, et raske ja õige tööga on kõik võimalik, turgutavad vaimu ja aitavad end trenniks häälestada. Lisaks korralikule energiaboostile võid leida häid nippe ja retsepte või põnevaid trennisoovitusi, mida saab enda heaks ära kasutada.
- Treeningplaani järgimine - Sul on konkreetne treeningplaan ja selle järgimine hoiab sihi selgena.
- Muusika – oma lemmiklugudega playlist annab alati energiat ja sunnib tegudele.
- Reaalsete eesmärkide püstitamine - Kuula oma keha, ära end liigselt koorma. Alusta mõne lihtsama ülesandega ja suurenda aeglaselt koormust. Vali selline treening, mis sulle väga meeldib ja ürita sellega regulaarselt tegeleda.
- Progressi jäädvustamine - Kaalumine, mõõtmine, pildistamine, mida rohkem ja regulaarsemalt enda tegemisi jäädvustad, seda parema ülevaate edasiminekust saad. Tean enda ja teiste kogemusest, et kolm kuud järjest õigesti trenni tehes ja süües muutub peegelpilt tunduvalt. Oma fotode pealt muudatuste nägemine on väga suur motivatsiooniallikas.

Veel mõni treeningsoovitus?

Leia enda jaoks sobiv trenn ja hakka tegutsema. Tee seda, mis sulle meeldib - pole vaja iga järgmise trendiga kaasa joosta. Ole püsiv ja tulemused tulevad õige pea.

Mis on Sinu väe jõu sära ja tarkuse saladus?

Tänulikkus on kindlasti üks olulisemaid põhjuseid, miks ma midagi teen ja hingerahu leian. Olen tänulik pere, sõprade, võimaluste, kogemuste ja igapäevase õppimisvõimaluse eest. Mind paneb särama mu 3 -aastane poeg Aaron, tema on suurim õpetaja, kes mul kunagi olnud. Kannatlikkus, loovus ja lihtsalt having fun on mõned võtmesõnad, mis selle väikese põrgulisega kohe meenuvad. Jõu annab mulle mu elukaaslane ja teadmine, et asju on võimalik teha ja midagi korda saata, kui vaid piisavalt pingutada. Taaskord pean Einsteiniga nõus olema, et me oleme siin teiste jaoks. Teisele hea tegemine ja teiste teenimine on üks toredamaid ja oma kitsast egost vabastav. Siinkohal nõustun maailma parimate müügigurudega, kelle arust parim müügimees on see, kes lahendab teiste probleeme ja pakub alati rohkem, kui temalt oodatakse. Ilmselt on see tõde imbunud läänemaailma ärimaailma kusagilt idamaistest filosoofiatest. Mulle igatahes see meeldib, sest toob edu, hoiab südame kerge ja teeb elu nauditavaks.

Mis Sind inspireerib ja liikumas hoiab?

Mind inspireerivad inimesed ja elu üldiselt, ka liikumine ise inspireeribki mind. Kõik meie ümber on kogu aeg muutumises, ka meie ise. Mind tõmbavad pidevalt uued väljakutsed ja püüan ikka tekkivate ideedega sammu pidada.

Milline naine on kaunis?

Tark ja huumorisoonega. Ilma naljata naljalt ikka elada ei saa.

Aga kaunis mees?

Enesekindel, elurõõmus ja tulemusi saavutav.

Kui elutee oleks olnud teistsugune, kas Sa oleksid võinud olla balletitantsija?

Elutee sõltub meie valikutest ja kui oleksin balletitantsija, siis loomulikult oleks paljud asjad teisiti. Alustates kasvõi inimestest, kellega lävin. Öeldakse, et oled nende inimeste kogusumma, kellega sa kõige rohkem kokku puutud. Kui mõelda läbi huumoriprisma, siis kehatüübilt võiksin balletitantsijaks sobida küll, ainult hetkel ei suuda näha ennast kõrgeid õhulende tegemas, pigem mööda lava kohmakalt ringi vaarumas. Samas meeldib liibukaid jalatrennides väga kanda ja ehk on ikkagi vaja mõelda selle asja üle.

Nali naljaks, aga mis alal oleksid veel võinud läbi lüüa?

