"Üks asi tegi küll pahaseks. Päev enne mängu ei räägitud korvpallikoondisest sõnagi. Saan aru, et Eesti meistrivõistlusi ei kajastata, aga kui ukse ees on korvpalli valikkohtumine, räägitakse selle asemel hoopis jalgpalli sõprusmängust," kurjustas Kuusmaa.

Mängust rääkides polnud Kuusmaal Eesti poistele midagi ette heita. Miks peakski, kui tablool seisavad numbrid 81:62 ja seda mitte koosseisu poolest eeldatavalt tugevama Valgevene, vaid Eesti meeskonna kasuks?

"Ütlen ausalt, kontrollmängude põhjal ei oleks nii suurt üleolekut oodanud. Kõrvaltvaatajana tundub koondises olevat mõnus nooruslik võitlusvaim. Rõõmu tegi jokker, mis pakist välja võeti," rääkis Kuusmaa, pidades silmas Martin Paasojat ja Martin Dorbekut. "Paasoja pani mustale mehele (Valgevene leegionärile Maalik Waynsile - G.L.) takjad külge ja võttis mänguisu ära. Näha oli, et koondisega äsja liitunud ameeriklane oli ajavahega kimpus. Arvan, et nädala pärast on ta hoopis teisest mastist mees."

"Loomulikult kiidaks Martin Dorbekut, kes tegi koondise eest oma parima mängu. Kogu võistkond oli muljetavaldav. Pikad said pikkadega hakkama ja lühikesed lühikestega. Oli vaheltlõikeid, vahetused toimisid. Kohati loksutati palli, aga samas võeti ka vabadelt kohtadelt viskeid. Mängu ei hoitud kinnisena, nagu kontrollmängudes näha võis."

Koondise peatreener Tiit Sokk avaldas pärast mängu lootust, et kui eile tõusid esile ühed mehed, siis järgmisel päeval on valmis liidrikoormat kandma teised. Kuusmaa jätaks siinkohal pinged ikka kapten Rain Veidemani peale, kes viskas eile suurepärased 32 punkti. "Arvan ikkagi, et määravaks jääb võistkonna liidri Veidemani mäng, tiimi kaitsetegevus ja kiirrünnakute lahendamine. Ei usu, et jõuvahekorrad muutuvad ja enamus punkte pikkadelt korvi alt tulema hakkab. Usun, et tagaliin on jätkuvalt see, kes mängu veab, pikkadelt peab tulema stabiilne abi," sõnas Kuusmaa.

Nagu ka varem Gert Kullamäelt, küsisin Kuusmaagi käest, kas ta on valmis koondise edasipääsu peale EM-finaalturniirile kihla vedama. Vastus eitav. "Ärme hakka kihla vedama. Järgmine mäng Portugaliga väljas annab seletuse, kuidas me võõrsil mängime. Üks võõrsilvõit annaks meile finaalturniirile pääsuks suure eelise," ütles ta.

ERR-i sporditoimetuse vastulause

Delfi andis sõna ka Kuusmaalt kriitikat saanud ERR-i sporditoimetuse juhile Rivo Saarnale, kes vastas teisipäevase korvpalli eelloo puudumise kohta järgmist: "Tegelikult tegime korvpallikoondise valiksarja algusest koguni kaks põhjalikku eellugu: 29. augustil (autor Andrus Nilk) ja 28. augustil (autor Alvar Tiisler). Eile, 31. augustil oli Eesti - Valgevene korvpall ETV spordisaate esiuudis."