Kui eelmisel aastal osales Kolme päeva jooksu põhijooksu distantsil rekordit tähistav 413 inimest, siis nädala algul oli end tänavusele jooksule registreerinud juba 465 võistlejat, mis peakorraldaja Tõnu Vaheri sõnul on päris suur arv. Aga ta möönis, et tavaliselt on ka loobujaid ja viimasel hetkel tulijaid ning see number ei ole kindlati lõplik.

Eestlastele pakuvad tänavu konkurentsi mitmed jooksjad Soomest, Lätist ja Venemaalt. Esmakordselt on näiteks võistkonnaga väljas naiskond Peterburist. Keeniat esindab Eesti viimastel jooksudel valitsenud Ibrahim Mukunga. Huvi jooksul osalemise vastu on ilmutanud ka poolakad.

„Olen osalejatega rahul,“ märkis Tõnu Vaher, keda eriti rõõmustab noortejooksul osalejate arv. „Kui see on stabiilselt püsinud 50 ringis, siis praegu peaks stardis olema 78 noort jooksusõpra.“

Tõnu Vaherit teeb siiski murelikuks, et enamus neist on mandri koolinoored ja lätlased, esimest korda võistluse ajaloos on noortejooksul esindatud Hiiumaa. Samas on Saaremaa lapsi vähe registreerunud.

„Kohalikele koolinoortele oleks see võistlus hea võimalus võrrelda oma võimeid teiste siia tulevate noortega,“ leidis korraldaja. „Ja ka teiste spordialade klubidele võiks meie võistlus olla jõukohane nii põhijooksu kui ka noortejooksu distantside osas.“

Jooksu rekord võib langeda

Kuigi jooksjate üldine tase on ühtlane, on kindel favoriit Ferroline/Jooksupartneri võistkonnas osalev Ibrahim Mukunga, kes ohustab 1992. aastast soomlase Juuso Rainio nimel olevat rekordit 2.12.03.

„Võib juhtuda, et rekord langeb,“ rääkis Tõnu Vaher. „Siin võib mängida ilmafaktor ja seda just teisel ja kolmandal päeval, kus on palju tuuliseid ja lagedaid lõike. Aga oleks põnev, kui see rekord langeks.“

Nimekamatest on kohal mitmekordne võitja Vjatšeslav Košelev (mullu 3.), Heinar Vaine (6.) ja Margus Pirksaar (10.). Eelmise aasta võitja Kaur Kivistik pole end veel registreerinud. Jooksu parima saarlase tulemusele pretendeerivad Kalev Õisnurm ja Henek Tomson, kes võivad end kokkuvõttes esikümne piiripeale joosta. Tiidrek Nurme jookseb vaid esimesel etapil ja Ando Õitspuu ei ole end registreerinud.

„Saarlastel on võimalused jõuda kõrgetele kohtadele erinevates vanuserühmades,“ hindas Tõnu Vaher omade võimalusi.

Naistest on kohal eelmise aasta võitja Evelin Talts, aga ta kosub alles vigastusest. Stardis on Saaremaa esinumber Annika Vaher.

„Eelmisel aastal registreerisid mitmed tipud end alles viimasel momendil ja seepärast pole teada, kas nad on tulemas ja kui tihedaks kujuneb lõplik konkurents,“ märkis Tõnu Vaher.

Mitu muudatust

Võistlusdistantsid on samad - esimesel päeval 10 km (noortel 2 km) Kuressaare linnas ja lähiümbruses, teisel päeval Sõrves 16,195 km (noortel 3,24 km) ja kolmandal 16 km (noortel 3,2 km) taas Kuressaares ja linna lähiümbruses.

Muudatusena joostakse teisel päeval esimesed 9 km uuel rajal.

„Kuna võistlejaid on juurde tulnud, siis jäi stardikoht kitsaks,“ põhjendas Tõnu Vaher muudatust. „Nüüd on start umbes 1 km enne Iide küla ja laiemal kohal. Trass läbib ka ilusa Hänga küla.“

Oluline muudatus võib tulla viimasel päeval. Kui seni starditi vastavalt kahel esimesel päeval välja joostud ajale, siis seekord võivad kõik saada ühise lähte. „Kuna Gunderseni meetodil startimine teeb võistluse liiga pikaks ja sportlaste turvamise keeruliseks,“ selgitas Tõnu Vaher.

„Aga kui jooksjate tasemevahe on väike ja konkurents liidrite hulgas tihedam, siis jätkame vanas stiilis. Aga selle otsustame vahetult võistluste käigus peale kahte päeva.“

Ja loomulikult on laupäeva õhtul kõigile osalejatele kultuuriprogramm ööklubis Privilege, kus jooksjatele esineb ansambel Kukerpillid, kes tähistas samuti hiljuti oma 40. juubelit.