Usun, et kui piisavalt suure energia ja tahtega midagi teha, saab edu saavutada ükskõik, mis alal.

Mida soovitad inimestele, kel plaanis pikk elu elada?

Tee iga päev tööd harmoonia leidmise nimel. Kas sulle meeldib su töö, keha, enesetunne, rahaline seis, sõbrad, elukvaliteet? Elu pidavat algama mugavustsoonist väljaspool. Õpi iga päev midagi uut ja tutvu uute inimestega. On lausa naeruväärne, kui palju arendab meid tutvumine teistega ja loob võimalusi. Oluline on see, keda sa tead, mitte niivõrd see, mida sa tead. Leia mõttekaaslaseid, mentoreid, eeskujusid. Kui on teised saanud, saad ka sina, sõltumata vanusest ja hetkeseisust. Väga vanad inimesed, kes on õnnelikud, avaldasid saladuse, mis neid ikka ja jälle elust rõõmu paneb tundma. Nad ütlevad: “Minu parim päev on alles ees”.

Kas aeg on olemas?

Minevikku ei saa muuta, tulevik sünnib sellest, mis otsuseid teeme olevikus. Minu jaoks on hetkes elamise oskus oluline komponent õnnelikuks elus. See nõuab minult suurt pingutust, sest mõte kipub rändama laia kaarega ja tuleviku määratlemata aladele. Aeg on ressurss, mida me ei saa tagasi ja seetõttu väärtustan seda väga ja ta on minu jaoks kahtlemata olemas.

Aga vanus?

Vanus on kõigest number. 20-aastane inimene võib välja näha ja tunda ennast kui 50-aastane ning vastupidi.

Mis trenne teed, kui ole 110 aastane?

110 aastasena võin vabalt raskusi liigutada, kuigi sel ajal võiks treeningplaanis olla kindlasti mõni võitluskunst ja midagi jooga-vallast. Miks mitte sel ajal oma vaimu treenida mõnd jaapani minipuud kasvatades.

On sul mõni liikumisalane unistus, mis veel täitunud pole, aga mille plaani võtad?

Ümber maailma reisida rahulikus tempos, et saaks nautida ja uurida ümbritsevat.

Kas Sul on moto?

Hea tujuga tulemusteni – lõbutse, tegutse, inspireeru ja tee asjad lõpuni.

Kes teeb see jõuab, kuidas Sina nii palju jõuad?

Kui sa teed seda, mida armastad, siis ei ole aegagi mõelda jõudmise peale. Motivatsiooni ja energiat on meie ümber külluses, tuleb ainult ennast häälestada.

Mida teed, kui tuju on halb, on sul mõni nipp kuidas tuju hea hoida?

Kuulan tarkade inimeste seminare, loen raamatuid.

Tunnista üles, oled endorfiinisõltlane nagu me kõik?

Absoluutselt! Isegi kirjutasin sel teemal pikemalt, et oleme oma hormoonide orjad ja see on ok, kui kaine mõistusega suudad mõelda.

Kust sa ammutad oma optimistliku meelt ja säravat huumorimeelt?

Inimestest enda ümber. Mul on väga lahe perekond, meeskond, kliendid ja äripartnerid. Alati on kellegagi arutada ja saada head nõu ning energiat.

Mida soovid eestimaalstele liikumisaasta puhul?

Alati on millegi suunas liikuda nii füüsiliselt kui vaimselt. Paigalpüsimine teeb meid tuimaks ja värvib ümbritseva halliks. Pidevalt põdedes ja pabistades on ka meid ümbritsev justkui meie hirmude summa. Iga päev võid auto alla jääda, kajakas võib pähe lasta või ülemus su peale karjuda. Mida head see sulle annab, kui sa kogu aeg selliste mõtetega pead täidad? Pane kõrvaklappidest lemmikmuusika mängima ja tee oma asja - söö toitumiskava järgi ja täida sinu jaoks sobivat treeningprogrammi. Kui sul on eesmärk, plaan ja strateegia olemas, siis jääb üle ainult oma edusse uskuda. Kui teised on suutnud, siis suudad ka sina. Vajuta nüüd positiivsete mõtete päikeseprillid ninale, naudi elu ja mõtle nendele asjadele, mis sul on juba hästi. Edasi saab ainult paremaks minna.