Rocki rasked alguse-tabamused üle elanud, suudeti küll pisut end koguda ning iseloomugi näidata, kuid vastasele ohtlikuks enam ei saadud.

KUIDAS JUHTUS?

Mängu esimestel minutitel õnnestus Rockil kõik. Pall liikus sinna, kuhu vaja. Oli viskekoht, visati peale. Oli vaja vastase kiire maha võtta – võeti. Oli tarvis ise poolkiiresse jõuda – jõuti. Omavahelised kahevõitlused lahtise palli pärast võideti. Rocki meeste nägudelt õhkus tahtmist ja meeskonnavaimu.

Selliseid asju juhtub mängudes ikka – kui oled enesekindel, siis õnn ka soosib. Mäng libises Kalevi näppude vahelt minema nagu luts, enne kui arugi saadi. Alles oli lahtihüpe ja järgmisel hetkel haigutas tablool juba 26-punktine kuristik.

ROCKI VÕIT LUUBI ALL

1. Rocki kaitse ja ründelaud

Tartu tiim mängis pea kogu mängu suurepärast kaitset ja suutis Tallinna meeskonnast paremini kontrollida oma tagalauda. Kaitses- ja lauavõitluses osalesid kõik mängijad – ja see on oluline erinevus selle seeria Rocki ja Kalevi vahel. Mis tagalauas kaotsi lasti, rööviti ründelauast tagasi. Rock võitis laua 51:40, seejuures haarati ründelauast koguni 19 palli kalevlaste 16 vastu. Rocki poolelt kogus kuus mängijat enam kui viis lauapalli. Võidetud ründelauad andsid Rockile teisel poolajal palju kordusviskeid ja aitasid turvalist edu hoida.

Teist mängu järjest hoiti tallinlaste kahestetabavus 40% ligidal (39%). Teatud määral võib selles peituda Andres Sõbra Tarva-loogika – kui sa korvialuse kinni saad, siis kõik muu tuleb järgi. Kalevi kolmesteprotsent oli 14,3%, enamik viskeid pigem keerulised kui päris vabad viskekohad.

2. Ishias

Alar Varrak, kes alustas seeriat konservatiivselt, lühikese rotatsiooniga mängides, oli sunnitud eelmise mängu kaotuse järel riskima ning otsima vahetusest lisajõudu. Pingilt vaatas kurbade silmadega vastu Oleksi Petšerov, NBA-kogemusega 213 cm pikk looduslaps. Varrak tõenäoliselt ohkas raskelt viis-kuus korda ja saatis Pecherovi platsile – ega pidanud pettuma.

Petšerov seisis korvialuses kaitses, nagu olnuks kummaski käes mitmepuudane sangpomm. Ei tõusnud need käed korvi kaitseks. Kui Rocki mehed hakkasid lausa eraldi Pecherovi pealt korvi ründama, tuli Varrakul ukrainlase-eksperiment lõppenuks kuulutada.

Raske on kujutleda, kuidas Varrak võiks veel Petšerovi usaldada ses seerias. Liiati kimbutab meest salapärane vigastus, mis kurja valu teeb ja samaaegselt end arstide silma eest fantoomina peidab nagu ishias. Eesti korvpallipublikule on see keeruline terviserike juba ammu tuttav Joosep Tootsi pealt, kes samuti selle kurja tõvega vaeva nägi ning seda kord vasakust, siis jällegi paremast jalast peletas.

3. Surve Machadole

Võiksin siin copy-paste teha eelmise mängu analüüsist. Üks asi on Rocki hea kaitse, see on täiesti olemas. Kuid ka hea kaitse vastu on võimalik hästi mängida ja siis mööda visata, Kalev ja Machado seda ei suutnud. Kolmandat mängu järjest on Kalevi rünnakupilt üsna sama ning see ei toida. Tõenäoliselt Kalevi enda jaoks hetkel probleem number 1.

4. Vahe meeskondlikkuses ja tahtmises

See mure on aeg-ajalt varasemate hooaegade Kalevitki kummitanud. Keegi ei kahtle, et Veideman, Arbet ja Keedus tahavad seda võitu väga. Ometi ei paista platsilt seda keemiat ja silmistlugemist, mis vastasel, või üksteise heade soorituste üle kogu tiimi ühist YEAH BABY!-reaktsiooni.

Hooaeg on pikk ja võibolla kaugeltnurga mehi vaevab juba väike koduigatsus. Kes teab. Praegu tundub kehakeele järgi, nagu himustaks Rock seda läikivat võrgukujulist karikat vastasest rohkem. Finaalseerias sugugi mitte väheoluline faktor.

