Novembrikuu ajakiri Basketball (ilmus 28.11) tegi agenditööst lähemalt juttu Eesti esimese sportlasi vahendava agentuuri Kokkuta Managementi asutaja ja eestvedaja Madis Kokkuta (25) ning korvpalliosakonna juhi Marten Lombiotsaga (25).

/-/
Põlisel Viimsi poisil Kokkutal ja väikesest Tabivere alevikust pärit Lombiotsal oli juba enne omavahel tuttavaks saamist ühine unistus saada spordiagendiks. Meeste teed ristusid Tartu Ülikooli Pärnu kolledžis spordikorraldust õppides.

Kokkuta, kes asus pärast põhikooli õppima Audentese Spordigümnaasiumi, tegeles pikalt käsipallimänguga, esindas sealjuures noortekoondiseid ja mängis Eesti meistriliigas Chocolate Boysi ridades mängujuhi kohal.

Spordikoolist Tallinna Tehnikaülikooli rahvusvahelisi suhteid tudeerima läinud Kokkuta mõistis aga ühel hetkel, et temast tippsportlast ei saa, ja riputas toona vaid 21 aasta vanusena ketsid varna. „Vigastasin enne hooaja algust trennis tugevalt hüppeliigest ja siis käis mul peas see pauk, et, Madis, lõpeta nüüd ära ja hakka eluga tegelema,“ nentis Kokkuta.

/-/
„Mida rohkem on meil tasemel mängijad, seda rohkem see näitab, et oled tõsiseltvõetav ja see on agendimaailmas väga oluline,” sõnas Lombiots. Tulevikus tahetakse kõikidel pallimängualadel veelgi kanda kinnitada ning tõusta Skandinaavias ja Baltikumis suurimaks agentuuriks.

„Julgeme välja öelda, et järgmise 25 aasta jooksul tõuseme Euroopa kõige tuntumate pallimänguagentuuride sekka. Euroopas puudub selline agentuur, kus on kõik neli spordiala võrdselt kõrgel tasemel esindatud, ja just see ongi meie siht,” on Lombiots optimismi täis.

Samuti on Kokkuta Managementi südameasjaks noortega tegelemine. „Tahame teha koostööd spordiakadeemiatega ja rääkida noortele juba varakult võimalustest minna välismaale,” sõnas Kokkuta. „Kõik on tegelikult võimalik, kui endasse uskuda, ning seda mõtteviisi tahamegi rohkem propageerida ja noorteni viia.”

/-/
Pöörduvad ka seikluseotsijad
Kui enamik mängijaid, kes Kokkuta Managementiga ühendust võtavad, on ikkagi professionaalsed sportlased, siis sekka juhtub ka natuke karismaatilisemaid persoone. Lombiots ja Kokkuta meenutavad, kuidas neile saatis enda pildid ja CV kleenuke nigeerlane, lisades juurde: „I play both, handball and basketball, please give me something (tõlge: mängin nii käsi- kui korvpalli, palun andke mulle võimalus)!” Väga võimekad need Aafrika mandri poisid.

Multitalente on meeste sõnul olnud teisigi. Välismängijatega tegeleb Kokkuta Management rohkem käsipalli vallas. Korvpallis loodetakse jõuda USA turule, kust mängumehi Skandinaaviasse tuua. „Pigem tahame praegu kanda kinnitada. Skandinaavias ja Baltikumis tuntuks saada, siis vaatame edasi,” rääkis korvpalliagent Lombiots.

Marten ja Madis teevad oma tööd hingega ja kordavad intervjuu lõpus veel, et kõik on võimalik. „Meie alustasime ka täiesti nullist, aga uskusime enda unistusse ja siin me oleme.“