Argo Aderi sõnul tasuks juba poes lookas riiulite vahel kompassita ringi orienteerudes tõsiselt kaaluda, mida Jaaniõhtul sõpradele-tuttavatele lauale panna, et aasta valgeimast ööst ei tuleks organismile kurnavat kogemust.

Rasvast tilkuvate sardellide ning pekist nõretava sealiha asemel oleks mõistlik valida menüüsse midagi kergemat. „Looma- ja linnuliha, või hoopiski kala,“ lisab Aune Aunapuu.

"Fooliumis tehtud kala on tervisele äärmiselt kasulik, sealt saad kätte kõik vajalikud Omega-3 rasvhapped," selgitab Argo ning kinnitab, et järgib kindlasti ka ise neid põhimõtteid. Sama hingetõmbega tuletab Argo pidulistele meelde, et liha- või kalataldrikule oleks mõistlik lisada kindlasti ka puu- ning köögivilju. Miks mitte ka seeni. "Liha on seedimisele väga raske, seevastu tomat ja kurk ei koorma suure veesisalduse tõttu niipalju kõhtu," jagab Argo enda peal läbiproovitud toitumisnippe, nagu Kihnu Virve pärast langevarjuhüpet elutarkusi.

Samal lainel on ka joogamaailmaga hästi kursis olev Anne Tipner-Torn: „Loobuge vorstidest ja kartulist ning isegi leivast ja sööge liha ja head värsket salatit, milles võiksid olla kurk, paprika, jääsalat, idud ja tšillipipar“.

Sven Idarand omakorda utsitab jaanipäeval unustama liigselt kammitsevad toitumisreeglid ja valmistada endale mõnusaid jaanipäeva toite ilma mingi süümepiinata. „Aga muidugi mõista mõistlikkuse piirides,“ manitseb alati heatujuline Sven.

Jaluta sõnajalaõit otsima!

Argo Aderi nõuandesalves leidub veel soovitus nendele, kelle ainsaks liikumiseks on piltlikult öeldes lihakatla juures uue seakintsu järel käimine. "Kui oled taldrikul tühjaks söönud, siis enne uue portsu toomist pea kindlasti umbes 20 minutiline paus. Selle ajaga jõuab info ajju, et kõht on täis ning tühja kõhu tunne leevendub," selgitab Argo ülikooli füsioloogialoengutes ajuskanneeringu tulemusi tutvustava peatüki materjali.

Tõepoolest, enne, kui asud taldrikule järjekordset lihamäge ammutama, mis on kohati kõrge nagu Munamäe torn, pea hoogu ja kasvõi jaluta natukene. "Liikumine ei tähenda just üle lõkke hüppamist," manitseb ta uljaspäid mitte mängima Jaaniõhtul Jaak Uudmäed või Erki Noolt. See võiks olla midagi märksa proosalisemat. Lausa romantilist. „Hea oleks ka pärast söömist teha üks õhtune jalutuskäik sõnajalaõit otsima,“ soovitab Janika Koch-Mäe.

Vanad seltskonnamängud ausse!

Kindlasti oleks mõistlik aga pööningult alla tuua ja tolmust puhtaks pühkida vanaemade seltskonnamängude raamat, mille lehekülgedelt võiks leida inspiratsiooni põnevateks tegevusteks. Köieveost ja munakandmismaratonist kuni luuaviske võistluseni. Ning muidugimõista ohtra jalakeerutamiseni.

Aune Aunapuul on selleks puhuks kuldaväärt nõuanne: „Hea enesetunde valem jaaniõhtuks võiks väikses huumorivõtmes olla reegel "Üks amps = üks tants!" Pistad kanakoiva põske ning palud lauanaabri tuljakule.

Aga mis Eesti Jaanipäev see ilma õlle-veinita on? Võivad pahasemad traditsioonide kummardajad siinkohal küsida. Kuid selle asemel, et ennast kusagil kuuse all pildituks kammida, suguseltsiga tülli minna ning kukeseentega hommikuni võidu magada, tasuks piiri pidada ka selle va hundijalavee ning muu alkoholi manustamises. "Soovitaksin õlle-veinikõrvale juua kindlasti palju vett, sest organism vajab seda," ütleb Argo ning soovitab kaloraaži vähendamiseks isegi lahjendada veini puhta veega.

Nautige aasta valgeimat ööd, mõnusat seltskonda ning head sööki-jooki. Ning muidugi tantsige ja lõbutsege meeletult,“ võtab kõigile jaanitulelistele mõeldud soojad soovitused kokku Sven Idarand.