Hillil diagnoositi ravimatu ning 100 protsenti surmaga lõppev ajuvähk mullu oktoobris vahetult pärast 18. sünnipäeva. 49 päeva varem oli ta liitunud Mount St. Josephi ülikooli naiskonnaga. Kaugele arenenud vähk muutis ta tundlikuks valguse ja valju heli suhtes ning pärssis ka liikuvust, muutes näiteks raskeks parema käega viskamise. Kuid kõigest hoolimata jätkas tüdruk korvpalli mängimist.

Ta kannab silmi kaitsvaid päikeseprille ja kõrvatroppe ning on õppinud ära vasaku käega viskamise.

Pühapäeval kogunes Cincinnatisse Cintas Center halli täismaja 10 250 publikut (piletid müüdi läbi 30 minutiga), et kaasa elada Hilli debüüdile naiste ülikooliliigas. Mount St. Joseph alistas Hiram College'i 66:55. Hilli arvele kirjutati neli punkti.

"Ma ei tea, mida öelda. See mäng oli imeline igas mõttes. Ülikooli tasemel mängimine on lihtsalt unistuste täitumine," rääkis tüdruk. "Hea oli juba lihtsalt astuda väljakule ning tunda põrandalaudade vibratsioonist publiku toetust. Armastan seda nii väga. Ma armastan korvpalli."

"Tänan teid nii väga, et siin olete ja mind minu võitluses ajuvähiga toetate. Tänane on minu elu parim päev," ütles ta vahetult pärast oma esimest kahte punkti, kui mäng tema sõnavõtuks seisma jäeti.

Pühapäevast mängu Cintas Centeris nimetati kui "One Last Game" (tõlk: viimane mäng), sest arstid on Hillile öelnud, et tema eluküünal kustub juba enne jõule. Seetõttu nõustus ka NCAA liiga mängu 15. novembrilt varasemaks nihutama, kuna õigel mängupäeval on ta ilmselt juba mängimiseks liiga haige.

"See ei olnud mu viimane mäng. Kas meil pole mitte ka järgmine nädal mängu?" ei nõustunud Hill pressikonverentsil sellise määratlusega. "Ma ei taha, et see mu viimaseks jääks. Isegi, kui ma ei saa enam mängida, tulen ma kohale ja olen oma võistkonnale toeks."

Hilli toetuseks ja ühiskonna teadlikkuse tõstmiseks ajuvähist on loodud sotsiaalvõrgustikus levitatav "Layup For Lauren Challenege", mis on sarnane populaarsele "Ice Bucket Challenge"'ile, kuid selles tuleb jää-ämbri pähe kallamise asemel teha enda ümber viis ringi ning visata pall korvi alt rõngasse oma nõrgema käega, nagu Hill seda tegema peab.

Vaata videot Hilli debüüdist NCAA liigas!

A video posted by Local 12 WKRC-TV (@local12wkrc) on

A video posted by Local 12 WKRC-TV (@local12wkrc) on