See tähendab, et viimase viie ja poole kuuga on kõik meeskonnad oma 82 põhiturniiri mängu ära pidanud ja nüüd ootavad ees juba kohtumised, kus pikkade seeriate tulemustena selgub tänavune meistermeeskond. Vaatamegi igale play-off paarile pisut ette ja ennustame, kes end kaheksa parema sekka (ja ka kaugemale) vinnata võivad.

Läänekonverents
1. Golden State Warriors [73-9] - 8. Houston Rockets [41-41]

Suurem osa korvpallisõpru ja NBA eksperte on tänavu suuresti ühel nõul, et läänekonverentsi paarides vähemalt esialgu üleliia intriigi ei paista olevat. Igas paaris on olemas selge favoriit ja tundub, et parema asetusega tiimid peaksid end maksimaalselt 5-6 mänguga konverentsi poolfinaali murdma.

4-0 seeria paistab tulevat ka Golden State Warriorsi ja Houston Rocketsi duellist. Kuigi pealevaadates on tegu möödunud hooaja läänekonverentsi finaali kordusega, mis justkui peaks pinget pakkuma küllaga, on tänavune hooaeg näidanud, et Rockets valitsevale meistrile ilmselt suuremat vastupanu osutada ei suuda.

Ka kõik põhihooaja 3 omavahelist mängu Warriors võitis ja selle kõrval on ehk märkimisväärseimgi nende paljuräägitud 73-9 võitude-kaotuste saldo, millega legendaarse Chicago Bullsi 1995-96 põhihooaja rekord üle löödi. Ainus lootus Rocketsil siit seeriast kasvõi üks mäng noppida, tundubki olevat fakt, et erinevalt San Antonio Spursist Warriors enda suuremaid nimesid põhihooaja lõpus ei puhanud ning kerge väsimuse ja lohakuse pealt Steve Kerri juhendatavad ühe mängu ära võivad anda.

James Harden mängueelsel treeningul

Põhiturniiril 41 võitu ja 41 kaotust teeninud Rockets võib pidada end õnnelikuks, et nad üldse play-offi pääsesid. Nimelt tundus pikalt, et viimase play-off koha võtab endale Utah Jazz, kuid nende lõpuseeria, kus nad viiest mängust neli kaotasid, mängis kaardid Rocketsi kätte. Et mullune läänekonverentsi finalist nelja kohtumisega piirduma ei peaks, tuleb neil kahtlemata loota ka James Hardeni mõnele imemängule, kus kuulus habemik 40+ punkti viskaks. Sellest hoolimata tundub, et Golden State marsib siit seeriast 4-0 või 4-1 skooriga edasi.

Seeria esimene mäng (Eesti aja järgi): 16.04 kl 22:30

2. San Antonio Spurs [67-15] - 7. Memphis Grizzlies [42-40]

Ehk isegi veel ühepoolsem tõotab tulla San Antonio Spursi ja Memphis Grizzliese lahing. Nimelt võitsid Gregg Popovichi hoolealused Grizzliese vastu kõik 4 tänavust omavahelist kohtumist. Keskmiseks võiduvaheks oli 12,5 punkti.

Kõigele lisaks painavad Memphise meeskonda mitmed vigastuseprobleemid - play-offidest jäävad muuhulgas traumadega eemale Marc Gasol ja Mike Conley. Õhuke koosseis andis tunda ka hooaja lõppakordil, kus 17 mängust vaid 3 võideti.

Seega ongi keeruline näha, et Grizzlies liiga parima kaitsega meeskonda kuidagi üllatada suudaks. Spursi ründe-kaitse balanss ning pingi sügavus on piisavalt kvaliteetne, et üleliia palju haavatavaid kohti neid ei ole ning usutavasti saavad Spursi mehed järgmise ringi mängudeks hakata keskenduma pärast nelja kohtumist.

Seeria esimene mäng: 18.04 kl 03:00

3. Oklahoma City Thunder [55-27] - 6. Dallas Mavericks [42-40]

Siin seerias paistab justkui kõik Thunderi kasuks rääkivat - nad on võitnud kõik tänavused omavahelised mängud Mavericksiga, nende liiderduo Kevin Durant ja Russell Westbrook on sel hooajal näidanud suurepärast minekut ning kõigele lisaks segavad Dallast erinevad vigastusemured.

Siiski tundub, et antud seeria päris nii ühte suunda, kui esimesed kaks, ei lähe ja ilmselt võime siin näha vähemalt 5-6 mängu. Näiteks torkab Thunderi ühe silmapaistvama puudusena välja fakt, et kui Durant, Westbrook ja Serge Ibaka on juba play-offide veteranid, siis ülejäänud koosseisul on vastavat kogemust vaid käputäie jagu (Dion Waiters, Kyle Singler, Anthony Morrow, Cameron Payne, Andre Roberson ja Enes Kanter on kamba peale play-offides platsil käinud 52 minutit).

