Muidugi ei ole säärase valiku tegemine lihtne ja arvesse tuleb võtta mitmeid aspekte. Mängis näiteks ju Kalev/Cramo põhihooajal teistest peaaegu kaks korda vähem mänge, samuti ei saa alati vaadata vaid numbrite taha ning tuleb näha ka panust meeskonnale ja seda, kuhu mängija koduklubi lõpuks üldse välja jõudis.

Leidub ka neid, kelle hooaeg oli pisut ebastabiilne - põhihooajal olid näitajad küll kõvad, aga play-offi otsustavates kohtumistes seevastu ehk oodatavat minekut ei näidatud. Igatahes siin meie valik on - vaielge vastu või nõustuge.

Sümboolne algviisik:

Number 1 positsioon - Sten-Timmu Sokk
Kui Alar Varrakult tänases leheloos uurisime, kes kandis oma rolli ehk kõige stabiilsemalt välja, tõi peatreener ühe nimena välja just Sten-Timmu Soku.

27-aastase mängujuhi numbrid ei ole koduliigas ehk niivõrd võimsad, kui mõnel teisel sama positsiooni mehel (25 mänguga keskmiselt 6,9 punkti, 4,2 resultatiivset söötu ja 1,9 lauapalli), kuid fakt on see, et Kalevi ta tänavu tiitlini juhtis ja ilma korraliku mängujuhita säärane saavutus kindlasti teoks ei saanuks.

"Ütlen ausalt, algul ma pisut kõhklesin, kas Timmu päris terve hooaja sellise tambiga vastu peab, aga ta sai väga kenasti hakkama," kiitis Eesti koondislast ka Varrak.

2 - Johnny Berhanemeskel

Berhanemeskel oli üks kolmest TLÜ/Kalevi mängumehest, kes tegi koduses meistriliigas kaasa kõik 40 mängu. Mänguminuteid kogunes tal keskmiselt 32 ja kokku viibis kanadalane tänavu kõrgliigas platsil 1279 minutit, mis on konkurentsitult kõikide meeskondade peale suurim näitaja.

Vastast pole Berhanemeskelile ka visatud punktide koguarvus - neid kogunes mängumehe arvele koguni 821, keskmiselt seega 20,4 silma mängus (mis on samuti kõrgeim näitaja). Võrdluseks - punktide koguarvus platseerus teisele kohale Kristjan Kitsing 531 punktiga.

Berhanemeskel Rocki mängijate vahel
3 - Gregor Arbet

Sarnaselt Sten-Timmu Sokule ei ole Arbeti statistilised näitajad mõne sama positsiooni mehega üleliia säravad. Siin kehtib aga sama faktor, et Kalev kaotas ju koduses liigas aasta peale vaid ühe mängu ja kui sa oled säärase meeskonna liige, veel enam kapten, kes viibis platsil keskmiselt 24,5 minutit (stabiilses tiimis meeskonna kolmas näitaja), visates mängu peale 9,9 punkti ja võttes maha 2,6 lauapalli, siis kiitust sa kahtlemata väärid. Samuti oli Arbet meeskonna parim kaugviskaja, tabades hooaja peale täpselt 50 kolmest (seega keskmiselt 2,1 kaugviset mängu kohta).

4 - Maurice Kemp

Veebruari lõpus Avis Raplaga liitunud ameeriklane suutis siinmail märgi maha panna kiirelt. Põhiturniiri 9 mänguga viskas Kreeka tiimist Kavalast Eestisse saabunud Kemp keskmiselt 19,56 punkti ja võttis maha 9,11 lauapalli. Hoolimata sellest, et play-offides maadles Kemp kohati ka vigastusega, valiti ka pronksiseeria parimaks mängijaks, keskmised näitajad kohamängudes olid vastavalt 19,3 punkti ja 8,1 lauda. Eriti võimas oli ta aga otsustavas pronksimängus, kostitades TLÜ/Kalevit koguni 34 silmaga.

BC Kalev Cramo v Tartu Ülikool Rock, Eesti Korvpalli Meistriliiga finaalseeria teine mäng Saku Suurhallis.
5 - Shawn King

Saint Vincent ja Grenadiinidelt pärit keskmängija paistis Eestis koheselt silma sellega, et temale ei olnud oluline enda personaalne edu, vaid meeskonna võidule aitamine. Seda tõestab ka fakt, et nii poolfinaalseerias AVIS Raplaga kui finaalis Rockiga oli King konkurentsitult efektiivseim mängija.
Rapla vastu oli tema efektiivsuse indeksi number, ehk PIR 25,7, finaalis 19,4 (teisele kohale paiknenud Rolands Freimanise sama näitaja oli 13,4).

208 sentimeetrit pika tsentri fenomeni tõestavad ka need numbrilised näitajad - 16 meistriliiga mänguga viskas ta keskmiselt 12,1 punkti ja võttis maha 10,2 lauapalli. Mäletatavasti püstitas King sel hooajal ka VTB Ühisliiga rekordi, võttes ühes mängus maha koguni 25 lauapalli. Muide, eelnev rekord kuulus 20 lauapalliga Josh Boone'ile.

