Gripihooaeg ja Tartu maraton langevad aastaaja tõttu paratamatult kokku. Kuid tänavu on esimene kord, kui eestlaste ühel armastatumal spordivõistlusel kavatsetakse süsteemselt ette võtta ka rahvasportlased, et uurida nende puhtust. Kas tõesti tähendab see, et hiljuti haigusest taastunud spordihuntidel tasub maratonistardist eemale hoida, kui nad ei taha nohurohu pihustamise tõttu pihtide vahele sattuda?

Nii ja naa. Eesti antidopinguagentuuri juhatuse liikme Kristjan Pordi sõnul peaks iga ravimeid tarvitanud rahvasportlane endalt esimese asjana küsima, kui mõistlik on tal starti minna ja milline on tema tegelik tervislik seisund. „Ega antidopinguagentuuri eesmärk pole tekitada politseiriiki! Meie eesmärk on see, et sport oleks ohutu ja turvaline ja et inimesed ei läheks rajale oma tervist kahjustama.”

Port rõhutab, et nohurohu – eriti Sudafedi tablettide – koostises olev pseudoefedriin on keelatud ainete nimekirjas just seetõttu, et seda kasutatakse kohati ka mitteterapeutilistel eesmärkidel ehk mitte nohu leevendamiseks. „Kui inimene võtab terapeutilise koguse nohurohtu, et nina püsiks rajal lahti, siis ta tegelikult ei pea muretsema, sest dopinguproovis on pseudoefedriinil teatud piirväärtus, mida ühekordse ravimivõtmisega ei ületa. Aga hommikul enne võistlust kolm tabletti sisse võtta ei ole väga tark tegu,” nendib ta ja soovitab siiski ka tervisesportlastel üks ööpäev enne starti pseudoefedriiniga rohtusid vältida.