"Kuna teatud inimesed on viimastel aastatel Tartu Maratoni dopingukasutamise kohta öelnud väga teravaid väljaütlemisi, siis mul oleks väga tervitatav näha, et sellele leitaks kinnitus või see saaks ümber lükatud. Igasugu süüdistusi on lihtne pilduda, aga meile teadaolevalt nendele katet ei ole," ütles Delfile ja Eesti Päevalehele Tartu Maratoni peakorraldaja Indrek Kelk.

2009. aastal oli spordiarst Mihkel Mardna raadios esinedes veelgi täpsem, kui ütles, et dopingukasutajaid leidub Tartu Maratoni esimese 200 finišeerija seas.

Tõenäousus, et mõni patustaja marataoni finišis Elva jahikasletiirus vahele võetakse, on muidugi väike. "Kõik oleneb testitavate arvust. Ei tea, kui palju dopinguagentuuril selleks ressursse on. Varasematel aastatel oleme teste oma kulu ja kirjadega läbi viinud. Sel aastal meil aga vahendeid selleks pole," rääkis Kelk.

Varasemalt on Tartu Maratonil tehtud 3-5 dopingutesti. Mitu dopinguproovi SA Eesti Antidopingul on plaanis läbi viia, ei tahtnud agentuuri juht Kristel Berendsen avaldada. Üks test läheb agentuurile maksma 400 eurot. "See on meie salajane info. Esimeste finišeerijatega käitume tavapäraselt - võtame kas võitja või esikümnest kellegi loosiga. Siis läheme edasi suuremasse gruppi, kus on variantidena laual sihttestimine või loos," ütles Berendsen.

Kuigi Kelk ei usu, et rahvasportlaste seast mõni patustaja tabatakse, siis suhtub ta dopingukontrolli olemasolusse oma üritusel vägagi tervitavalt. "Kõige muu seas on Tartu Maraton ikkagi pikamaasuusatamise Mk-etapp ja sellisel tasemel võistlusel on igati tavapärane ja normaalne, et dopinguproove võetakse," ütles ta.

"Aga mina küll ei usu, et Eestis see probleem nii suur oleks, nagu räägitakse. Olen ka ise rahvasportlane olnud ning kui minu käest küsitaks, kas ma tean kedagi, kes tarvitab dopingut ja oskaks kellegi peale näpuga näidata, siis andke andeks, ei tea, kuigi ometi tegeleb sellega ju päevas sadu ja sadu inimesi. Loomulikult ei saa välistada, et keegi kuskil teeb. Aga et see oleks nii massiline, nagu räägitakse, on eestlase jaoks pigem solvav, kui sellel väitel mingit tõenduslikku alust ei ole."