Kevin Durant ja Russell Westbrook on võimsa duo moodustanud

Samuti võib Dallas võimalust näha selles, kui nad suudaksid pinget hoida seeria iga mängu lõpuni. Nimelt näitas põhihooaeg, et Thunder "väristas" ära peaaegu iga teise pingelise lõpuga mängu ja siin võibki osati vaadata ka eelmainitud kogemuste puudumise otsa. Üldiselt on Thunderi mängumootor aga tänavu võimas olnud ja suure tõenäosusega nemadki siit maksimaalselt 6 mänguga edasi lähevad. Arvestades, et selle paari võitja kohtub konverentsi poolfinaalis Spurs-Grizzlies duelli võitjaga, sooviks Thunder ilmselt minimaalselt end 1. ringis kulutada.

Seeria esimene mäng: 17.04 kl 04:30

4. Los Angeles Clippers [53-29] - 5. Portland Trail Blazers [44-38]

Siin duellis on kahtlemata huvitav jälgida Clippersi meeste Chris Pauli - J.J. Redicki ja Blazersi tagamängijate Damian Lillardi - C.J. McCollumi mõõduvõttu. Clippersi kasuks räägib siinkohal aga fakt, et viimasel kuul oli nende kaitsenäitaja liiga paremuselt kolmas ja ka vastaseid suutsid nad joone tagant eksima sundida. Nende vastu tabati keskmiselt vaid 33,8% teele saadetud kolmest (liiga 4. näitaja).

Ka põhihooaeg näitas, et Clippers ja Blazers üksteist väärivad ja kuigi Los Angelese meeskond mängudega 3-1 eelise sai, siis näiteks märtsi lõpus suudeti kohtumine enda kasuks kallutada alles päris viimasel sekundil, kui sangariks tõusis eelmainitud Redick.

Tänavuse hooaja eel suure osa meeskonna tuumikust maha müünud ja paljudele üllatuseks niivõrd kõrgele kohale platseerunud Blazersi suureks miinuseks Clippersi vastu saab aga ilmselt olema korvialune võitlus. DeAndre Jordanile väärilist meest Portlandil vastu panna pole ja kui oma mänguvormi peaks pärast vigastuspausi leidma ka Blake Griffin, ei tundu olevat põhjust, miks Clippers siit paarist konverentsi poolfinaali marssima ei peaks. Blazers aga midagi kergelt andma kahtlemata ei tule ja kaks mängu võiksid ära võtta ka nemad.

Seeria esimene mäng: 18.04 kl 05:30

Idakonverents
1. Cleveland Cavaliers [57-25] - 8. Detroit Pistons [44-38]

Jõudes otsaga idakonverentsi, torkab 1. ja 8. koha duellis koheselt silma fakt, et Detroit Pistons põhihooajal Clevelandi vastu koguni kolm mängu võitis. Seega võib öelda, et Cavaliers eelistanuks ilmselt 1. ringi vastu saada pigem Indiana Pacersi.

Tõsi, põhiturniirist siiski üleliia suuri järeldusi teha ei tasu ja usutavasti idakonverentsi suurfavoriit siin asjad maksimaalselt 5-6 mänguga ära otsustab. Kuigi Pistons võib loota Reggie Jacksonile ja põhihooaja parimale lauapallide noppijale Andre Drummondile, ei tundu vastast olevat LeBron Jamesile, kes kahtlemata pingelised mängulõpud puhtalt individuaalse meisterlikkuse pealt ära otsustada võib

Kas keegi idakonverentsist suudab Jamesile ja Cavaliersile vastu astuda?

On vähe inimesi, kes Cavaliersi idakonverentsi tänavuseks võitjaks ei pakuks ning just see eesmärk on silme ees ka Jamesil, kes juba kuuendat hooaega järjest NBA finaali jõuda soovib. Huvitav on ka fakt, et James pole kunagi play-offi 1. ringis välja kukkunud, teda on edu saatnud kõigil kümnel korral. Kas tänavu see seeria peatub? Esimest korda pärast 2009. aastat play-offi pääsenud Pistons kahtlemata hammustamisvõimeline on, aga üle 1-2 mängu ei suuda ilmselt võita nemadki ja usutavasti piirdubki see seeria 5-6 kohtumisega.

Seeria esimene mäng: 17.04 kl 22:00

2. Toronto Raptors [56-26] - 7. Indiana Pacers [45-37]

Raptors eesotsas DeMar DeRozani ja Kyle Lowryga näitas põhihooajal väga sümpaatset mängu, jäädes ka Pacersiga omvahelistes mängudes numbritega 3-1 peale.

