Kui mänguskoori avas tabava kaugviskega Branko Mirkovic, siis Astana vastas 10:0 spurdiga ning kodumeeskond ohje enam käest ei andnudki. Kalev oli üllatavalt hambutu nii kaitses kui rünnakul. Teravust ja energiat ei jagunud, võtame või avapoolajal teenitud vabavisete arvu, mis oli Astana poole kaldu 23-7. Väga suur vahe. Lisaks veel vilets visketabavus mängust (30 protsenti) ning pallikaotuste number kolm korda suurem kui vastastel (9-3).

Kolmanda veerandaja lõpuks kasvas vahe juba 30 punkti peale 51:81. Siis pani vastaste juhendaja Emil Rajkovic sisse pingipoisid ning kõrvetas vähe näppu. Kalev tegi neljanda veerandaja alguses 14:0 spurdi ning sai vahe 16 punkti peale. Astana tõi põhimehed platsile tagasi ja sellega oli ärevuse moment maas.

Võitjate tulemuslikum oli J.J. O'Brien 23 punktiga. Lisaks sai ta kätte 8 lauapalli ja andis 6 korvisöötu.

Kalevil viskas 23 punkti Arnett Moultrie, Mirkovic lisas 17 ja Chavaughn Lewis 14 punkti.

Astana on jätkuvalt liigatabeli neljas (6/3), Kalev/Cramo langes kaheksandale kohale (4/6).

Kalevit ootab sel kalendriaastal ees veel võõrsilmäng Krasnojarski Jenisseiga (22.12) ja suur aastalõpu kodumäng Moskva CSKA-ga (30.12). Jenissei alistas täna koduväljakul Riia VEF-i 75:67.

Eelinfo:

Pühapäevased vastased väärivad teineteist, sest nii Astana kui Kalev asuvad liigatabelis esimeses pooles ja on liikumas play-off’i kursil, vahendab Kalevi koduleht.

Kasahhid paiknevad 5 võidu ja 3 kaotusega suisa viiendal ning kalevlased 4 võidu ja 5 kaotusega seitsmendal tabelireal. Olgugi et põhiturniirist on tänaseks mängitud umbes üks kolmandik, lahutab mõlemat meeskonda eelmise hooaja saldost vaid kaks võitu – Astana oli kümnes 7 võidu ja 17 kaotusega ning Kalev kaheteistkümnes 6 võidu ja 18 kaotusega.

Sarnaselt Kalevile suutis Astana tänavu võõrsil üllatada Krasnodari Lokomotiv Kubani (90:71), lisaks on nad suurest viisikust võtnud kodus Peterburi Zeniidi skalbi (93:91). “Lihtsurelike” vastu on Astana saldo 3-1 ja Kalevil 3-2.

Nii kurvalt kui see Kasahstani korvpalli üldseisu silmas pidades ka ei kõla, tugineb BC Astana mäng täielikult leegionäridel ehk kuuel ameeriklasel. Viimatises võidumängus Krasnodari üle viskasid viis mängul osalenud jänkit meeskonna 90 punktist suisa 88. Kasahstani korvpalli au hoidis üleval Venemaa päritolu Aleksandr Žigulin, kes avaveerandil palli korvi alt sisse upitas. Tõsi, Žigulinile pole tegelikult põhjust liiga teha, sest keskmiselt viskab ta 9 punkti mängus ja on ainus kohalik mees, keda ameeriklaste keskel natukenegi märgata võib.

Kuuest ameeriklasest on ainsana meile VTB liigast varasemast tuttav Anthony Clemmons. 186cm pikkust tagamängijat võib pidada võistkonna kindlaks rünnakuliidriks, kelle keskmine punktisaak on kerkinud mulluselt 11-lt lausa 18-ni. Laupäeval ehk 15. detsembril sai kolmandat hooaega Astanas mängivast Clemmonsist Kasahstani kodanik ja ühtlasi koondislane. Astana uutest põhimeestest väärib märkimist esimest hooaega Euraasias palliv ääremängija J.J. O’Brien, kelle keskmised numbrid on 14 punkti, 5 lauapalli ja 4 korvisöötu mängu kohta.

Astana kuues ameeriklane, tagamängija Stephen Holt liitus meeskonnaga detsembri alguses ja peaks Kalevi vastu tegema debüüdi. Varasemalt on Holt mänginud NBA tütarliigas, Hispaanias, Tšehhis ja Poolas.