Clevelandi dilemma - Parker või Wiggins? Või hoopis vahetustehing?

2010. aastal teatas Cleveland Cavaliersi mängija LeBron James, et viib oma talendid Miamisse, kus ta saab ühineda Dwyane Wade'i ja Chris Boshiga. Neli aastat hiljem ägab Cavaliersi endiselt liiga põhjas, Miami Heat on jõudnud samal ajal neli korda järjest NBA finaali ja võitnud kahel korral ka Larry O'Brieni karika.

Cavaliersi saldo järgnenud nelja hooaja peale? 97 võitu ja 215 kaotust. Clevelandi fännid on küll Jamesi lahkumisega leppinud, kuid unustavad aeglaselt Jamesi meeskonna korraldatud telefiaskot, eestipärastatud nimega: "Otsust" (meeskonna omaniku Dan Gilberti kurikuulus kiri - Cavaliers võidab tiitli enne Jamesi - ei aidanud kaasa ja valas mõneti rumalal kombel bensiini põlevasse lõkkesse).

Karma ja hullupöörane õnn on aidanud Cavaliersil võita koguni kolm drafti esimest valikut (2011, 2013, 2014) viimase 4 aasta sees. 2011. aastal hangiti meeskonda skooriv mängujuht, suurepärase pallikäsitlusega Kyrie Irving. 2013. aastal otsustas Cavaliers üllatada maailma ja valida esimesena kanadalase Anthony Bennetti, kes pole veel enda positsiooni NBA-s leidnud.

Kuigi 2013. aasta draft oli üldiselt tasemelt nõrk ja Bennetti täit potentsiaali pole keegi veel näinud, pole ei Irving ega Bennett meeskonda oluliselt edasi aidanud viia. Rääkimata Tristan Thompsonist (2011. aasta 4. valik), Dion Waitersist (2012. aasta 4. valik) ja Tyler Zellerist (2012. aasta 10. valik). Tundub, et meeskonda kimbutab mingi Ghana nõia needus, kes ei lase Irvingul ühtegi täit hooaega kaasa teha, puisates vigastusekuradit ka brasiillasest tsentri Anderson Varejao peale.

2014. aasta draftist oodatakse sõnulseletamatul kombel imelist lendu, kus leidub mitu tulevast staari ja Cleveland omab jällegi esimest valikut. Õnneks võib tõdeda, et viimase poole aasta jooksul on ootused natukenegi jahtunud ja võrdlused 2003. aasta draftiga (mil NBA-sse sisenesid James, Wade, Bosh, Carmelo Anthony, David West ja Serblane, Kelle Nime Ei Tohi Mainida). Kuna Bennetti esimest hooaega NBA-s võib kirjeldada pettumusena - Aitäh, Mike Brown, kõige lihtsameelsemate rünnakuskeemide eest, mida NBA-s on nähtud. Scott Brooks on uhke su üle. - , lasub Cavaliersi õlul vastutus mitte enam teist korda järjest mööda panna.

Cavaliers tahab tagasi play-off'i saada. Haigutama ajavas Idakonverentsis piisab ühest kasulikust lülist, et Cavaliers astuks viimase sammu ihaldatud suunas. Jaan Tätte garantii on fakti peal, et Duke'i ülikoolist tulev väike äär Jabari Parker võib Clevelandi meeskonna ühe hooajaga tagasi play-off'i viia. Praegu haigutab väikese ääre koha peal puhas tühjus (talvel Chicago Bullsist hangitud Luol Deng võib vabaagendina mujale liikuda) ja Parker - keda võrreldakse just Carmelo Anthony'ga - on kindla peale minek.

Muret tekitab fakt, et Parker jättis ametlikul katsetreeningul laisa mulje. Käivad kõlakad, et ta saboteeris teadlikult Clevelandi. Miks? Ikka selleks, et pääseda Milwaukee Bucksi, mis on geograafiliselt kodulinnale Chicagole lähemal. Või siis peavad paika Joakim Noahi kuldsed sõnad: "I ain't heard of nobody who wants to go on a vacation to Cleveland". Igatahes, Cavaliersi võib Parkeri käitumine pelglikuks teha.

Teine küsimus on selles, kas Cavaliersi omanik suudab enda tahte peale suruda. Viimased kõlakad jätavad mulje, et klubi skaudid tahavad Parkerit, rikas Dan Gilbert aga suure potentsiaaliga kanadalast Andrew Wigginsit. Kanada korvpallitõrvikuna leegitsev Wiggins on fenomenaalselt atleetlik ja oskab koheselt kaitses aidata. Tehnilised oskused ja vise on Parkeril lihvitumad, kuid Wigginsi "lagi" näib olevat kõrgemal.

Võistkonnal on ka kolmas võimalus - vahetada tänavuse drafti nr. 1 valik teiste valikute ja mängijate vastu. Orlando Magic pakub Cavaliersile viskavat tagamängijat Arron Afflalot ja tänavuse drafti 4. ning 12. valikut. Philadelphia 76ers pakkumine on väidetavalt pea sama hea - tänavuse drafti 3. valik ja Thaddeus Young, kes suudab mängida väikese ja suure ääre koha peal. Lisaks tahab mormoonide kodulinn Utah enda linna klubisse meeleheitlikult Parkerit. Viimase info kohaselt pakuvad nad Derrick Favorsit (talendikas kaitsele orienteeritud suur äär-tsenter), Alec Burksi (terav tagamängija, kes pääseb vabaviskejoonele) ja enda 5. valikut tänavuses draftis. Lühidalt kokku võttes: 76ers on armunud Wigginsisse, Jazz Parkerisse ja Magic tahab superstaari Victor Oladipo, Nikola Vucevici ja Tobias Harrise kõrvale.

Täppipanemise piin ja Embiid

Veel mõned nädalad tagasi levis konsensuslik arvamus Ameerika meedias, et Kansase ülikooolis mänginud noor Kameruni tsenter Joel Embiid on tänavuse drafti esimene valik. Kuigi Embiid hakkas korvpalli mängima hilises eas, on ta iga aastaga teinud tohutu arenguhüppe. Ja ei saa tuua võrdluseks Margus Hundi arengut Ameerika jalgpallis, Embiidi esiletõus on teine tase.

Viimasel ülikoolihooajal meenutas oskusliku lauaaluse võitlusega silma paistnud Embiid NBA skautidele "toorest Hakeem Olajuwoni", keda peetakse läbi aegade top-5 tsentriks (koos Shaquille O'Neali, Bill Russelli, Wilt Chamberlaini ja Kareem Abdul-Jabbariga). Häid tsentreid tuleb taga  otsida tikutulega, seega näisid Embiidi šansid soodsad...

Kuni nädal aega tagasi teatas Embiidi agent Arn Tellem, et andekal mängijal on jalavigastus ja peab minema operatsioonile. Punased hoiatuslipud kerkisid üles 20-aastase korvpalluri kohal. Ülikoolihooaja lõpus segasid Embiidi seljavigastused, nüüd on veel probleemid jalaga? Kes julgeb riskida teadmisega, et tema valikust võib saada "järgmine Greg Oden" (2007. aasta 1. valik, kelle karjääri rikkusid mitu põlvevigastust)?

Eksperdid ja skaudid ei julge ennustada, kuhu Embiid langeb. Kuna ta võib olla tulevikus tänavuse drafti üks eredamaid tähti, võib arvata, et tegemist pole "Jared Sullingeri juhtumiga", kellele ennustati 2012. aasta draftis kõrgelt valituks saamist. Ainult enne drafti tuli tervisekontrollist välja, et Sullingeri selg ei pruugi vastu pidada NBA liigas (siiani on pidanud ja Sullingeri 21. valikuna endale napsanud Boston Celtics võib öelda tagantjärele, et "sidrun oli väärt pigistamist"). Embiidi lagi on Sullingerist oluliselt kõrgemal. Vaevalt, et ülikoolis 23 minutiga keskmiselt 11,2 punkti, 8,1 lauapalli ja 2,6 blokki mängu kohta kirja saanud Embiid langeb madalamale 6. valikust (ja kelle me sealt leiame? Bostoni!).

