Mängu parim: Kristjan Kangur

Teist mängu järjest sama mees. Läheb igavaks? Kaugel sellest! Vägev on vaadata, kuidas kogenud korvpallur on ennast hooaja lõpuks ajanud vähemalt Eesti meistriliiga mõistes supervormi. Hooaja alguses palju kriitikat saanud Kangurita ei oskaks praegu tänavust Kalevit ette kujutada. Ta teeb kindlalt ära oma punktid, kuid see on tema kasutegurist kõige väiksem osa. Kangur on asendamatu mees Kalevi kaitsemängus (kohavalik!) ja lauavõitluses. Seeria teises mängus oli tema õlul oluline roll ka Tartu kaitse lahti harutamises. Kuus söötu räägivad iseenda eest. Praeguse seisuga on Kangur kõige suurem soosik finaalseeria MVP tiitlile.

Mängu võti: Kalevi muukis Tartu kaitse lahti

Finaalseeria avamängus aitas Tartu Ülikooli murrangu lävele see, kui Kalev hakkas maa-ala kaitse vastu vabadelt viskekohtadelt eksima. Neljapäeval seda ei juhtunud. Kalevi kolmepunkti visete protsent oli kadestamisväärsed 54,2. Seejuures tabas Sten Sokk kõik kuus kolmest, Branko Mirkovic aga täpselt pooled, ehk kaheksast neli. Kui vastane eemalt nii hästi sisse viskab, on teda nii palju ruumi jätva maa-ala kaitsega raske pidurdada.

Tartu ise eksis seevastu lubamatult palju. Visketabavus polnudki vastu kõige suurem probleem, kuid 13 pallikaotust on finaali kohta palju. Taas oli ebakindel leedulasest tagamängija Vytenis Cizauskas, kes seekord patustas kuue pallikaotusega. Skoorimisel on ta mees omal kohal, kuid palliga toimetamisel tuleb sisse lubamatult palju eksimusi.

Kaotus pole muidugi Cizauskase süü. Tartu meeskond on Kalevi kvaliteedile vastu astumiseks lihtsalt liiga õhuke. Seni on näidatud isegi väga südi mängu.

Mida oodata?

Finaalseeria avakohtumises tuli Tartu mängu tagasi tänu avantüristlikule maa-ala kaitsele. Teises kohtumises see enam nii hästi ei toiminud. Kalev leidis pealtnäha kerge vaevaga head viskekohad ja teenis kergeid korve. Avantüristliku kaitsega võib üllatada korra, kuid tervet seeriat sellega vaevalt võidab. Kui Tartu tahab kodus Kalevit kimbutada, tuleb neil kaitses midagi uut välja mõtelda.

Samas on selge, et Tartul napib jõudu, ning suurte muudatuste tegemine raske. Kuniks aga Kalevil lubatakse esimesel poolajal visata 50 ja kogu mängu jooksul sadakond punkti, pole neile Eestis vastast.

Kalevil on seevastu avamata reserve veel küllaga. Näiteks Isaiah Briscoe on seni mänginud säratult ja tujutult. Ameeriklane üritab liiga palju üksi. Kui ta aga ei taba, on kasutegur väike. Pisut oodatult kahvatuks on jäänud ka tsenter Thomas van der Mars. Kui kõik kalevlased suudavad võtta endast maksimumi, pole Tartul vastukäike.