Finaalseeria kolmanda mängu avaveerandil oli Gary Wilkinsoni kord Kalevi vedamine enda õlgadele võtta. Väljamängitud visked, üks-üks olukorrad nii nägu kui ka selg korvi poole. Üle käe, vastaste vahelt. Sisse.

Vaata Wilkinsoni korve:

“Wilkinson on uskumatult kindlalt mänginud kogu seda seeriat. Hooaja peale tagasi vaadates – ta kogu aeg mängib ühtemoodi tegelikult. Kui ta teeb halva viske, siis ta viskab järgmine kord jälle seda, aga ta on lihtsalt tabanud ja hästi mänginud,” kommenteeris Tanel Tein mängu otseülekandes, kui Wilkinson oli kolmandas kohtumises just oma seeriat alustanud.

Just nimelt: “HOOAJA peale tagasi vaadates – ta KOGU AEG mängib ühtemoodi tegelikult”. See lause ja suurte tähtedega välja kirjutatud sõnad on need, mida üsna tabavalt saab laiendada kogu Kalevi meeskonnale, otsides nende põhilist eelist Rocki ees. Oma meeskonna mängijate suhtes ootusi seades tasub ka Rocki poolehoidjatel vaadata, mida üks või teine HOOAJA peale tagasi vaadates teinud, kuidas KOGU AEG mänginud. Kui seda teha, kaldub tõde olema see, et Kalevil on Rocki jaoks liiga palju relvasid, liiga palju “otsustajaid”. Jälle.

Alles siis, kui Wilkinson oli kolmandas finaalmängus meeskonda võidule aitamas ja ise Kalevi finaalseeria resultatiivseimaks mängijaks kerkimas, võis mõnelgi vaatajal meenuda, et tema ongi olnud Kalevi parim korvikütt KOGU HOOAJA Balti liiga ja koduse liiga mängudes. Ja ta on enamasti Kalevi vahetusmees.

Heitkem pilk Balti liiga hooaja statistikasse. Kalevil on kolm mängijat, kes julgelt rohkem kui pooltes mängudes jõudnud kahekohalise punktinäiduni – Wilkinson, Elegar, Fall. Isegi neli, kui arvestada juurde Ty Abbotti mängud pärast Gregor Arbeti Kreekasse lahkumist. Võimalike “otsustajate” otsingul saab veel pöörduda VTB-liiga mängude juurde, kus Škele visanud keskmiselt mängus pisut üle ja Keith McLeod napilt alla 10 punkti. Gert Dorbeki juurde, kes pea pooltes Balti liiga mängudes kahekohalise näiduni jõudnud. Ja muidugi Soku juurde, kes skooritegijana hooaja käigus varju hoidnud, aga McLeodi puudumisel näidanud otsustajavõimeid, mille olemasolu Eesti koondise särgiski mänge ära teinud mehes ei tule kellelegi üllatusena.

See on Kalevi nimekiri meestest, kes võimelised pingelistel hetkedel looma olukordi endale ja kaaslastele. Ja kes kõik KOGU AEG näidanud, et on võimelised vähemalt kohalikes mängudes meeskonda kandma.

Taolist listi Tartu Ülikool Rocki peatreener Gert Kullamäel võtta ei ole. Kullamäe on hooaja jooksul kasutanud sisuliselt 12-mehelist rotatsiooni ja “otsustajate” read on kuivanud hõredaks. Mehi, kes vähemalt pooltes Balti liiga mängudes visanud vähemalt 10 punkti, keda Kalevil neli, on Rockil vaid üks ehk Justin Ingram, kuigi meeskond ise olnud resultatiivsem kui Kalev. Peaaegu küündivad selle piirini veel Rain Veideman, Joosep Toome ja finaalipinge all üks suuremaid põrujaid olnud Egidijus Dimša. On eraldi küsimus, kas olemasolevate mängijate valik on tinginud Kullamäe jaoks taolise rotatsiooni või tema rotatsioon tinginud "otsustajate" ridade hõrenemise.

Igatahes just taolise kasina ringi tõttu oli Rocki jaoks võtmeküsimus finaalseerias Rain Veidemani esiletõus. Teises mängus ta tõusis ja Rock oli selle peaaegu ka võitnud. Kahes mängus pole teda, ühes sisuliselt, teises ka päriselt olnud ja Rockil pole olnud palju võimalust.

Lootes teistelt “tagumistelt” Veidemani rolli ülevõtmist, eeldaks see ükskõik milliselt tartlaselt üllatamist ehk millegi tegemist, mida nad KOGU AEG pole sel hooajal teha suutnud. Hooaega lootustandvalt alustanud Tanel Kurbas jõudis Balti liiga kaheksas tänavuse kalendriaasta mängus vaid ühes 10 punktini, Silver Leppik mitte üheski, kolmandas finaalmängus pärast Justin Ingrami eemaldamist elumärke näidanud Kristo Saage ühes, Marek Doronin kogu hooaja peale ei üheski, Valmo Kriisa kahes.

Kolmandat aastat järjest on see osutumas peamiseks vaheks koduses korvpallifinaalis.

KOLMANDA FINAALMÄNGU TSITAAT

"Kolme-nulli!"
Alar Varraku vastus mängujärgse intervjuu esimesele küsimusele, mida tema jaoks tähendab "selline võit sellises kohas".

NUMBRID: NELJANDA FINAALMÄNGU EEL

- Seekord peaks ajalukku ja statistikasse vaatama hoopis suunaga tulevikku. Nimelt – Kalev on lähedal saavutusele, mille sarnast pole Eesti korvpallis juhtunud pea veerand sajandit. Viimati jõudis kolme järjestikuse meistritiitlini meeskond nimega Standard ja see juhtus aastal 1990 (see oli Standardile viies järjestikune meistritiitel). Kulla võitsid tookord näiteks Aivar Kuusmaa, Viktor Viktorov, Aivar Toomiste, Veiko Jurkatamm, Mihhail Žulanov ja Harri Drell. Viktorov ja Žulanov olid ainsad, kes said osa kõigist viiest kullavõidust. Treeneriteks olid selle hegemoonia ajal Hannes Koik ja Gunnar Dudkin.

- Muide, 1990.aastal mängisid meistriliigas ka tänaste finalistide treenerid Gert Kullamäe ja Martin Müürsepp. 18-aastasele Kullamäele oli see juba neljas hooaeg (keskmiselt 19 punkti mängust). 15-aastane Müürsepp debüteeris (keskmiselt 9,9 punkti) ja sai hooaja lõpus asjatundjatelt kõvasti kiita. Mõlemad mängisid "Peda" koosseisus ja said neljanda koha. Toomas Kandimaa debüteeris aasta hiljem, "poisike" Alar Varrak alles 1999.aastal.

- Enne Standardit valitses sama võimsalt Tartu (Riiklik) Ülikool, kui 1978. aastal võideti neljas järjestikune tiitel – koosseisus näiteks Jaan Lentsius, Rašid Abeljanov, Paavo Russak, Peep Aaviksoo, Toomas Tein ja Teet Laur. Treeneriks Ernst Ehaveer.

NUMBRID: KOLMAS FINAALMÄNG

- Kalev on nüüd Tartust jagu saanud järjepanu 13 finaalmängus. Viimati olid tartlased finaalis Kalevi vastu võidukad 24. mail 2009 numbritega 74:49, kui grusiinid Tsintsadze ja Sanikidze viskasid kahepeale mängust sama palju korve (17) kui pealinna sats kokku. Kaotusteseeria vahele jääb mõistagi tartlaste meistritiitel 2010. aastast, kui finaalis saadi jagu Tarvast. Sellele eelnes ka poolfinaalivõit vigastustest laastatud Kalevi üle.

- Seisust 0:3 ei ole finaalseeriates kunagi võidukalt välja tuldud. Vähe sellest – selles seisus pole isegi ainsat mängu võita suudetud. Senised neljandad mängus sellest seisust:
2008: Kalev – Rock 59:64
2011: Rock – Kalev 86:89
2012: Kalev – Tartu 72:65

- Viimati jäi finaalis mõlema meeskonna visketabavus alla 40 protsendi kolm aastat tagasi (Rock-Tarvas 63:66).

- Tartlased tegid 24 pallikaotust. See on "kõva sõna", sest viimati puterdas üks meeskond finaalis nii palju kaheksa aastat tagasi. 2005. aasta finaalseeria teises mängus tegid tartlased Ehitustööriista vastu 28 pallikaotust, ent võitsid (!) 71:66.

