ERV on mingis mõttes unikaalne võistlus Eestis, kuna see pakub lisaks jalgrattasportlastele ka harrastajatele ainulaadset võimalust osaleda mitmepäevasõidul. Nii saab iga osavõtja kogeda hetke rattasportlase igapäevaelust. Kuna tulemuste arvestamisel on määrava tähtsusega finišiaeg, siis omab taktika, planeerimine ja koostöö oluliselt suuremat tähtsust parima lõpptulemuse saavutamisel.

Velotuuri arvestust peetakse ainult põhidistantsil, mille pikkused etappidel on vahemikus 75 – 110 kilomeetrit. Starti lubatakse sportlased ja harrastajaid vanuses 15-60 eluaastat, kellel on maantee- või cyclokrossi jalgratas. Et mitte jätta kõrvale rattahuvilisi, kellele põhidistants tundub liiga pikk või kellel puudub maantee/cyclokrossi jalgratas, siis toimub võistlus ka lühemal distantsil, millel pikkust 20-55 km ning kus rattaklass on vaba. Lühike distants ei kuulu ERV arvestusse. EJL litsentsi olemasolu pole kohustuslik, kuid selle omamine annab startimisel teatud eelise.

Etapid toimuvad:

20. aprill Karksi Nuia Rattaralli
28. aprill Püha Loomaaia Rattaralli (Pärnu)
19. mai Audi Saaremaa GP (Salme alevik)
15. juuni Vändra Rattaralli
16. juuni Mulgi Rattaralli (Viljandi)
29. juuni Valgete Teede Rattaralli (Sangate)

Kõikidel etappidel antakse põhisõidu start kell 12:00 (v.a. Vändra Rattaralli, start 12:45).
Velotuuril selgitatakse välja paremusjärjestus nii individuaalselt kui võistkondlikult. Arvestust peetakse ka järgmistes erikategooriates:

Üldliider – KOLLANE SÄRK
Aktiivsem rattur - PUNANE SÄRK
Parim Noorrattur (sünd. 1995 -1998) - VALGE SÄRK

Velotuurist saab osa võtta ka üksikutel etappidel osaledes, seega pole vajalik registreerumine kogu sarjaks. Velotuuri üldarvestuses ning erikategooriate arvestuses tulemuse kirja saamiseks tuleb läbida vähemalt 4 etappi.

Võistkondlikus arvestuses on vajalik vähemalt 3 võistleja finišeerimine igal etapil kehtestatud ajalimiidi piires, kusjuures võistlejate arv võistkonnas ei ole piiratud. Samuti pole kohustust registreeruda võistkonna koosseisu hooaja alguses kogu Velotuuriks, vaid võistlejaid saab registreeruda etapi põhiselt. Küll aga on piiratud võistlejate liikumine võistkondade vahel Velotuuri vältel, kuna võistleja saab kuuluda ainult ühe võistkonna koosseisu ning litsenseeritud sportlased võivad kuuluda ainult klubi koosseisu, kus väljastati 2013 võistluslitsents.

Et kogetud elamus oleks veelgi ligilähedasem tõelise Velotuuriga, ei puudu võistluselt ka vahefinišid, kus jagatakse aktiivsuspunkte ja preemiasekundeid. Väärtustamaks parimate jõupingutusi autasustatakse etappide ja ka Velotuuri üldkokkuvõttes parimaid rahaliste auhindadega. Täpsemat informatsiooni ERV kohta ning registreeruda saab aadressil www.rahvavelotuur.ee.

Velotuuri korraldajate näol on tegemist tuntud tegijatega (Riho Räim, Indrek Kelk, Kristen Kivistik, Peeter Strikholm, Jaanus Sarv ja Veiko Shmidt), kes läbi aastakümnete on tegelenud rattavõistluste korraldamisega ning kes ERV puhul liitsid pikaajaliste traditsioonidega ühepäevasõidud ühtseks Velotuuriks. Originaalne idee, korraldada jalgratturite mitmepäevasõit Eesti Rahva Velotuur pärineb Riho Räimelt, kes Saaremaa velotuuri vaheaastal otsustas energiat ja uusi ideid koguda, et siis 2014. aastal veelgi parem Saaremaa velotuur korraldada. ERV korraldamine pole seotud kommertseesmärkidega, vaid kogu tekkiv tulu suunatakse noortespordi arengusse spordiklubides.

Lisaks kutsuvad ERV korraldajad üles kõiki jalgrattaspordi harrastajaid, kel plaanis startida ükskõik millisel Eesti Jalgratturite Liidu 2013. aasta võistluskalendri üritusel soetama endale võistluslitsentsi. Läbi sellise tegevuse toetate Eesti juunioride ja U23 koondise tegevust ning samas saate ka Eesti Rahva Velotuuril eelise startida esimesest stardigrupist.