Raido Rebane vastas Basket.ee küsimustele.

Mänge näinud inimesed rõhutasid kirge, tahtmist ja kohati väga häid lahendusi, samuti head kaitset. Millega ise Balti matši kolme mängu puhul rahule jääd enim? Ja kas midagi mänguliselt jäi ka veel kripeldama?

Positiivne oli see, et suutsime keskmiselt visata üle 75 punkti mängus ning need punktid jaotusid poiste vahel suhteliselt ühtlaselt. Poiste sisu näitas muidugi see, et ka kümnepunktilises kaotusseisus jätkati võitlemist ning säilitati külma pead – üldse tuleb nende suhtumist nii treeningutel kui mängudel kiita.

Suurim probleem täna meie koondise puhul on ikkagi individuaalne kaitsemäng, ei suudeta mängida nii aktiivset kaitset kui sooviksime.

Seis vigastatud mängijatega (nt Hugo Erkmaa)? Milline on nende paranemise perspektiiv?

Vigastused väga tõsised õnneks ei ole ning EMi segada ei tohiks. Füsio andis neile harjutused, mida poisid tegema peaks – sellel neljapäeval saame uuesti kokku, eks siis ole täpsemalt näha, mis seisus poisid on.

EM-ini on üle kahe nädala. Vaikselt on hakatud ilmselt ka vastaseid uurima? Ütled äkki kaks sõna iga vastase kohta.

Antud hetkel oleme keskendunud enda tegemistele ning ülemäära palju vastastesse ei süübi. Rohkem oleme hoidnud silma peal Rootsil, sest nendega mängime EM-il esimese mängu. Rootslastega oleme kohtunud sellel hooajal juba kolm korda, nii et tegelikult on pilt ees, mis meid nendega mängides ees ootab.

Teises mängus on meil vastaseks Ukraina, kes nädal tagasi mängis Valgevenega kolm korda – nendest mängudest loodame ka materjali saada. Islandiga mängisime Nordic Cupil maikuus. Ülejäänud vastaseid (Portugal ja Makedoonia) näeme juba kohapeal.

Olemuslikum küsimus: kui meie noored on hakanud võitma Leedut-Lätit, kas see on ainult selle aastakäigu rõõm ja õnnelik juhus, või näed sa siin mingit laiemat muutust mentaliteedis, suhtumises või muud olemuslikku?

Arvan, et põhjuseid on mitmeid. Selle võistkonna kõige suurem pluss on kindlasti see, kuidas poisid treeningutel ilma sundimata pingutavad – neil on hea harjumus teha tööd. Noortel on eesmärgid seatud ning teavad, et neid saab saavutada ainult suure tööga. Seda pean kõige olulisemaks.

Kindlasti omab suurt rolli ka see, et korvpalliliit on viimastel aastatel tõstnud U13-U15 treeningkogunemisi – poisid on tänu sellele saanud rohkem treenida kvaliteetsemas keskkonnas.

Ja ära tuleb ka märkida, et selle aastakäigu poisid (sündinud 1999) on näidanud head taset ka Euroopa Noorte Korvpalliliigas. Kahel esimesel hooajal tuli liiga võitjaks Virumaa PK ning nüüd sellel hooajal oli Kesklinna KK kolmas. Juba nendest kahest võistkonnast on meie koondise laagris kümmekond poissi.