Publik elab omadele kaasa kohati isegi kirglikumalt kui NBAs, sest erinevalt profiklubidest saavad pealtvaatajad ülikoolide puhul end kodukandi meeskondadega tõeliselt samastada.

Iga mäng play-offis võib jääda viimaseks, mistõttu NBA (aga ka Euroopa tippklubide) värbajate tähelepanu püüdvad noored korvpallurid mängivad sõna otseses mõttes „elu eest“. Sestap võib öelda, et NCAA play-offi näol on tegemist unikaalse vaatamisväärsusega.

Eesti spordisõbrad saavad turniirile kaasa elada läbi telekanali ESPN America või internetis levivate videokanalite.

Novembris põhiturniiri alustanud 347 ülikooli seas on võistkondi kõigist USA osariikidest peale Alaska, seega on tegu omamoodi USA meistrivõistlustega. Viimasel kuuel aastal on tiitli võitnud kuus erinevat ülikooli – Florida, Kansas, Põhja-Carolina, Duke, Connecticut ja eelmisel aastal Kentucky, mille parim mängija Anthony Davis ka Londonis olümpiavõitjaks krooniti.

Konkurentsi jäänud 64 meeskonna seas on ka Missisippi ülikool, kus järgmisel hooajal hakkab mängima eestlane Janari Jõesaar. Viimati mängis „Ole Miss Rebels“ nimeline meeskond NCAA play-offis 11 aastat tagasi, mil jõuti 16 parima hulka. Ööl vastu laupäeva kohtub Mississippi, kelle parimaks mängijaks on iseäranis agressiivse mängustiiliga valgenahaline tagamängija Marshall Henderson, tugeva Wisconsiniga.

NCAA tänavusteks suurimaks võitjasoosikuks peetakse Louisville’i, aga ka Indiana, Gonzaga, Duke’i, Kansase ja Ohio State’i ülikoole, ent üllatused on selle turniiri lahutamatu osa.

USA tänavune tugevaim üliõpilasmeeskond selgub (Eesti aja järgi) 9.aprillil.