Iga päev võib olla uus algus, kui inimene teeb otsuse kuulata südant ja
võtab julguse kokku, et  muuta oma elu. Nii kaua on kõik võimalik, kuni veel
hingame. Kiires elutempos ei märka me vahel inimesi, tegemisi ja
teemasid, mis on tõeliselt tähtsad. Liikumisaastalgi on tark vahel aeg
maha võtta, istuda ja järele mõelda, mis on Sulle oluline, kuhu liigud
ja miks; kuidas end ise tunned ja kuidas tunnevad end inimesed Sinu
ümber. Võib-olla saad Sinagi veidike maailma muuta, kui end avad ja
lased välja paista, kui imeline inimene Sa oled. Olles avatud ja aus -
tõeliselt Sina ise, oledki kõige põnevam, unikaalseim ning kordumatuim pärl
terves universumis.

Kui oluline on öelda endale olulistele inimestele: " Ma armastan Sind" ja väljendada oma tundeid?

Seda tuleks teha iga päev. Mitte ainult mõtelda vaid ka öelda ja väljendada. Minu lapsepõlv on sellest ajast, kui tunnete väljaütlemine oli pigem tabu, sest kõik olid ju seltsimehed. Õnneks ei tundnud ma lapsena armastuse puudust, sest vanemad oskasid seda kõige muuga ilmselt väljendada. Ise tunnen, et mul on samuti raske oma tundeid välja öelda. Arvan, et kõik peaksid minust lihtsalt aru saama ja mõtteid lugema. Oma emale ma ei jõudnudki sõnades oma tänu ja armastust väljendada. Emana ta kindlasti oskas minu tundeid lugeda aga ise tunnen, et oleks ju võinud öelda. Õpin sellest.

Mis on Sinu jaoks elu püsiväärtused ja kalleimad aarded?

Minu pere - mees, pojad, vanemad, õde ja loomulikult minu suurepärased sõbrad. Olen vanamoodne. Mulle meeldib traditsiooniline peremudel, armastus, sõprus, traditsioonid. 


Mida soovitad Eestimaa peredele, lastele, lapsevanematele liikumise kontekstis?

Leidke harrastus mis teile meeldib ja naudingut pakub. Selle leidmine võib aega ja katsetusi nõuda. Samas leidke vaheldust kes on rutiinselt aastakümneid ühte asja teinud. See mida tegite nt. 20 aastaselt ei pruugi enam meeldida ja sobida 40 aastaselt.
Lapsed näevad kuidas nende vanemad liiguvad ja liikumisse suhtuvad. Eeskuju on ikka nakatav. Seega kodust saab kõik alguse, aga samas peaks ka lastele valikuvabadus jääma. Ei saa sundida lapsi tegelema just sellega, mis vanematele meeldib või millest nad oma lapsepõlves ilma jäid. Sport ja üldse liikumine peab olema nauditav ja head enesetunnet tekitav, mitte piin ja kohustus.

Kust ammutada julgust olla tõeliselt Sina ise?

See on väga raske, sest meid ümbritseb nii palju kohustusi, keelde, käske, eelarvamusi. Ma ei tea kas ma teangi ühtegi inimest, kes saab lõpuni olla tema ise praeguses ühiskonnas. Aga kui oled kindel selles mida teed ja austad ennast ja teisi, oled väärikas, siis oled ka julgem olemaks Sina ise.

Kas süda teab suunda?

Teab kindlasti aga kas me südant kuulata oskame.

Sa särad nagu ere päike, mis on selle saladus, kust ammutad säramise „kütust“?

See on tore kui minus seda nähakse. Arvan, et kõik inimesed, kes on iseendaga rahul, kelle töö on nende hobi ja kirg, kellel on peres kõik korras ja kes on ümbritsetud väga heade sõpradega, ammutavadki sellest rõõmu ja sära. Olen selle kõige eest väga tänulik.

Kui liikuv Sa lapsena olid? Mis trenne ja märksõnu välja tood?

Lapsena ma tantsisin. Sport ja kehaline kasvatus mulle ei meeldinud, sest mulle ei meeldi võistlus ja aja peale pingutamine. Olen pigem loominguline ja nautleja. Käisin rahvatantsus, showtantsus ja tantsisin kogu aeg kodus sõbrannadega. Esinesime gruppidega palju ja nii oli kogu vaba aeg sellega täidetud.

Kuidas Sinust sai treener? Palun ava oma teekonna erinevaid etappe ja pajata oma lugu?

