"Kalevi 1991. aasta meistritiitel on Eesti spordiajaloo üks märgilisemaid suurvõite, mistõttu otsustasime 25. aastapäeva puhul Eesti rahvale ühe võimsa elamuse pakkuda. Ühtlasi soovime meenutada ajaloolist kordaminekut nii neile, kes sellele 25 aasta eest kaasa elasid, kui ka nooremale põlvkonnale, kes sellest vähem kuulnud,“ ütles üritust korraldava Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvald. "Kalevi kuldne teekond ja Eesti taasvabanemine olid kaks paralleelselt protsessi, millele elas kaasa terve Eesti riik."

Ta lisas, et kuigi ajaloolises finaalis kohtus Kalev 25 aasta eest Leningradi Spartakiga, siis väärika spordihetke meenutamiseks otsustati korraldada hoopis “mängimata finaal” Kaunas Žalgirisega. Leedu ülemnõukogu kuulutas kevadel 1990 riigi iseseisvaks ja Leedu klubid 1990/91 Liidu meistrivõistlustel ei osalenud.

Ajalooliseks mänguks tulevad platsile Tallinna Kalevi kunagised staarid eesotsas Tiit Soku, Aivar Kuusmaa, Sergei Babenko ja Rauno Pehkaga. Kaunase Žalgirise veteranide poolelt on nõusoleku osalemiseks andnud Souli olümpiavõitja Valdemaras Chomicius, samuti hilisemad olümpia pronksimehed Darius Lukminas, Romanas Brazdauskis ja Darius Dimavicius. Treeneritepingil juhendavad meeskondi legendaarsed Jaak Salumets ja Anatolijus Cupkovas.

"Ürituse eesmärk on meenutada võimsaid hetki meie spordiajaloos ja nautida korvpallimängu ilu. Tegemist ei ole loomulikult surmtõsise finaaliga, vaid legendide sõpruskohtumisega, kust ei puudu ka killud ajaloolistest hetkedest. Paljud ilmselt mäletavad näiteks, et Kalevi korvpallimeeskonnale kingitud võidukarikas purunes kildudeks, kui üks fänn piduhoos Gert Kullamäe õhku tõstis ning viimase kand maandudes vaasi ümber lükkas,“ ütles Soonvald.

Üritusele on oodatud kõik väiksemad ja suuremad korvpallisõbrad. Lisaks legendidega kohtumisele toimub pealtpanekuvõistlus Eesti hetke lennukamate korvpallurite vahel, kolmepunktivisete võistlused ja Eesti korvpallihooaja parimate mängijate väljakuulutamine. Meeleolu hoiavad üleval Saara Kadak, Juss Haasma, Nele-Liis Vaiksoo ja DJ Priit Allas. Õhtut juhib Marko Kiljak, mängu kommenteerib kohapeal Kalev Kruus.

2. juunil kell 18:00 algava suure korvpalliõhtu pileteid saab osta Piletilevist. Täpsem info Piletilevist.

Osa ürituse tulust läheb Eesti noorte korvpalli toetuseks. Korvpalliõhtu korraldavad Delfi ja Eesti Päevaleht koostöös Eesti Korvpalliliiduga.