KUKU raadio ühe kuulatavama saate "Mehed ei nuta" triost on kahel mehel - Pahvil ja Pajul - korvpalliga soe ja lähedane suhe. Martinsoni sulg ning sõnad on aga peamiselt vaadelnud suusatajaid, rallimehi, golfi ja jalgrattureid. Siiski avalikult tuhandete inimeste ees pealtpanijaid hinnata on 2007. aastast ühist saadet tegevatele meestele esmakordne kogemus.

Aga millised kordumatud kogemused on žüriiliikmetel endal silme ees pikast spordisõbra ja -ajakirjaniku karjäärist?

Eesti Päevalehe ja Delfi sporditoimetuse ajakirjanik Jaan Martinson läheb ajas pika sammu tagasi.

"1972, kui USA olümpiakoondis käis Eestis mängimas, nägi Kalevi spordihalli kogunenud publik esmakordselt pealtpanemiste tulevärki - ameeriklased raiusid soojendusel üksteise järel palle korvi, üritades kogu konstruktsiooni võimalikult palju värisema panna," kirjeldab Martinson ajalugu.

"Eesti ja Nõukogude Liidu korvpallikoolkond pealtpanemist ette ei näinud, vaid pall tuli korvi toimetada - ka kiirrünnakul, kui vastast kõrval ei olnud - elegantselt lauapõrkest. Poisikestena vaatasime ameeriklaste pealtpaneku showd ja imestasime - küll on kõvad mehed. Ei olnud kõvad ühti, said Eestilt 82:88 tappa," lisab ta uhkelt.

Postimehe sporditoimetuse juht Peep Pahv mäletab eelkõige hetki 1980ndate lõpust: "Mulle meenuvad veel esiliigas mänginud Kalevist Aivar Toomiste julged läbiminekud ja pealtpanekud. Selliseid asju juhtus harva, kuid seda erakordsemad need olid."

Delfi tegevtoimetaja Tarmo Pajul on kaks eredamat hetke meeles. "Andre Pärn 1999. aastal Margus Metstaki vastu Kalevi hallis," lausub ta esimese. "Kindlasti elus nähtud ka efektsemaid ja veel võimsamaid - Vince Carter sõna otses mõttes üle Frederic Weisi Sydney olümpial - , aga meie kandis ja meie meeste esituses vahetult on ikka omaette tera. Eriti veel ajal, kus siinkandis veel väga palju teisel korrusel mäng ei käinud. Pluss, noor vihane tõusev tegija tolle hetke ja meie korvpalliajaloo ühe legendi vastu," tõi Paju Martinsoniga võrreldes 27 aastat värskema näite.

2. juunil Saku suurhallis aset leidva korvpallimängu Tallinna Kalev - Kaunase Žalgiris poolajal toimub pealtpanekuvõistlus, kus teevad muuhulgas kaasa ka kaks oma ala täielikku maailma tippu.

Nimelt on oma osalemist kinnitanud korraldajatele kaks "dunk elite" rühmituse liiget, lätlane Kristaps Dargais ja ukrainlane Dmitri Krivenko.

Tänapäeva Harlem Globetrottersiks end tituleeriv "dunk elite" on koondanud oma meeskonda maailma paremad pealtpanijad, kes osalevad üle maailma erinevatel võistlustel ja šõuüritustel. Gruppi kuulub kokku kuus liiget.

Tugevatele välismaalastele - näiteks Dargais on seljatanud 2012. aasta NBA parima pealtpanija Jeremy Evansi - pakuvad Tallinnas konkurentsi mitmed eestlased, kellest kindla jah-sõna on tänaseks andnud Madis Soodla, Tõnis Peil ning TLÜ/Kalevi kõrgliigameeskonda kuuluv Martin Jurtom. Paar nime peaks lähipäevadel veel lisanduma.

Selle suve oodatumale korvpalli šõumängule, kus kohtuvad 1991. aasta Nõukogude liidu meister Tallinna Kalev ja toona turniiril enam mitte osalenud Kaunase Žalgiris, saab pileteid osta Piletilevist.