5. Initsiatiiv

Rock on suutnud taktikalises mõttes Kalevi ning nende treeneripingi ära suruda. Mäng käib tartlaste dikteerimisel – Tartu teeb muudatuse ja Varrak vastab. Kullamäe muudab ja Varrak reageerib.

Kui Kalev tahab seeria ümber pöörata, tuleb initsiatiiv Kullamäe käest ära kiskuda ja lihtne see pole. Kuid Kalevil on mentaalselt tugevaid mängijaid, kes on selleks suutelised. Ja Varraku kõne Rocketsi peatreenerile Kevin McHale'ile loodetavasti juba tehtud ning retsept tagataskus.

MÄNGU MVP

Raske on pakkuda mängu parimaks kedagi teist kui Tanel Kurbas paugutab 21 punkti kõrge tabavusega, olles ka kaitses mehe eest väljas. Tiitel Kurbasele teist mängu järjest. Samas peab ära märkima Tanel Soku mängu, kes tänasel avaveerandil meenutas enam kui iial varem oma kuulsat isa. Kas see vise meenutab teile kedagi?

JOKKER

Kullamäel oli varrukas ühe jokkeri asemel kaks. Esimese neist käis ta välja mängu algul Timo Eichfuss näol, kes püsis pukis paigas nagu raudankur ning pani 1-1 palle kõikide Kalevi pikkade vastu sisse, olles samas ka üheks emotsionaalseks liidriks väljakul. Või kui rääkida mängukommentaator Kalev Kruusi sõnadega: "JAAAAA" Eichfuss jätkab, püksid on jalast ära mängitud nii Petšerovil, Bensonil kui kogu Kalevi meeskonnal."

Teise poolaja algul noppis Eichfuss neljanda vea, ent sellest polnud hullu – Karolis Petrukonis möllas omakorda korvi all isuga, kogudes lõpuks 12 minutiga 9 punkti ja 8 lauda.

KAOTAJATE PARIM

Keith Benson tegi oma töö ausalt ja valmistas Rockile põhilist peavalu. Sellest ei piisanud.

KÜSIMÄRK?

Kalevi fännid, kuhu te jäite? Rocki fänniklubi tegi seda taas – viis Saku Suurhalli Tartusse ja moondas selle Rocki kodusaaliks. Mitte et Kalevi poolehoidjaid vähe olnuks, kuid probleeme oli taustavokaali ja detsibellidega. Tartlastele on kindlasti abiks pikal teel janukustutuseks neelatud karastusjoogid, kuid kes keelab Tallinna fännidelgi juba varasest pärastlõunast töö juures vaikselt timmima hakata? Või siis kuidagi muudmoodi... spordis, paraku, resultaat loeb.

TSITAAT

Kui Kalev Kruus kommenteerib mängu, pole tsitaate tarvis tikutulega taga otsida. Nagu aga selgub, on kossupubliku seas lausa kutselisi koomikuid. Eelmisel mängul lasi elukunstnik ja riigikogulane Jaak Madison lendu kauge kolmese teemal #absurd, mis läks ballooniks ja ripub siiamaani üleval. Kolm parimat tõlgendust minu suva järgi:

1.

Lähen Peipsile kalale

Osa Peipsi järvest kuulub Venemaale

Lahkusin paadist #absurd
— Henri (@HensuGusta) May 19, 2015

2. Vene tegi Leedu liiga poolfinaalis hea mängu. Lahkusin saalist. #absurd

3. @paksbasilio - Ene Ergma tõstis 2 näppu üles nagu V. Järelikult Vene Ergma #absurd

RÄÄGITAKSE

Õigemini, ei räägita. Millest Kalevi mehed ei räägi? Millest Veideman ei räägi, millest Varrak ei räägi? Veideman tegelikult juba pisut rääkis. Otsekohese mehena tuntud tagamängija ütles selges eesti keeles, et pall peab rohkem liikuma. Selle peale vaatab iga kossusõber suurte sametikarva silmadega ühes kindlas suunas.

KODAK-MOMENT

Kriisa kulp Veidemanile.

Järgmine mäng juba taas homme, seekord Tartu hallis kell 19.00, mis pakitakse seekord ilmselt nii täis, et Aivar Pohlak ei pruugigi mahtuda oma täpisüsteemiga sinna pealtvaatajaid lugema ja tõde võib jääda paljastamata. Kuna õhus on pisut tiitli lõhna, tasub tartlastel igatahes kohale minna.