Dante Exum, Marcus Smart ja järjekorra alumine ots

Kui esimesed kaks valikut - Parker ja Wiggins - paistavad olevat tõsiasjad ja Embiidi tuleviku üle saab ainult spekuleerida, siis ülejäänud tituleeritud mehed võivad minna juhuslikus järjekorras.

Austraallane Dante Exum on x-faktor. Temast võib kujuneda drafti "pärl" ja samamoodi võib ta maksta mõnele mänedžerile lõpuks töökoha. 198 sentimeetrit pikk mängujuht paistab olevat osav kaitsja korraliku hüppe ja viskega, kuid ta pole mänginud regulaarselt teiste omaealiste staaride vastu, eelistades Austraalia liigat Ameerika ülikoolidele. Embiidi vigastuse tõttu ennustatakse Exumile 3. valikut.

Marcus Smart on mängija, kes võib muuta meeskonna edukäiku esimesest päevast alates. Kuigi Smart kipub platsil kergelt kukkuma ja vinguma, on ta NBA skaudid pannud endasse armuma kinnisideeliku võitmismentaliteedi poolest. Smart on osalenud USA koondise treeningutel (koos ülikooliliiga parima skoorija, "valgete inimeste kangelase" Doug McDermottiga) ja näidanud, et suudab hoida "kaitses kõva" ning murda pidevalt korvi alla, kus teda peab pidurdama vea hinnaga. Kuulus Los Angeles Lakers tahab Smarti kindlasti endale, et panna ta kokku teise armutu võitleja, Kobe Bryantiga.

Kentucky ülikooliga NCAA finaali jõudnud Julius Randle on parim suur äär, keda draftis võib tänasel päeval leida. Tema olukorra teeb kahtlaseks ainult murelik tervis - Randle on ise väitnud, et ta ei vaja jalaoperatsiooni, kuid Yahoo ajakirjaniku Adrian Wojnarowski sõnul kummitavad Randle'it pisivigastused.

Noah Vonleh on pikkade kätega "number teine" suur äär draftis, kuid ometi võib ta minna kellelegi enne Randle'it. Vonleh on skautide hinnangul hea füüsisega lauavõitleja, keda annab kasutada "lühikeses koosseisus" ka tsentrina. Turvaline valik. Viimastel päevadel on Vonleh tõusnud edetabelites ja talle pakutakse isegi valikut esiviies.

Aaron Gordon lõpetab "suure kaheksa", keda peetakse teistest noortest natuke andekamateks (erandiks Belgradi Partizanis mängiv horvaat Dario Saric, kes on juba teatanud, et jääb vähemalt kaheks aastaks veel Euroopasse. Papa ei luba, saate aru küll). Gordon lõbustab pealtvaatajaid uskumatu hüppevõimega. Ta suudab olla põrgulik deemon kaitses. Ainus, mis teda tagasi hoiab, on kehv vabavisete ja kolmeste tabavus ning pikkus. Väikese ääre jaoks kõlbab küll, kuid seal võib ta hätta jääda mõne kiirema mehe valvamisega. Suure ääre peal lammutavad Zach Randolphi taolised hiiglased ta lihtsalt ära. Gordonit võrreldakse enim Dallas Mavericksi veterani Shawn Marioniga, mis ei ole halb eeskuju. Ometi - kes tahab kulutada esikaheksa valikut kaitsespetsialisti jaoks? Öösel näeb.

Lisaks eelmainitud noortele on draftis teisigi põnevaid talente (aegluubis liikuv Kyle Anderson, uskumatu lennuvõimega Zach LaVine, "Spursi auraga" Bogdan Bogdanovich), kelle lähituleviku saatus selgub täna öösel New York'is. NBA vajab uusi superstaare kindlasti, lootkem siis, et haip õigustab end.