Mäng on oluline tabeliseisu ja playoffi pingerea seisukohast. Kui Riia TTT (15-1), SK Cesis (13-2) ja 1182 Tallinn (11-3) on sisuliselt taganud endale koha nelja tugevama hulgas, siis viimasele kohale nelikus pretendeerib kolm naiskonda. Hetkel on reas: TLÜ 8-6, Riia TTT Juuniorid 8-7, Riia RSU/Merks 7-7.

Kas TLÜ murrab Merksi needuse?

Neli esimest naiskonda esimeses playoff-ringis puhkavad. Viies saab vastu alumise vahegrupi teise ning kuues alumise grupi võitja. Seega käib TLÜl mäng selle peale, kas avaringis puhata või kohtuda kas (tõenäoliselt) Liepaja või LUga. Neist paaridest slegub Final Six koosseis.

RSU/Merks-TLÜ. Peab tunnistama, et viimased viis omavahelist mängu on kuulunud Merksile, viimane neist 9. novembril Tallinnas 70:64. Võõrustajaid vedas alt visketabavus – jäädi alla 35 vs 47 %. Kerttu Jallai tõi siis 16, Oksana Miil 15 punkti, vastastel Paula Langina 25, ja Daina Lazdeniece 19p.

Merks on tänavu visanud keskmiselt 69, TLÜ 71 punkti, endale on lätlannad lasknud visata 64, TLÜ 68 punkti. Laud 44-42 Merksile, korvisöödud 15-14 Merksile, pallikaotused 18-16 TLÜ poolt vaadates.

Kuid Basket.ee usub TLÜsse ja seda tänu Janne Ritsi käe all oluliselt paranenud mängupildile. See, mida TLÜ kolmapäeval näitas, oli sootuks teine tase – nauditav oli eeskätt rünnakujoonis.

TTT Juuniore ei tohiks alahinnata

1182 läheb Riias vastamisi tänavu väga hästi esinenud TTT Juunioritega. Avamängu Tallinnas võitis oktoobri lõpus 114:41, kuid see oli tollane seis. Detsembri ja jaanuarikuu jooksul on TTT duubel kahel korral suutnud alistada RSU/Merksi – 69:61 ja 75:71 ning sellega on tõustud esineliku koha nõudlejate sekka.

Loodetavasti ei luba sügisene 73-punktine võit 1182 naisi mängule hõlmad lahti minna - lund võib krae vahele tulla. Küllap mõjus vihaleajavalt ka kolmapäevane napp, ent samas kindel, kuid kindlasti valus allajäämine lisaajal TLÜ-le 87:89. Mängijatel on tahet ühtteist tõestada.

1182 pole otseselt oma mängu minetanud, kuid kaotusi on tulnud alarmeerivalt liiga mitu, viiest viimasest mängust kolmes. Õnneks alistati küll Riias RSU/Merks, mis oli heaks avalduseks esikolmikukoha kindlustamisel.

Peamine oleks 1182-l tänases hetkes ikkagi oma tugevuse leidmine ning nõrkade kohtade parandamine ja lihvimine. Viimati lasti TLÜ-l rünnakul liiga palju seest korve teha, oma rünnak polnud samas eriti leidlik. Mõtteainet on. Ka kolmesejoone taga pole stabiilselt kindlat kätt kuna korvi all niikuinii number viit pole.

Kes on üle: TÜ, Rapla või Audentes?

Pikem turnee Lätimaal on veel kahel Eesti klubil. Audentese SG/Noortekoondis kohtub laupäeval Riias LUga ning pühapäeval Läti U16-ga. AmEst Rapla vastaseks laupäeval on Läti U16 ning pühapäeval Liepaja. Tahaks loota, et seekord Lätist mõni võit ikka tuleb.

Alumises vahegrupis on seis selline: 7. Liepaja 7-7, 8. LU 7-7, 9. Noortekoondis 2-12, Rapla 2-11, TÜ 2-11, 12. Läti U16 2-10.

Selles kolmeses Eesti klubide grupis on mängud läinud risti, mis on tekitanud hetkel Eesti-sisese surnud ringi. Kahjuks pole suudetud kodumängudes näiteks Liepajat võita, sestap kadus kõigil neist kolmest ka reaalne lootus püüda kahte esimest.

Põhiküsimus formuleerub nüüd ikkagi teistmoodi: kes kolmest on üleliigne? Ehk: millised kaks Eesti naiskonda võitlevad ennast kohtadele 9. ja 10., et pääseda Eesti meistrivõistluste poolfinaali?

Kõigil kolmel on selleks eeldused ja võimalused olemas. Ennustada isegi ei julgeks ega tahaks. Viimasel ajal on parimat minekut näidanud neist Tartu, aga mine tea, mis kaardid on välja tõmmata veel Raplal ja Audentesel. Palju sõltub päevast ja õnnestumisest.