"Tulime lõpus tahtmise pealt mängu tagasi. Eesmärk oli mäng viigistada või isegi ette minna, et Tartus kahe päeva pärast lihtsam oleks," ütles 13 punkti visanud Janari Jõesaar. "Treener ütles pärast kolmandat veerandaega, et paneme ikka täiega edasi ja teadvustas meile, et iga punkt on tähtis, alla ei anna! Suures kaotusseisus ei tekkinud kellelgi alla andmise tunnet, kõigil oli pea püsti ja proovisime nii palju, kui saame."

Jõesaar tunnistas, et mängu käest andmine teisel ja kolmandal veerandajal jääb siiski kripeldama. "Loomulikult jääb. Mõningad lohakusvead tulid sisse - lihtsad pallikaotused ja mõnikord ei jõudnud õigel ajal kaitsesse tagasi, aga lõpp hea, kõik hea!"

Jõesaare sõnul on siiski vale arvata, et Tartu nüüd kodumängus favoriidikoormat kannab. "Seda on vara öelda, aga viigiseisust on ikka parem kodus mängida. Peame minema võidu peale!"

MÄNGU KÄIK:

Tartu võitis avaveerandi 27:23, kuid kaotas poolaja 38:42. Paha periood tuli sisse teise veerandi keskel, kui Groningen mängis 30:31 kaotusseisu 37:31 eduks. Dominykas Milka ja Venky Jois vähendasid seejärel vahe tagasi 39:36 peale, kuid poolajale mindi siiski Hollandi meeskonna neljapunktisel juhtimisel.

Kolmas veerandaeg kiskus Tartul taas kiiva - see neljandik kaotati numbriliselt 16:24. Viimase kümne minuti eel luges Gert Kullamäe omadele peale sõnad "Võtame punkt-punkti haaval!" ja külalised alustasid suuresti Mandell Thomase kolmeste toel comeback'i. Kaugviskega toetas Tartut ka Janari Jõesaar, kes tegi 3.46 enne lõppu skooriks 68:74. Taltsi kolmese järel 1.06 enne finišit oli vahe 74:76 ning Jõesaare vabavisetest tuli 76:76 viik. Mängida jäi veel 38 sekundit, mille jooksul Tartu jõudis teha jooksu ja viimase rünnaku Donarile kinkida. Cunninghami kahene viis sekundit enne signaali enam ei tabanud, mistõttu alustatakse neljapäeval Tartus toimuvat kohtumist taas nullist. Seegi mäng on kell 19 Delfi TV otse-eetris!

Thomase arvele kogunes 25 minutiga 17 punkti (visked 16-st 6), Jõesaare kontol seisab 13 silma (11-st 5) ja 10 lauda. Venky Jois noppis 12 lauapalli. Janar Talts aitas omalt poolt 11 punktiga. Groningeni parim oli 18 punkti ja 8 korvisööduga Lance Jeter, Chase Fieler lisas 16 punkti.

EELVAADE:

Donar on viiekordne ja valitsev Hollandi meister, võitnud neli riigi karikat ja ühe superkarika. Eurobasket.com andmetel kuulub algviisikusse kolm ameeriklast, üks serblane ja üks hollandlane. Topeltkodakondsus on Sean Cunninghamil ja Serbiast pärit Stefan Mladenovicil. Mäletatavasti oli Cunningham üks nendest, kelle ümber 2015. aasta EM-valiksarjas skandaal tekkis, mis tipnes Hollandi koondise karistamisega ja Eesti edasipääsuga.

Hollandi koondises on mänginud ka 30-aastane tagamängija Arvin Slagter ja mängujuht Mladenovic. Välismängijatest toodi sel hooajal juurde ameeriklasest ääremängija Andrew Smith (Jurmalast), mängujuht Lance Jeter (USA, varem pallis Saksamaal) ja kogenud Horvaatia tsenter Drago Pasalic (Poola liigast).

BC Tartu Ülikooli peatreeneri Gert Kullamäe sõnul pole Groningeni nimekiri teab mis hirmuäratav, kuid fakt, et tegu on riigi meistriga, kes mitmed mehed eelmise hooaja tuumikust säilitanud, paneb vastast austama.

"Ühte mängu Kandimaa (Toomas Kandimaa, abitreener - toim) siin nädalavahetusel vaatas, aga selle põhjal on väga raske põhjalikku analüüsi teha. Mingi pilt sellest, mis tüüpi mängijatega on tegu, on ees, aga meie ainus võimalus on lähtuda enda mängust," rääkis Kullamäe võistluspaigast telefonitsi Delfile ja Eesti Päevalehele.

"Olen alati öelnud, et kui oled tulnud ükskõik mis riigi meistriks, on meeskonnas sisu. Eks mängu teevad ikka ameeriklased, lisaks paar Serbia poissi ja endist Hollandi koondislast. Me ei pea neid kindlasti kartma ja usun, et meil on variant edasi pääseda."

Kullamäe sõnul seisis täpne mängujoonise paika panemine ees eile, kui kell 20.30 (Eesti aja järgi) tehti Groningeni hallis trenni, aga sõjaplaani võttis ta kokku sõnadega: "Ühtegi sekundit ega meetrit ei tohi me vastasele alla anda. Peame neist hammastega kinni hoidma ja lootma, et ise ära ei lagune ja pehmeks ei muutu. Võtmesõna on see, millise olekuga mängima lähme. Oleme saanud hooaja eel päris palju mänge korralike vastastega ning enda meeskonnast on mingi pilt ees. Kuid seda pole tunda saanud, mis juhtub, kui midagi vahel on."

Kullamäe ei pannud ühegi mängija õlule liidrikoormat, kuigi tõi välja, et kontrollkohtumistes on end kõige paremast küljest näinanud Dominykas Milka. "Tal oli ka ausalt öeldes kõige lihtsam meeskonda sisse sulanduda. Ülejäänud välismaalaste osas vaatame päev-päevalt ja nädalast nädalasse. Ma pole veel sedagi välja mõelnud, millise viisikuga alustame. Eelkõige on tähtis, et meeskondlikult asjad toimiks. Aga kui üks mees särab ja teised mitte, kuid siiski võit tuleb, mis mul saab selle vastu olla!" lausus ta.

"Proovime korraliku mängu teha ja selle esimese poolaja võita. Eesmärk on edasi saada."

Edu korral ootab Tartut teises eelringis ees Taani klubi Bakken Bears, kellega kohtutaks kodus juba järgmisel teisipäeval, 4. oktoobril Tartus.

Tartu Ülikool pääses FIBA Meistrite liiga kvalifikatsiooni tänu Eesti meistri BC Kalev/Cramo loobumisele. Viimased polnud nõus sarjas osalema, kui nad otse põhiturniirile ei saa.