Algaval hooajal vilistab Meistriliiga tasemel mänge 17 kohtunikku. Võrreldes mullusega on inimkoosseisus vaid üks muudatus. Kõige kogenum, 52-aastane Andres Tobi, otsustas lõpetada. „Juba paar aastat olen olnud paralleelselt nii komissar kui kohtunik. FIBA-s tuli vanuselimiit kohtunikuna ette ja nii ma olen igal sügisel kaalunud, kas jätkata Eesti tasemel või mitte. Millalgi tuli joon alla tõmmata,“ rääkis Tobi, kes rahvusvahelise kategooria kohtunikuks sai juba 1993. aastal.

Tobi lõpetamise järel võib ühe generatsiooni vilemeeste tegemised lõppenuks lugeda. Tobi kõrval kuulusid pikka aega meie korvpallikohtunike eliiti Harri Nuka, Ants Eek, Mati Proos, Atso Matsalu.

Praeguste Meistriliiga kohtunike keskmine vanus jääb vahemikku 30-35 aastat. Eesti korvpalliliidu kohtunike koolitusjuhi Aare Halliko hinnangul näitab number, et vilemeeste parimad aastad on alles ees. „Kohtunike kuldne iga jääb kusagile 40-45 aasta juurde. Meil on selles vanuses vilemehi praegu vähe,“ tõdes Halliko. Ta usub, et kohtunikud on hooaja alguseks valmis vähemalt sama hästi kui mängijad.

"FIBA kategooria kohtunikud olid suvel ametis naiste EM-valikmängudel, lisaks käidi noorte EM-idel ja mul endal õnnestus vilistada noormeeste U17 vanuseklassi maailmameistrivõistlusi Dubais. Neli meistriliiga kohtunikku Jegor Mitrofanski, Aleksei Mohhov, Rain Peerandi ja Rauno Peerandi läbisid Rootsis Nordic Cupil FIBA instruktorite poolt läbi viidud koolituse. Vilemeestel oli päris tegus suvi," lisas Halliko.