Olukord on selline - vähemalt 15-punktiline võit oleks meie jaoks finaalturniiripiletiks. Kui Eesti võidaks Poolat kas 13 või 14 punktiga, otsustaks Portugali ja Valgevene mäng alagrupi võitja, kusjuures ei portugallased ega valgevenelased sellele ei pretendeeriks. Portugali võidu korral saaks esikoha Poola, Valgevene võidu korral Eesti.

Kui võidame Poolat 9-12 punktiga, oleme alagrupis igal juhul teised ning siis tuleb juba vaadata seda, mis toimub teistes alagruppides. Liikuvaid pusletükke on aga palju ning kõik need mängud toimuvad erinevatel kellaaegadel, mis võib mõnedele tiimidele anda ebaausa eelise ning teised omakorda keerulisse olukorda panna. Õnneks asetati täna samale kellaajale Eesti-Poola ja Portugal-Valgevene mängud, mis olid enne plaanis mängida mitmetunnise nihkega. Küsimus jääb õhku vaid sellest, miks FIBA sellisele olukorrale juba varem ei mõelnud ning alles vajaduse korral muudatusi teeb.

Keerulise ja mitmetahulise olukorra tõttu võib laupäevase Eesti ja Poola mängu lõpp olla asjaolude vastava kokkulangemise korral paras jant.

Oletame, et Eesti juhib 13 punktiga, hoiab palli ning mängu lõpuni on jäänud 15 sekundit. Samal ajal pole selge, kas teises mängus võidab Valgevene või Portugal.

Kas oleme olukorraga rahul ning läheme viskele alles viimasel sekundil, kui on selge, et Poolal enam lauapalli pole võimalik saada? (Ja loodame Valgevene võidule, kel pole sellise tulemuse järel enam mitte millegi peale mängida?) Või üritame edu kahanemisega riskides viske varem teha ja vahe 15-ni venitada?

Samas olukorras oleks huvitav näha ka seda, mida teeb Poola. Kas minnakse viga tegema, et eestlane vabaviskejoonele saata ning seejärel ise võimalus saada? Nende risk oleks sellisel juhul veel suurem - kui eestlane viskab mõlemad vabavisked sisse ja poolakad ise seejärel punkte ei saa, on Poola valgevenelaste võidu korral alagrupis alles kolmas. Kui vahe suudetakse aga alla 13-punktiliseks vähendada, oleks Poola automaatselt finaalturniiril.

Tuleb vaid loota, et mängijad ja treenerid nendeks olukordadeks piisavalt ette valmistuvad - kõige selle kõrval tuleb veel poole silmaga jälgida ka teistes alagruppides toimuvat, kuigi meie alagrupis teise kohana edasi saamine on küllaltki vähetõenäoline.

Külma pead, Tiit Sokk ja ülejäänud treeneritetiim!