Liiga 3. kaitsega Pacers võib suuta küll mängud lõpuni põnevana hoida, aga just eelmainitud Raptorsi mängijate klass (lisaks ka Jonas Valanciunas, DeMarre Carroll jne), on see, mis lubab ikkagi eeldada, et Raptors selle seeria 5-6 mänguga ära otsustab.

Võtmehetkeks võib siinkohal saada just tänaõhtune avakohtumine Raptorsi koduplatsil. Möödunud kahel hooajal nad avamängu ära andsid ja seejärel tuligi pettumustvalmistavalt langeda Brooklyn Netsile ja Washington Wizardsile. Kui tänase võiduga pinged maha saadaks, ei näe olevat põhjust, miks Raptors idakonverentsi poolfinaali ei marsi. Üks persoon, kes Raptorsile Pacersi poolelt aga tuska valmistada võib, on 25-aastane Paul George, kes põhihooajal keskmiselt muljetavaldavad 23,1 punkti viskas (lauapalle keskmiselt 7,0; sööte 4,1).

Seeria esimene mäng: 16.04 kl 19:30

3. Miami Heat [48-34] - 6. Charlotte Hornets [48-34]

Kuigi seda juba aimata võis, teatas Chris Bosh eile, et play-offides ta Heati aidata ei saa. Miami meeskond võib end aga lohutada teadmisega, et ka ilma temata on seni täitsa kenasti hakkama saadud.

Muidugi ei saa viimase kahe paari puhul mööda vaadata ka kurioossest seigast, kus neli tiimi põhihooaja võitude-kaotuste saldoga 48-34 lõpetasid. See lubab eeldada, et nii Heat-Hornetsi kui Hawks-Celtics paarides võime näha vähemalt kuute, miks mitte isegi seitset mängu.

Põhihooajal jäid Heati ja paljusid üllatanud Hornetsi omavahelised mängud kaks-kaks viiki. Hornetsi üheks edu põhjuseks on kahtlemata olnud teravus joone tagant, kus keskmiselt 10,6 kaugviset mängus tabati (liiga 4. näitaja). Kui korvi all peaks Heati vedama põhihooajal keskmiselt 11,8 lauapalli ja 14,2 punkti kirja saanud Hassan Whiteside, siis laiemas plaanis loodab Miami kahtlemata Dwyane Wade'ile, kes tänavu üle pika aja vigastusteta mängida sai ning 74 mängu peale keskmiselt 19 punkti viskas.

Omapärane on ka fakt, et kui Heati poolelt on Joe Johnson ja Wade kahe peale osalenud 239 play-off kohtumises, siis Hornetsil on terve meeskonna peale vastav näitaja 237. Just suuremad kogemused ja 3. asetusest tingitud koduväljakueelis ongi need pisidetailid, mis selle paari Heati kasuks kallutama peaksid.

Seeria esimene mäng: 18.04 kl 00:30

Dwyane Wade viskas põhihooajal keskmiselt 19 punkti

4. Atlanta Hawks [48-34] - 5. Boston Celtics [48-34]

Nagu eelnevgi paar, tõotab Hawksi ja Celticsi seeria kujuneda meeldivalt pikaks ja ettearvamatuks. Väärib ka mainimist, et siin duellis lähevad vastamisi liiga ühed parimad kaitsemeeskonnad, Hawksi vastav näitaja põhihooajal oli paremuselt teine, Celticsil paremuselt neljas.

Põhturniiril võitis Hawks omavahelised kohtumised 3:1 ja nüüd on neil parema asetuse tulemusena olemas ka koduväljakueelis, mis ülimalt tiheda seeria saatuse ka otsustada võib.

Üheks oluliseks faktoriks saab kahtlemata olema ka tagamängijate Jeff Teague'i ja Isaiah Thomase duell. Kui Teague viskas põhihooajal keskmiselt 15,7 ja Thomas 22,2 silma, siis eelis peaks Hawksil tekkima korvi all, kus neil on kasutada Paul Millsap ja Al Horford. Neljas tänavuses kohtumises Celticsiga kaks meest ka suuresti mängu saatuse otsustasid - nende selle hooaja keskmisteks näitajateks Bostoni vastu jäid vastavalt 22,5 punkti ja 10,3 lauapalli ning 14,3 silma ja 7 lauapalli.

Arvestades, et Jae Crowder Celticsi särgis pärast vigastust oodatud minekut näidanud pole, võikski eeldada, et just korvialuse jõu ja koduväljakueelisega Hawks sellest seeriast võidukana väljub. Vaja läheb neil selleks aga eeldatavasti kuut või isegi seitset mängu.

Seeria esimene mäng: 17.04 kl 02:00

Põhihooaja ilusaimad sooritused: