Mullusest mitmekesisem võistlusprogramm on laiendanud nii osalevate saarte kui ka osalejate arvu. Peale Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu on tänavustele Saarte mängudele registreerunud ka Abruka, Vilsandi, Piirissaar ning Kõinastu. Eesti Saarte mängudest saavad osa võtta kõigi saarte püsielanikud, samuti suvesaarlased ja saartelt pärit, kuid praegu mujal elavad inimesed.

Hiiumaa Spordiliidu juhatuse esimehe Anton Kaljula sõnul on kõige tihedamat konkurentsi oodata mälumängus, kus on üles antud seitsme saare võistkonnad. Kergejõustikus ja tänavakorvpallis on registreerunud viis saart, petangis ja tennises nelja saare esindused ning rannavõrkpallis on võistkonnad välja panna kolmel saarel. “Pühapäeval saab Kärdlas näha huvitavaid võistlusi ja saartevahelist mõõduvõtmist, millele on oodatud kaasa elama kõik huvilised nii Hiiumaalt kui ka kaugemalt,” ütles tänavuste Eesti Saarte mängude peakorraldaja Anton Kaljula.

II Eesti Saarte mängude avamine toimub 2. juunil kell 11:45 Kärdla staadionil. Alade algus võistluspaikades (kergejõustik Kärdla staadionil, rannavõrkpall Kärdla supelrannas, tänavakorvpall Kärdla keskväljakul, petank Kärdla turuplatsil, tennis Kärdla tenniseväljakutel) on kell 12:30, välja arvatud mälumäng, mis algab Kärdla staadionil kell 15:00. Võistluste lõpetamine toimub orienteeruvalt kell 16:30.

Eesti Saarte mängude eesmärk on ühendada Eesti saartel elavaid ning saartelt pärit spordiharrastajaid ja spordisõpru, propageerida liikumisharrastust kui emotsionaalset ja tervislikku vaba aja veetmise viisi ning edendada võistlussporti.

I Eesti Saarte mängud toimusid 3. juunil 2012 Hiiumaal Kärdlas. Osalesid Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu saare esindused ning võisteldi kergejõustikus, rannavõrkpallis ja tänavakorvpallis.

2011. aasta rahvaloenduse andmetel on Eestis 19 püsiasustusega saart: Saaremaa, Hiiumaa, Muhu, Kihnu, Kassari, Vormsi, Prangli, Ruhnu, Piirissaar, Manija, Abruka, Kesselaid, Vilsandi, Naissaar, Väike-Pakri, Osmussaar, Kõinastu, Aegna ja Mohni.