"Eile õhtul, kui ma seda mängu vaatasin, siis ma pole tükk aega nii õnnelik olnud. See oli midagi sellist, mida minu silmad ei olnud tükk aega näinud. See oli nii kihvt esitus poiste poolt! Treenerite tandem on suutnud poisid täpselt nii mängima panna, nagu Euroopa klubid ja koondised mängivad," rääkis Sõber Delfile ja Eesti Päevalehele.

"Meie agressivne kaitse oli nii muljetavaldav. Teine asi meie rünnak. Kui varem oli meie rünnakule minek ja palli veeretamine mitte kõige parem asi, siis nüüd tullakse tänapäevaselt kiirelt palliga üle ja see tekitab sellise hea efekti," kiitis Sõber.

Erilised kiidusõnad saab Sõbralt peatreener Tiit Sokk. "Minu arvates on see Soku ja Varraku töö vili. Nad on jõudnud oma aja kenasti ära oodata. Eriti Sokk on teinud seda kõva tööd ning nüüd on neile sattunud tore põlvkond. Kui öelda ameerikapäraselt, siis kõik on suurepärased atleedid. Võtame või tagumise viisiku - Veideman, Kurbas, Paasoja, Dorbek, Sokk. Võib liialdamata öelda, et nad panevad kaitset nagu tänapäeval tipptasemel mängitakse."

Kas Eesti koondise edu on olnud üllatav? "See, et nii hästi on mängitud, üllatus ei ole, pigem üllatab see, et kõik positiivne on nüüd korraga välja löönud. See teeb asja eriti meeldivaks," on Sõber asjade käiguga rahul.

Senises kahes valikmängus, kus Eesti on lisaks Portugalile alistanud ka Valgevene (81:62), on meie koondise selgeks liidriks tõusnud Rain Veideman. Sõbra arvates on Veidemani liidrirolli väljalöömisele kaasa aidanud asjaolu, et mitmed põhimehed on koondisest eemale jäänud.

"Ma tunnen Raini pikka aega. Eks mul on natuke käsi mängus ka olnud, kui ta mõned sammud meeste tippkorvpalli juurde astus. Viis aastat tagasi tegime Martin Dorbeku ja Veidemaniga sellise tembu, et jõudsime U20-ga finaalturniirile. Kahjuks toona nad ise sinna mängima minna ei saanud vanuse tõttu, aga ma loodan, et seekord teevad nad selle tembu lõpuni - viivad meeskonna finaalturniirile ja mängivad ka seal ise hästi. Teine asi, et kuna teised staarid on hetkel kõrvalt ära, siis löövad Veidemani isikuomadused veel võimsamalt välja," märkis Sõber.
"See oli midagi sellist, mida minu silmad ei olnud tükk aega näinud. See oli nii kihvt esitus poiste poolt!"
Andres Sõber

Kolmapäeval mängib Eesti koondis võõrsil teise täiseduga jätkava meeskonna ehk Poolaga. Sõber usub, et ka poolakad on alistatavad, kuid kõige olulisem on teha hea mäng.

"Selge on see, et vastamisi on kaks kõva võistkonda. Treenerina ütleks kokkuvõtteks, et oluline on korralik mäng ära mängida. Võit on muidugi tähtis, aga peamine on sealt sellise fiilinguga ära tulla, et kodus kordusmängus asi ära otsustada. Poola on küll Valgevenest ja Portugalist kõvem meeskond, kuid ma ei usu, et neid ei võiks võita, kui meeskond sama kõvasti edasi paneb," usub Sõber.