Olen täheldanud, et õigesti toituda on ajakirjaniku ameti puhul (ja ma usun, et see ei ole ainus selline amet) pea võimatu. Kunagi ei või teada, mis kell lõunat süüa saad ning õhtune söögikord ei tule teinekord lihtsalt õigel ajal meelde. Söömise ajad on aga väga olulised.

See-selleks. Söön ma kindlasti tunduvalt paremini kui enne. Paremini igas mõttes - kogused, ajad, komponendid. Kõht on ka kogu aeg täis.

Nüüd aga mõned tähelepanekud, mis on kolme kuuga silma-kõrva hakanud.

1. lendav sõrmus

Kaalu langetades juhtub imelik asi, sinu sõrmed lähevad peenemaks. Ei tea, kui palju kätelt kaalu kaotada on võimalik, kuid fakt on see, et abielusõrmus on mul kohe-kohe lendamas. Meenub aeg, mil üks kallimat sorti sõrmus mul aastaid tagasi Tartu sõpruse sillal sõrmest minema lendas. Käis hele sulpsatus, jäin seisma, mõtlesin hetke ja kõndisin kurvalt edasi. Mis sa ikka sel puhul teed või kostad? Pulmasõrmus on veel kallim vara - nii rahalises kui emotsionaalses mõttes. Hoian näppe rohkem konksus.

2. langev püks

Tore küll, et kõht on väiksem kui enne. Nüüd peab aga kingsepa juurde minema, et vöödesse lisaauke teha. Siiani ei ole viitsinud ja hoian püksa ise üleval.

3. kaalusõltuvus

See on mul viimase aja nähtus. Lõpukaalumine on juba varsti. Nii saab kodune kaal mind tunda iga mõne aja tagant. 100 grammi sinna, viissada grammi tänna. Sööd mõne magusa pala ja ronid kohe kontrollima, kuidas mõjus. Peaks vist kaalu seljakotiga kaasa võtma igale poole...

4. kaaslaste käitumine 1. osa

Kolleegidel ja sõpradel on üks tore komme - neile meeldib teisi aasida. Tuleb üks meesterahvas tööle ja võtab kotist õuna, teisel päeval banaani. Ja hakkab siis seda ära sööma. No on tõesti imelik. Eriti kui too sama mees on enne pidevalt kohvi kõrvale lihapirukat hauganud. „Ohohooo, mis meil siin toimub. Vaene sina," kõlavad kolleegide irvel suudelt „toetavad" sõnad. Õnneks on see alguse asi. Kui juba paar korda oled sama moodi teinud, siis jutt muutub...

5. kaaslaste käitumine 2. osa

...jutt muutub jah. Keegi toob tööle küpsiseid, teine hull kooki. Tervislik mees soovib ka tükikest. „Kas sa tõesti ikka tohid seda võtta. Aiaiai, mida ma küll näen," kõlavad kaastööliste kommentaarid. Ega ole hullu, nad on head inimesed ja on mures, et olen ehk pööramas valele teele. Õnneks ei tähenda minu söömiskava seda, et aeg-ajalt ei võiks magusat süüa. Piiri tuleb pidada. Õnneks ei ole ma meeletu magusasõber.

6. motivatsiooniprobleemid

See on iga tervislike eluviisidega alustava inimese suurim mure. „Täna ei viitsi minna trenni, lähen homme." „Ma täna ei tee 45 minutit rattasõitu, panen 30 minutit." „Selle masina peal on mingi tüüp, jätan selle üldse vahele." Jne. Kõik need on lihtsad lahendused, mis annavad sulle hetkel hea tunde. Pikemas perspektiivis need aga aina süvenevad, aina kergem on neid otsuseid teha just mugavuse kasuks. Tuleb need punktid, kus motivatsioon on 0, lihtsalt ületada. Rattaga sõites on minul 0-punkt reeglina 5-minuti kandis ja siis uuesti 20-minuti peal. Esimene seetõttu, et mõistad, et oled veel nii alguses. Teine seetõttu, et üle poole on veel ees (sõidan trenni lõpus 45 minutit velotrenažööril).

Millest motivatsiooni ammutada?

- lähedased. Igal ühel võiks olla keegi, kes annab sulle jõudu. Sõnadega. „Vau, täiega äge!" Piisab. Patareid on laetud.

- peegel. Kui sa näed, et kasu on ja sa oled üha enam rahul sellega, mis sulle vastu vaatab, siis lendad jälle trenni suunas.

- üldine parem enesetunne - jaksad enam, ei lõõtsuta, tõused püsti ja kummardad nii, et nägu ei lähe punaseks. Naljaviluks teed 20 kätekõverdust ja pärast jätkad igapäevaseid tegevusi.

Tähelepanek meeste riietusruumist

ükskõik kui vähe on meeste riietusruumis inimesi, satud sa ikka kellegi kapinaabriks, kes sinuga samal ajal tegutseb. Tuled trenni, otsid sobiva kapi ja hakkad riideid vahetama, duši alt tuleb aga sinu kõrvalkapi kallale mingi mees. Tuled ise pärast duši alt ning nii sinu kapist vasakul kui ka paremal on askeldamas tüübid - üks tuli samuti duši alt, teine läheb trenni. Nii see ring kulgeb. (Reval Spordi meeste riietusruumis ei ole vähe riidekappe).