.„Mängu komissaar hurjutas Vladimir Tsarikovi, et ta ei suutnud midagi ette võtta,“ meenutas Velleste. „Jälgisin, et ei läheks löömaks ega saanud isegi meeskonnaga pildistamisele minna. Ruumis oli ka NSV Liidu spordikomitee sportmängude osakonna esindaja Dubov, kes rahustas osapooli. Mõistlik inimene, temaga saime hästi läbi. Isegi spartaklaste peatreener Vladimir Kondrašin astus sealt korraks läbi.“

Kas tõesti võisid Moskva seltsimehed üritada finaali käiku pööret tuua, kuigi Kalevi oli avamängu Leningradis selgelt võitnud?

„Tekkis suur kahtlus, et Tsarikovile anti Moskvast ülesanne,“ rääkis Velleste. „Olin kohtunikud majutanud hotelli Palace ja palunud administraatoreid, et nad ei räägiks nende seal elamisest kellelegi. Moskvast püüti Tsarikovi telefoni teel kätte saada, aga see ei õnnestunud. Vastati, et sellise nimega mees ei ela hotellis. Siis tellis valgevenelane Tsarikov ise kaugekõne. Miks tal oli aga vaja Moskvasse helistada?“

Velleste meenutas, et pärast mängu lõppu jalutas sekretariaadilauas tegutsenud Selma Multer Tsarikovist jaheda pilguga mööda ja andis lilled teisele kohtunikule Roman Rõžikule. Sellisel käitumisel oli ka põhjus: 1970. aastatel pidi spordikomitee korvpalliosakonna vanemtreener Selma Multer Tsarikovi pärast Kalevi kõrgliigamängu pealtvaatajate eest kaitsma, kui tema ebaõiglane vilistamine oli publiku marru ajanud.

Kohtunikepaar Tsarikov–Rõžik oli ometi hea valik. Sel ajal oli arbiterite seas mitmeid kahtlase mainega mehi. „Kuna olime ise olnud kohtunikega suheldes neutraalsed, siis finaalivile oli objektiivne, otsest ärategemist polnud,“ lausus Kalevi abitreener Riho Soonik.

Suur korvpalliõhtu, kus kohtuvad toonane Tallinna Kalev ja Kaunase Žalgiris, toimub 2. juunil kell 18.00 Saku Suurhallis. Osa ürituse tulust läheb Eesti noorte korvpalli toetuseks.