Treeneriks sain väga ootamatult. Olin 14 aastne, kui meie tantsutreener Viljandist ,sündisin ja kasvasin Viljandis, ära kolis ja grupp, kellega olime aastaid koos tantsinud, jäi laokile. Siis käisin Noortemajas, kus trenne tegime, rääkimas, et kas saame ise jätkata ja võtsingi sujuvalt juhtimise üle. Siis läksin EOK esimesele aeroobikatreenerite koolitusele Tallinnasse ja sain vist kõige noorema osalisena aeroobikatreeneri tunnistuse. Sellel ajal tegime iga päev trenni ja nautisime seda tõesti täiel rinnal. Tegime ise trenniks riided, esinemiskostüümid ja kõik tantsud. Sealt edasi oligi loomulik jätk, et läksin peale kaheksandat klassi Viljandi Kultuurikooli tantsujuhtimist õppima. See oli ainus koht, kus sai sellel ajal Eestis nii noorena tantsu õppida. Seal sain juba klassikalist tantsu ja kehakooli rohkem ja huvi liikumise vastu ainult suurenes ning peale kooli lõpetamist läksin Tallinna PEDA-sse tantsu õppima. Sellel ajal oli seal aga suurem rõhk rahvatantsul ja tundub, et olin sellel ajal natuke ees oma soovidega, kuna mind paelus jazz ja modern aga seda sai vaadata ainult videotelt, sest siin veel õpetajaid ei olnud sellel ajal. Seega kadus motivatsioon ja kool jäi pooleli. Hakkasin laste ja noorte tantsugruppe juhendama ja jõudsin jälle aeroobikani, mis sellel ajal väga jõudsalt Eestis arenema hakkas. Fitness maailm võttiski mind endasse päris pikaks ajaks. Käisin läbi palju erinevaid koolitusi ja töötasin väga palju. Umbes 10 aastat tagasi sattusin ühele Pilatese koolitusele ja sealt hakkas arenema arusaam, et see on see ala, mis mind paelub, millega saab sügavuti minna ja läbi mille saan oma treenitavatele kasulik olla. 

Mis on kõige sügavam taipamine teekonnal treenerina?

See, kui keerukas on ikka inimene. Kui palju tegureid mõjutab meie füüsist. Kuidas tunded ja närvisüsteemi stress kajastuvad lihastes ja kuidas mõttega treenimine mõjutab arengut. 

Miks pühendusid pilatesele? Mis on pilates?

Mäletan, et Soomes personaaltreenerite koolitusel olles mõtlesin, et see on tore küll mis te siin õpetate aga kuidas hakata inimese keha rohkem nägema ja mõistma, et ma ei õpetaks lihtsalt harjutusi vaid suudaksin näha iga inimese eripära ja vajadusi. Kus seda õppida? Justkui vastuseks sellele küsimusele sattusin koolitusele mida tegi füsioterapeudi haridusega pilatese õpetaja, soomlane, Jarmo Ahonen. Seal mõistsin, et õppides pilatest saan vastuse oma küsimusele. Sain aru, et õppida on väga palju ja see võtab aastaid. Praeguseks olen 9 aastat õppinud KellyMc Kinnon ´i CorpusPilates (Belgia) koolitussüsteemis ja samaaegselt koostööd teinud Eesti parimate treenerite, õpetajate ja füsioterapeutidega ja õppinud nendelt.
Pilates on minu kui õpetaja jaoks vahend inimese õpetamiseks. Treenimine füüsiliselt on keha kasutamine ja kui inimesed ei tea kuidas seda teha ja mida üldse nende lihased suudavad või ei suuda, siis nad lõhuvad ennast treeningutel kergesti ära. Seda kõike saab tark treener ükskõik millist treeningstiili kasutades õpetada. Lihtsalt mina olen leidnud enda jaoks pilatese treeningsüsteemi. See on väga funktsionaalne igapäevaste liigutuste toetamiseks ja tõhus kehatunnetuse õppimiseks. Mind tantsuinimesena muidugi paeluvad ka pilatese harjutuste ilusad liigutused ja graatsia millega kogenud treenijad neid harjutusi teevad.
Nagu iga treeninguga siis võib ka Pilatesega endale kahju teha, kui ei oska õigeid tehnikaid või kui treenida liiga suurel koormusel.

Mida soovitad liiga tublidele inimestele, kes kalduvad ületreeningutesse?

Tihti ületreenijad ise ei märka, et nad seda teevad. Nad on leidnud treeningu näol asendustegevuse millegi ebameeldiva vältimiseks, mitte nägemiseks või unustamiseks. Siis peavad kõrvalolijad, lähedased ja treenerid sellega tegelema ning targalt suunama. Aitavad loengusarjad, harivad koolitused, nõustamised jne. kus räägitakse ületreeningu põhjustest, tagajärgedest ja võimalustest seda muuta. 

On Sul mõni eeskuju treeningutemaailmas?

Ma ei ole ühegi isiku fänn elus olnud. Mulle meeldivad kõik inimesed, kes kannavad neid ideid ja uskumusi mida ma eeskujuks olen võtnud. Ehk siis näiteks mulle on eeskujuks treenerid ja õpetajad kes ei jää seisma ja kinni vaid arenevad, õpivad, süvenevad, võtavad vastutuse oma tööd tehes, kes õpetavad teistele seda, mida ise on õppinud ja kogenud ja ei ole kadedad ja kasutavad oma mõjuvõimu targalt.

Mis on Sinu enda liikuma panev jõud?

Eesmärgid ja unistused.

Kas pühendumine on võti? 

Tõeliselt suurte saavutuste võti ongi pühendumine. Elus tuleb see kindlasti millegi arvelt, sest pühendumine võib paljudele tunduda egoismina ja isekusena.

Kas kõik aastat on liikumisaastad?

Kõik aastad võiksid olla liikumisaastad. Häid asju peab meeles hoidma.

Mis on Su lõpusõnad harrastajatele liikumisaastaks?

Mõtle läbi kas see mida praegu teed viib Sind eemärgini mida oled püstitanud.
Kui kahtled siis tee muutusi ja süvene. Õpi õiget tehnikat igal spordialal. Haara kaasa oma pereliikmeid, sõpru ja töökaaslasi. Naudi liikumist iseenda pärast.