Liikumisaastale andis sümboolse stardipaugu Pirita eakate kepikõnni treeningrühm, kelle lähetasid pidulikult rajale kultuuriminister Urve Tiidus ja EOK president Neinar Seli.

"Kultuuriministeerium on kümnekonna aasta jooksul suunanud igal aastal eraldi tähelepanu mõnele valdkonnale ministeeriumi haldusalas, olgu see siis teater, film, lugemine või kultuuripärand. Sellel aastal on tõstetud esile liikumisharrastus, sest tahame kutsuda senisest rohkem inimesi liikuma. Kui liikumisharrastusest saab igapäeva lahutamatu osa, on Eesti inimene tervem, rõõmsam ja tegusam. See ongi liikumiaasta eesmärk," rääkis Tiidus.

Seli märkis, et liikumisharrastuse arendamine on äärmiselt oluline. "Seda nii tippspordi järelkasvu kui ka ühiskonna seisukohast. Mida tervem ja liikuvam on elanikkond, seda lihtsam on üles ehitada tõhusat tippspordi süsteemi. Kui meie tulevaste spordikangelaste emad-isad on liikuvad, aktiivsed ja seeläbi ka tervemad, on sama nende lapsed. Ehk siis, mida rohkem inimesi liigub, seda suurem edu saadab meid ka maailma spordiareenil. Uuringud näitavad, et liikumisharrastusega tegeleb piisavalt vaid kolmandik Eesti inimestest ja sama palju ei liigu üldse. Liikumisaastaga soovime seda muuta ning liikumisrõõmu ja tervise võimalikult paljude inimesteni tuua," ütles Seli.

Liikumisaasta raames sõlmisid kultuuriminster ja EOK koostöölepped RMK, Eesti Terviseradade, Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Seltsi ning Looduse Omnibussiga. Vastavalt lepetele toetavad need organisatsioonid liikumisaasta jooksul vastastikku üksteist liikumisharrastuse edendamisel Eestis ning viivad ellu tegevusi, mis aitavad muuta liikumise Eesti inimese igapäeva lahutamatuks osaks. Osapoolte ühiseks missiooniks on, et Eesti inimene oleks tervem, aktiivsem ja rõõmsam.

Lisaks pidas dotsent Kaarel Zilmer kõne, kus tegi selgeks, miks on vaja liikuda just vähemalt 30 minutit kaks korda nädalas.

Delfi Spordi keskkonnas on alates tänasest koostöös "Liikumisaasta 2014" teema-aastaga avatud rubriik "Liikumine", mis vahendab edaspidi treeningunõu nii algajatele, edasijõudnutele kui ka veel sportimisega mittealustanutele, infot rahvaspordiürituste kohta, nõuandeid spordivarustuse ja sportimisvarustuse kohta, videoloenguid, blogisid ja kõike muud neile, kes tunnevad huvi sportlike eluviiside vastu.