Euroopa Meistrivõistlusteni jääb ometi vaid pisut üle kolme nädala ning põhiprobleem – allajäämine pikkuses on mure, mis ei kipu ise lahenema. Läbirääkimised Itaalia liiga hõbeda Reggio Emiliaga Arnold Miti (210 cm) saamiseks Eesti koondisesse on kõige olulisem punkt koosseisu tasakaalu ja suuresti ka koondise võimaluste osas. See küsimus on seni lahtine.

Rait Käbin, mida need kaks kontrollmängu Rootsiga näitasid. Hinnang meie koondise seisundi kohta.

Üsna raske on midagi paikapidavat öelda. Nagu ma enne turniiri ütlesin, oli mu eesmärk nendeks mängudeks kaitsetöö – kaitseformatsioonid ja panus kaitsele. Kui ma nüüd kokku pean seda võtma, siis ütlen „nii ja naa“. Ses mõttes, et oli kaitses ka ilusaid hetki, aga meil on sel teel veel palju tööd teha - selleks, et koondis kaitses ühte jalga kõnniks. Kohati tuli ikka lapsikuid lollusi sisse.

Skoorid Rootsiga tõepoolest näitasid, et rünnakuosa on hetkel vaeslapserollis. Kuidas sa ise seda näed?

Mis puutub rünnakusse, siis ma ei tahaks poiste kallal ses faasis eriti nokkida. Põhiprobleem mis selgelt avaldus, oli see, et meil oli tõsiseid raskusi korvi saamisega. Enamus korve tulid suure töö ja vaevaga. Nii ei peaks see muidugi olema.

Saan aru, et mahukas tööprotsess on pooleli. Aga ikkagi, millisena sa näed selle meeskonna võimalusi, potentsiaali, hetkeseisundit?

Üldine valmisolek on poistel väga hea. Oleme korralikult treeninud, saame väga korralikke treeningmänge. Teeme trenni edasi ja eks järgmised mängud Gruusiaga (11.-12. juuli Tallinnas) näitavad, kas oleme õigel teel. Mina usun, et oleme.

Juulikuu esimeses pooles treenime niisiis kõvasti ja mida lähemale EMile, seda rohkem võtame tuure maha. Siis on käes meeskonnamängu lihvimise ja taktikalise ettevalmistuse aeg.

Kui hea mõõdupuu on meie jaoks Rootsi ja kui tugevad nad on sinu hinnangul?

Rootsi on korralik tiim heade tagameeste ning paari korraliku pikaga. Tasemelt, usun, on nad B-divisjoni eestotsas. Meie jaoks olid need väga head kaks mängu. Seekord olid nad meist selgelt paremad, aga usun, et võistlusolukorras me võime neid võita.

Mis saab neist noormeestest, kes siit laagrist, neilt mängudelt puudu olid?

Tormi Niits kindlasti liitub meiega järgmises laagris (1.-5. juuli, Pärnu), tema ravis õlavigastust. Juurde tuleb ka Ilja Stankevitš. Arnold Miti küsimus on lahenduseta, loomulikult tahaksime teda, aga eks näis.