- Kristo Saage 15 punkti on tema finaalmängude isiklik rekord. Ka tema 11 kaugviset on üsna haruldane "ahnus". Viimase 10 aasta jooksul on vaid üks kord teinud üks mees finaalmängus üle 10 kaugviske – 2008. aastal tabas toonane kalevlane Valmo Kriisa seeria kolmandas mängus 12st viskest ühe. Enne seda: Tanel Tein 2002. aasta teises mängus 5/13 ja aastal 2000 Aivar Kuusmaa kahes mängus 4/12. Rekord on Kuusmaa 8/18 1997.aastast

- Vanameister Vallo Allingu viskas kuuendat mängu järjest kahekohalise arvu punkte – käimasolevas seerias osalevatest meestest on see pikim seeria. Seesugune stabiilsus on viimastel aastatel võrdlemisi haruldane. Kuni eilse mänguni oli ka Bamba Fallil kirjas kuus järjestikust kahekohalist punktisummat. Rait Keerles sai 2005. ja 2006. aasta finaalides kirja üheksa kahekohalist skoori järjest. Vastav rekord kuulub aga Tanel Teinile, kes aastatel 1996-2006 viskas järjest 18 finaalmängus kahekohalise punktisumma.

- Valmo Kriisa on nüüd oma karjääri jooksul finaalides visanud kokku 494, Allingu 423 punkti. Teised tänavuses finaalis osalevad mängijad jäävad neist kaugele. Kolmandana on Keerles kogunud 296 punkti.

- Sünnipäevalaps Indrek Kajupank sai kirja oma karjääri esimesed finaalis visatud punktid (2).

- Mängu alguses viskas Kalev/Cramo mööda seitse viset järjest – selleks hetkeks nende pikim "kuiv" seeria tänavuses finaalis.

OTSUSTAVAD HETKED:

- Vallo Allingu kolm viga 3 minuti ja 57 sekundi jooksul avaveerandil. Allingu pingile minek andis Kalevile uue hoo. Selleks ajaks, kui Allingu platsile tagasi tuleb, on Kalev teinud 22:9 vahespurdi, saades lühikese aja jooksul 4 ründelauda.

- Justin Ingrami esimene ebasportlik viga mängu kuuendal minutil. Poolaja lõpuni jõuab ta teha veel 5 pallikaotust ja 5 möödaviset. Teine ebasportlik, mis toob kaasa eemaldamise, tuleb 29. minutil. Visked 2/9 ja 6 pallikaotust – see on Ingrami kõige viletsam etteaste sel hooajal.

- Gary Wilkinsoni 7 punkti kõigest 70 sekundi jooksul aitab Kalevil teha seitsme minutiga 16:5 vahespurdi. Kuni Saage kaugviskeni teise veerandaja viimasel minutil tabavad tartlased 11 viskest ühe ja teevad 6 pallikaotust.

- Saage ja Kriisa viis järjestikust möödaviset viimasel veerandil alates seisust 46:51. Selleks ajaks on kalevlased olnud mängust ilma korvita 7 minutit ja 50 sekundit: järjest 9 möödaviset ja vabavisked vaid 10st 4! Rock on teinud 11:4 vahespurdi. Kuid nüüd vastab Kalev kolme korviga ja rebib taas 11 punktiga ette.

Vaata mängu kokkuvõtet:

KAKSIKTORNID

- Frank Elegar viskas kahes esimeses finaalmängus kokku 6 punkti, kolmandas 18. Ta tegi meistriliiga-hooaja 7. kaksikduubli, Balti liiga hooajal kogunes neid tema arvele 9.

- Bamba Fall oli enne kolmandat mängu finaalides (koos mullusega) panustanud keskmiselt 13,2 punkti, 11,5 lauda ja 3,7 blokki. Täna 2 punkti, 5 lauda ja 1 blokk.

MÄNGU FOTO

Kohtunikud Mart Uuehendrik ja Aare Halliko peavad nõu, kas Justin Ingram tuleb eemaldada või mitte, Alar Varrak üritab arutelusse ka oma panust anda. Foto: Hendrik Osula.