Teine viisik:

1 - Devin Brooks

Kuigi Brooksi selgelt nõrgaks kohaks on kaitsetöö, siis kogu hooaja peale oli tema panus Rapla jaoks ikkagi hindamatu. Olles koos Sven Kaldrega üks kahest Rapla mehest, kes kõik 40 mängu kaasa tegi, sai ta mitmete kaksikduublite toel keskmiselt kirja 12,8 punkti, 7,5 lauapalli ja 4,5 resultatiivset söötu. Korvisöötudes näitas Brooks kogu liiga kolmandat tulemust - temast efektiivsemad olid selles vallas vaid Rait-Riivo Laane (TTÜ) ja Thomas Droney (TLÜ/Kalev).

Brooksi peale suunati tihti ka mängu lõppe ja nagu näiteks pronksiseeria esimene mäng näitas, suutis ta seda usaldust ka nii mõnegi hullu kolmesega õigustada. Lubamatu oli Devin Brooksi puhul aga pallikaotuste arv - kokku kogunes tal neid 112 ja see oli ka kogu liiga halvim näitaja. Keskmiselt tegi Brooks pallikaotuseid 2,8 - terve liiga peale oli ta selle näitajaga neljas.

Devin Brooks pronksiseerias TLÜ/Kalevi vastu
2 - Gert Dorbek

Selle nimistu esimene ja ainus TÜ/Rocki mees. Kuigi taaralinlaste puhul tegid kohati väärt sooritusi näiteks ka Evaldas Žabas, Brian Harper ja Janar Talts, siis kogu hooaja lõikes oleks kõik eelnimetatud mehed võinud kahtlemata veelgi paremad olla. Kuigi Tartu lõpuks finaali välja jõudis, siis kõrvalt vaadates täideti sellega ju vaid miinimumeesmärk, kõik alla selle olnuks juba katastroof.

Seega toomegi hetkel välja vaid Gert Dorbeku, kel kahtlemata finaalseerias varu sisse jäi, kuid kes terve hooaja peale 31 mänguga keskmiselt 10,2 punkti, 2,7 lauapalli ja 2,1 resultatiivset söötu kirja sai. Tema puhul meenub kohe ka veebruari keskel TLÜ/Kalevi visatud 31 silma, kus ta Kalle Klandorfi juhendatava tiimi vastu 11 kaugviskest koguni 9 tabas.

3 - Paulius Petrilevicius

Ainus mees siin nimekirjas, kes suutis valikusse pääseda väljaspool esineliku tiime. Ja 25-aastane leedukas seda ka väärib - kuigi tedagi vahepeal erinevad traumad vaevasid, siis lõpuks sai ta 27 mänguga kirja keskmiselt 14,3 punkti, 7,7 lauapalli ja 3,2 resultatiivset söötu. Kõikide nende näitajatega oli Petrilevicius Pärnu Sadama tiimis ka vähemalt esikolmikus. Huvitav on veel välja tuua, et 858 mänguminutiga proovis ta kaugviset vaid kahel korral, kumbki nendest üritustest paraku ei tabanud.

4 - Rolands Freimanis

Finaalseeria MVP-ks valitud lätlane väärinuks kahtlemata kohta ka liiga algviisikus ja oma oskuste poolest ta sinna kahtlemata kuulub. Leidsime aga, et Kalevi nii-öelda pooliku hooaja tulemusena väärib esiviisik ka pisut vaheldust ja seega jäi Freimanis kogu meeskonnale antud panust arvestades napilt Maurice Kempist tahapoole.

Kalev/Cramos sai Läti koondislane kirja aga enim mänge - 29 kohtumisega viskas ta keskmiselt 14,1 punkti, mis oli samuti meistermeeskonna parim näitaja. Lisaks võttis Freimanis maha keskmiselt 6,4 lauapalli, millega oli Kalevis Shawn Kingi järel paremuselt teine. Freimanise ja Co mängijaklass ning otsustavatel hetkedel üles näidatud kindlus oli ka see, mis finaalseeria just Kalev/Cramole kallutas.

Tartu Ülikool Rock v BC Kalev Cramo, Eesti korvpalli meistriliiga finaalseeria 4. mäng Tartu Ülikooli spordihoones.
5 - Thomas van-der-Mars

Suure ääre või tsentri positsioonile võitles sümboolsetes viisikutes tihedalt ka TLÜ/Kalevi leedukas Dominykas Milka, kuid napilt kaldus kaalukauss Van-der-Marsi kasuks just play-offis näidatud kindlama mängu poolest.

Kui Milka otsustavates mängudes oma põhihooaja esituste tasemeni ei küündinud, siis sarnaselt Kempile Kreekast Kavalast Raplasse saabunud hollandlane play-offis latti alla ei lasknud. Kokku jäi 208 sentimeetrit pika mängumehe arvele siinses liigas keskmiselt 14,4 punkti ja 10,7 lauapalli. Lisaks on tal ette näidata pronksmedal, mis samuti Raplaga praktiliselt maksimumi püüdmine oli.